Wandy ogródek pod dębami, część 2
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2
Wandziu serduszka śliczna, kupiłam tylko okazałą więc wspaniałą będę musiała dokupić 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dalu, widzisz sprawa polega na tym, że ty mieszkasz w strefie klimatycznej, w której nawet w lecie jest z pewnością przyjemnie i ożywczo. U mnie natomiast podczas upałów nie da się prawie wytrzymać. Piach i sucho. I właśnie między innymi róże, które wymieniłaś, okropnie się latem męczą. Często bywa tak, że pojedynczy kwiat rozwija się rano, a tego samego dnia wieczorem jest juz zupełnie zwarzony i wysuszony przez słońce, i nadaje się tylko do ścięcia. Dlatego nie za bardzo lubię lato. Właśnie za te róże. Natomiast róże jesienne są u mnie piękne, pachnące, oczywiście takie, które powtarzają kwitnienie. I dlatego lubię jesień. A te jesienne przebarwienia, czerwienie i złoto. Czy jest coś wspanialszego?
Paulo, w takim razie życzę ci udanych "plonów" powojnikowych
Katik, serduszkę okazałą mam białą i właśnie zaczyna kwitnąć.
Dzisiaj jestem padnięta. Namówiłam M, żeby mi zrobił drugie wyjście do podlewania wężem. Do tej pory miałam jedno i musiałam biegac z tym wężem dookoła domu, Teraz będę mieć także drugi wąż z drugiej strony, a zapowiadają, że idą upały. a więc trzeba się przygotować na podlewanie. W związku z tą inwestycją biegaliśmy po markletach, szukajac kraników, złączek i innych takich. Przy okazji kupiłam trochę jednorocznych. Jutro zacznę obsadzać donice.
Na dobranoc znowu pokażę bergenię. Jest w tym roku tak okazała, jak nigdy. NIe mogę się na nią napatrzeć. Codziennie robi się piękniejsza.

Paulo, w takim razie życzę ci udanych "plonów" powojnikowych

Katik, serduszkę okazałą mam białą i właśnie zaczyna kwitnąć.
Dzisiaj jestem padnięta. Namówiłam M, żeby mi zrobił drugie wyjście do podlewania wężem. Do tej pory miałam jedno i musiałam biegac z tym wężem dookoła domu, Teraz będę mieć także drugi wąż z drugiej strony, a zapowiadają, że idą upały. a więc trzeba się przygotować na podlewanie. W związku z tą inwestycją biegaliśmy po markletach, szukajac kraników, złączek i innych takich. Przy okazji kupiłam trochę jednorocznych. Jutro zacznę obsadzać donice.
Na dobranoc znowu pokażę bergenię. Jest w tym roku tak okazała, jak nigdy. NIe mogę się na nią napatrzeć. Codziennie robi się piękniejsza.

- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Rzeczywiście bergenia śliczna, u mnie tylko dwa kwiaty, może dlatego że tak mocno ją podzieliłam i na jesieni i teraz. O nie Wandziu tego mi nie życz, bo trzeba przyfolgowac z tymi zakupami! 

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Wandziu podzielam Twoje zdanie w sprawie Bergenii . Jest cudna , u mnie w tym roku też pięknie zakwitła , jak nigdy i załatwiły ją mrozy 

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Faktycznie,cudna twoja bergenia,a moja, nie wiem przekwitła,czy załatwiły ją mrozy???
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
a moja bergenia jeszcze nigdy nie kwitła dlatego myślałam że to jakaś ozdobna kapusta 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Agatko, Kasik69 i Katik wyobraźcie sobie, że ta bergenia, która widzicie, zakwitła po raz pierwszy od sześciu lat. Mam druga kepę w innym miejscu i tamta kwitła co roku, a ta się uwzięła i dopiero teraz dała pokaz. Jest prawdziwą ozdobą skalniaka pod dębem. Czasem warto być cierpliwym 

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Wandziu ale śliczna bergenia to ja mam czekać 6lat na moją ojej
zacieły się i nic a nic...

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Moja bergenia kwitła już drugi rok po posadzeniu,i od czego to zależy?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Faktycznie upały na piaskach to smutny widok.
Tylko trawy wtedy rosną bez problemu.
Ale na szczęście tych upałów nie jest u nas aż tak dużo.
Normalne lato i u Ciebie Wandziu jest chyba ładne.
Tylko trawy wtedy rosną bez problemu.
Ale na szczęście tych upałów nie jest u nas aż tak dużo.
Normalne lato i u Ciebie Wandziu jest chyba ładne.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Wandziu 
To masz odpowiedź, dlaczego kwitnie tak obficie - odbija sobie za te wszystkie lata bezczynności.
poranne pozdrówka słoneczne

To masz odpowiedź, dlaczego kwitnie tak obficie - odbija sobie za te wszystkie lata bezczynności.
poranne pozdrówka słoneczne

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
U mnie najładniej kwitną na rampie w żółtym piasku bez podlewania i nawozów ..a na lepszej ziemi mam same liście ..ale lepiej niech one rosną jak zielsko ..
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
bergenia się postarała, ma pięknie wybarwione kwiaty i liście takie błyszczące, grube. W tym roku chyba im służy bo są wyjątkowo ładne . Kiedyś miałam ale mi znikła, drugi raz raczej nie kupię, chyba nie było jej u mnie dobrze. Czkam na kwitnienie liliowców, ile posadziłaś nowych w tym roku?
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Piękny widok - kwitnąca bergenia w takich ilościach! One jednak potrzebują więcej słońca...U mnie rośnie w cieniu i kwitnienie nie jest tak widowiskowe 

To przynajmniej bergenia cieszy oczy:) może czasem warto przeboleć słabsze kwtnienie w 1 roku by potem roślinka pokazała co potrafi:)