Grzesiu - nie znasz maści ichtiolowej bo jeszcze jesteś za młody żeby interesować się takimi maściami

.
Niestety nie znam nazw odmian bo mnie wystarczy że umiem odróżnić tulipan Darwina od papuziego, liliokształtnego czy botanicznego. Może powinnam się zainteresować szczegółami ale wtedy musiałabym układać cały atlas roślin a nie mam na to czasu. A może zwygodniałam ?
Basow@ - w tym roku rzeczywiście są wyjątkowo duże - to chyba efekt hodowania bez chemii i nie nawożenia sztucznymi nawozami. Zaglądaj Małgosiu kiedy tylko przyjdzie na to Ci ochota. Teraz coraz więcej zaczyna kwitnąć i nie chce mi się nawet wracać do domu z ogródka. Tyle teraz zapachów i kolorów. :P :P
Bogusiu - przed sadzeniem cebulek w rowek wsypuję najpierw kompost a potem na niego kładę cebulki i zasypuję ziemią. To wszystko. Teraz kiedy przekwitają zasilam gnojówką z pokrzyw lub obornika. I to cała tajemnica sukcesu. Nie pozwalam też żeby zawiązywały się nasienniki - jak tylko płatki się podwijają obrywam cały kwiatostan.
Dorotko - cieszę się że lubisz się przyczaić. ławeczki tylko czekają na gości. Więc kiedy zajrzysz to przysiądż i odpocznij sobie.

:P
Ulinko - jak miło że wpadłaś.

Żółtego koloru u mnie też nie brakuje, bo ten słoneczny odcień uwielbiam. W zestawieniu z czerwienią i zielenią świeżych liści robi niesamowite wrażenie.
Wisienko - to co mam to tylko skromny ułamek możliwości natury. Są ich chyba setki, ale z braku miejsca muszę się ograniczać. Tak je zestawiłam, żeby kwitły jak najdłużej i żeby cieszyły nasze oczy. Tulipany lubią kompost bo spulchnia ziemię i cebulka rośnie w siłę na następny rok. Po 3 latach wykopuję je i przesadzam, niekoniecznie w inne miejsce. :P :P :P
Amlosku - ta roślinka to ułudka - omphalodes verna. Bardzo wdzięczna i niekłopotliwa w uprawie roślinka. Lubi półcień i lekko kwaśną ziemię, ale rośnie i w innych byle były przepuszczalne i nie za mokre. Jest jeszcze niższa cappadocica, niższa o całkiem niebieskich kwiatach oraz biała / tej nie mam/.
Priamie - cieszę się, że tak bardzo lubisz kwiaty - znaczy masz wrażliwą duszę - a to rzadko u panów spotykana cecha .

Więc podziwiaj sobie te piękne kwiaty nie tylko u mnie. Podglądam u innych i czasem aż mnie swędzi żeby też dopisać sobie do listy chciejstw. Ale przecież nie można mieć wszystkiego