AGA Z pisze:
Ja zrobiłam z dyni powidła z pomarańczą. Niestety dałam za dużo skórki z pomarańczy. W rezultacie są takie gorzkie, że chyba wylądują w koszu
Jakbyś chciała przepis na dynie z ananasem to mogę Tobie przesłać na pw.Sprawdzone i prszne.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przyszłam sobie humorek poprawić ,i nie zawiodłam się....
A te gify to gdzie znajdę???
I poprosze przepisik na pw ....cos z dyni-dżemik lub powidełka Dzięki
Ja robiłam z tego przepisu, musisz uważać na skórkę z pomarańczy. Ja dałam za dużo i jest gorzki Dżem dyniowo-pomarańczowy
dynia 1/2 szt
skórka z pomarańczy 4 szt
skórka z cytryny 1 szt
kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
cukier 70 dag
Dynię (średniej wielkości) obierz, wydrąż i potnij w kostkę. Dodaj wyparzone skórki z pomarańczy i cytryny pokrojone w drobne paseczki i duś w garnku pod przykryciem, aż dynia będzie całkiem miękka. Dodaj kwasek cytrynowy i ostudź.
Następnego dnia zagotuj dżem bez przykrycia i ponownie ostudź. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 dni, aż do odparowania nadmiaru wody i widocznego zgęstnienia masy. Wtedy dodaj cukier i ewentualnie odrobinę aromatu pomarańczowego lub cytrynowego, a także jeszcze raz doprowadź do wrzenia.
Gorący dżem ponakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno je pozamykaj.