Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Moniczek, ta lilia na pierwszym zdjęciu, jaka to odmiana?
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo ciesze sie ze podoba sie.... szczerze mowiac nie mam pojecia jak to bedzie wygladalo jak one zakwitna, bo jesienia to dopiero stworzyłam jak wogole cały ogród, wiec zobaczymy tak naprawde jaki efekt bedzie jak zaczna kwitnac... no i z czasem marzy mi sie aby ten trójkacik caaaały był wypelniony liliami, aby bylo tak gesto... bo poki co jest ich 50 pare i w jednym rzadku posadzone z jakimis tam odleglosciami od siebie, wiec no na pewno nie bedzie to robilo takiego pieknego wrazenia gdyby były w zwartej grupce :D
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Moje orientalne niestety pomarzły nie wiem teraz co z nimi zrobić.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

meluzyna pisze:Moniczek, ta lilia na pierwszym zdjęciu, jaka to odmiana?
Szczerze mówiąc to w tym roku ją kupiłam i nie pamiętam odmiany, nie zaopatrzyłam się w tabliczki do podpisywania roślin. :oops: :oops:
Na pewno będzie kwitła na biało, biało-różowo lub różowo (jest posadzona na różowo-białej rabacie).
Odmianę będę znała jak zakwitnie (Wszystkie odmiany lilii z tej rabaty mam zanotowane i przypisane do zdjęć, tylko która to z nich? :roll: ).
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

:wink: Mam taką samą i też nie pamiętam, dlatego pytałam.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Meluzyna to się dobrałyśmy... :;230 :;230

Kolejne lilie już widać. :heja :heja
Obrazek

Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A oto kilka z moich lilii, zdjęcia były robione wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Twoje to juz wielkoludy :P
Carlos9
200p
200p

Post »

Moje lilie orientalne i azjatyckie mają już w większości wysokość 50-60 cm, dla mnie to jest za mało, i dzisiaj tak je dobrze oglądałem, to widzę już w środku malutkie pączki kwiatowe, chcę aby urosły jeszcze wyższe, dopiero jest połowa maja, a one powinny kwitnąć pod koniec czerwca i na początku lipca, myślę, że w takim tempie rozwoju zakwitną już na początku czerwca, chciałbym opóznić ich kwitnienie i aby urosły jeszcze większe, bo koniec maja na kwitnienie, to zdecydowanie za wcześnie. Ostatnio nawóz dostały 20 kwietnia, chyba pora na kolejna dawkę?
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Carlosie, moje też są tej wielkości i mają spore pączki kwiatowe. :shock: Te największe to nawet z 70cm. Coś im za szybko idzie. W ubiegłym roku kwitły w lipcu, a teraz będą w maju? Nawet te sadzone w kwietniu, są już ogromne. O co chodzi? Czyżby właśnie za dużo nawozu, czy im się tak bardzo pogoda podoba?
Właściwie to nie mogę się ich doczekać ;:138

Altika, moja jedna z orientalnych też przemarzła i była/jest cała czarna, ale na końcu zaczęła wypuszczać nowe listki. Ciekawe co z niej będzie. Może nie zakwitnie, ale na pewno żyje. :D
Carlos9
200p
200p

Post »

Właśnie Rozanka, te co posadziłem w kwietniu niektóre mają tylko 15 cm wysokości i juz widze w środkach malutkie pączki, coś jest z nimi nie tak, bo ja chcę aby kwitły końcem czerwca, początkiem lipca, a nie końcem maja. Nawet te nie nawożone co sadziłem w kwietniu jeszcze dobrze nie urosły, a już niektóre maja malutkie pączki na razie w środkach, a te które fotografowałem również, nawet liczę ile ich jest, na razie widzę po 8 pączków w środeczkach, nie wiem co się z nimi dzieje, za szybko chciałyby kwitnąć, ale ja tak nie chce! Przecież tegoroczny maj do tej pory był bardzo chłodny, dopiero od czwartku nadejdą upały, a u nich już widać w środkach malutkie pączki, czy to jest o tej porze normalne?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

No niestety, moje też są niskie, i mają już nawet duże pączki.

Pewnie już nie urosną, mam nadzieje, że będą większe na następny rok..
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

U mnie też w ostatnim tygodniu ruszyły z kopyta ;:138 To pewnie dla tego że noce zrobiły się teraz cieplejsze niż do tej pory .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Carlos9
200p
200p

Post »

A te co zakupiłem w kwietniu miały cebule wielkości 20/22 a teraz niektóre mają wysokość około 15 cm, i w niektórych widać już pączki, one są za niskie, a mi mówiono, że dorastają do ponad 100 cm, no sorry rozumie wysokość 40 cm w pierwszym roku uprawy, ale nie tylko 15 cm, one nie były karmione, ale sadziłem je w czarnej ziemi, chyba jak najszybciej potrzepie ich nawozem. Jutro może wrzucę jakieś zdjęcia, to sami ocenicie. Ale te lilie co kupowałem 2 lata temu tamtego roku kwitły w terminie czyli końcem czerwca/początkiem lipca, a te to co chyba będą kwitły samym końcem maja, czyli z miesięcznym wyprzedzeniem. A maj do tej pory zapisał się jako miesiąc bardzo chłodny, za to kwiecień okazał się powyżej normy, a już w kwietniu miały wysokość 10 cm, i dziwne, bo tego roku wyszły bardzo wcześnie już końcem marca.

DawidBanan lilie, które mają pączki schowane jeszcze w środku, za liściami, ale je widać, to na pewno zanim zakwitną i osiągną swój maksymalny wzrost minie jeszcze ze 3 tygodnie, powinny urosnąć co najmniej jeszcze 10 cm. Moje mają takie grube łodygi, dawno takich nie miałem, i już widzę malutkie pączuszki kilkumililetrowej średnicy, liczę po obserwacji łodyg, że powinny jeszcze się wybić ze 20 cm w górę. A jedna ostróżka posadzona tego roku w kwietniu dostała także fazę, i widzę, że już wybija sobie kwiatostany przy wysokości 20-30 cm, a więc na razie jest niska, a kwiatostany już wybiła, inna ma wysokość 80 cm, na razie nie zaobserwowałem żadnych kwiatostanów, ale ona jest już u mnie 3 rok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Wygląda na to że większość z prawie 100 ... ;:224 będzie ładnie kwitło ....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Lilijki maja 20 - 30 cm niektóre ciut więcej ( miały być wiele większe ;:224 )
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”