Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Etrusca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 13 cze 2010, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

[quote="romaszka"]Ewa Właśnie, w tym rzecz, nie mam pojęcia czy to mieszaniec czy nie. Syn przywiózł nasiona z Ukrainy, wyhodował sadzonki, jedną posadziłam (dla różnorodności) u siebie w gruncie, pozostałe rośli w tunelu u syna ale bardzo wcześnie (na etapie wzrostu intensywnego) wszystkie pochorowały i syn musiał ich zlikwidować. Opakowanie, oczywiście wyrzucił ;:14 ;:14 .
Natomiast kmicic mnie rozczarował. Owoców, owszem, bardzo dużo ale są twarde, dziwnie dojrzewają (połowa pomidora już bardzo dojrzała a druga dopiero zaczyna) i bardzo gruba skorka. Wysadziłam ich dość sporo, specjalnie do zrobienia "Pomidory konserwowe", ze względu na ich kształt. Ale nic z tego, na przecier nie nadają się absolutnie a na konserwowe ... jako tako :evil:

Jak duze sa te pomidory? Jezeli wagowo tak okolo 30 gr., to moze to jest Sacharnaja Sliwa Krasnaja?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7462
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

:wit Robiliście przecier z żółtych pomidorów? :roll: Albo mieszanych czerwonych i żółtych? Mam dużo żółtych ,nie do przejedzenia ...
Asia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Amana Orange obdarłam ze skóry, pokroiłam na ząbki (tak mniej więcej), napchałam do słoika razem z bazylią, zalałam tym co mi podczas krojenia wyciekło. I pasteryzowałam godzinę. Z daleka wygląda jak dżem pomarańczowy. Porobię tak jeszcze w weekend, bo nie przejemy na surowo. Pomidorówka później może być ciekawa.

Zrobiłam też trochę mieszanego przecieru. Smakowo OK, kolor czerwony ale nie tak intensywny jak z samych czerwonych, mieszany jest brzydszy.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7462
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

:wit OOOO Tula ,super pomysł. Jesteś nieoceniona. A może by tak trochę oliwy dodać? I czosnku?A solilas?
Czy mija się z celem?
Asia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Myślę, że to zależy do czego je później zechcesz użyć. Ja czerwone tak robiłam w słoiki, właśnie z bazylią, czosnkiem, czasem daję też seler naciowy. I zalewam przecierem. Używam głównie do makaronu i na pizzę. A z tych Amana zrobiłam z myślą o pomidorówce, a do niej nie daję czosnku.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7462
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

:wit Dzięki Tula ;:196 Zrobię tak i tak
Asia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Amana Orange fajnie nadaje się do suszenia.
W połączeniu z czerwonymi wychodzi ładna kompozycja w słoiku.
Tylko ona są zazwyczaj wielkie więc lepiej pokroić na ćwiartki a nie na połówki.
Można też po prostu zrobić z nich sok pomidorowy, kolor nie ma wtedy znaczenia.

Na wątku o przetworach z działki dzisiaj pojawił się przepis na krojone pomidorki z cebulą i czosnkiem do słoiczków.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10170
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Pelasia pisze:A solilas?
Czy mija się z celem?
Ja sole lekko pomidory, jak nastawiam do duszenia. Szybciej się duszą i łatwiej przecierać. A sól poprawia trwałość przecieru. Działa, jak wiadomo , konserwująco.

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7462
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

:wit Ja też z lekka posiliłam. Przy pasteryzowaniu, jeden słoik mi pękł :evil:
Asia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Pelasiu umknęło mi, że pytałaś o sól. Solę do smaku. Sól dodaję do przecieru pod sam koniec gotowania (jeśli robię przecier), a do pomidorów w słoikach sól daję do zalewy (czyli przecieru albo zmiksowanych pomidorów, bo tym zalewam).
Tubylcy bardzo mocno pilnują, żeby nie dawać do przetworów soli jodowanej tylko "normalną". Ponoć z jodowaną się psuje... nie wiem, nie sprawdzałam, daję tę normalną.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
11krzych

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Tula pisze:Pelasiu umknęło mi, że pytałaś o sól. Solę do smaku. Sól dodaję do przecieru pod sam koniec gotowania (jeśli robię przecier), a do pomidorów w słoikach sól daję do zalewy (czyli przecieru albo zmiksowanych pomidorów, bo tym zalewam).
Tubylcy bardzo mocno pilnują, żeby nie dawać do przetworów soli jodowanej tylko "normalną". Ponoć z jodowaną się psuje... nie wiem, nie sprawdzałam, daję tę normalną.

Tubylcy mają rację, a sól niejodowana do przetworów jest powszechnie dostępna w handlu i nawet tańsza od jodowanej.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1668
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

U mnie drozsza :twisted:....kurcze, zalapalam wlanie, ze zlapalam "pomrocznosc jasna" w tym roku i kisilam ogorki sola jodowana ;:223
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Posty: 87
Od: 26 lip 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowsze

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Jako to mój pierwszy sezon pomidorowy to jeszcze nie wiem czy przy takich zimnych nocach jak teraz trzeba zamykać folię czy dalej wietrzymy ??
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2634
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Yareka!
Ja nie zamykam na noc folii.Nawet teraz,chociaż noce chłodne.Nic im nie będzie.A może będą jeszcze we wrześniu noce cieplejsze to i pomidorki będą dochodzić.
Przypomnę tylko,że niczym nie były pryskane i nadal liście są zielone.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8136
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Dębicy

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Beatko nie przejmuj się, moja siostra do wszystkich przetworów, które się soli daje właśnie jodowaną. Na 60 słoików zakiszonych ogórków popsuł się tylko jeden a tylko dlatego, że słoik był na 6 gwintów a ona zakręciła 4- ro gwintową zakrętkę. Używamy tylko jodowanej soli, z Podkarpacia daleko do morza, oj daleko.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”