Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu ty leniuszku :wink: dalii nie chce Ci się wykopywać, a zobacz jakie to piękne kwiaty ;:224
Czy ty masz w ogóle jakieś rośliny, które musisz chować na zimę (kany, datury) :?: ...przypomniałam sobie, masz begonie :D
Zauważyłam w jednej z doniczek taki sam szczawik, jaki uprawiam w gruncie.
Kupiłam go w tym roku i nie jestem teraz pewna, czy przezimuje ;:24 a co ty robisz ze swoim :?:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu i Iwonko, niechęć do wykopywania dalii wynika nie z lenistwa, ale z tego, że zawsze przy tej robocie było na dworzu strasznie zimno, bo przecież dalie wykopuje się po pierwszych przymrozkach, gdy zostają zwarzone. I to uczucie jest dla mnie okropne. Poza tym, rabaty po takich wykopkach wyglądają koszmarnie. A z kolei wiosną, gdy jeszcze trzyma się karpy w piwnicy, na rabatach jest łyso i też brzydko. Ach tam... Wolę posadzić na tym miejscu coś innego.
Iwonko, czy chodzi ci o tego bordowego szczawika. Rozrósł się u mnie w donicy niemiłosiernie. Razem z tym jasnym koleusem wyglądają ciekawie. Ale tak jak ty nie wiem, co dalej z nim robić. Z koleusów pobiorę szczepki i spróbuje przez zime przechować na parapetach. Ale ten szczawik chyba zostawię, bo wątpię, że się przyjmie taka szczepka. Zresztą sama nie wiem. Może ktoś poradzi.
Obrazek

No a jeśli chodzi o BEGONIE, to w tym roku bez żadnych rewelacji. Może na zdjęciu wyglądają nienajgorzej, ale tak naprawdę nie jestem nimi zachwycona. Powyrastały zbyt wysokie, poprzewracały się mimo podparcia. Ech... A w tamtym roku były takie piękne.
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu na zdjęciach begonie wyglądają bardzo ładnie, ale faktycznie widać, ze porosły wysokie i potrzebują podpórek....w tym roku jakoś w ogóle wszystko wybujało :roll: :lol:
Czytam o Twoich różanych zakupach.....zdradzisz nazwy :D :?:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Dziękuję za rade o gruboszu ,dalie piękne .
x-d-a

Post »

Wandziu, ja mam z begoniami podobne kłopoty :evil: Doszłam do wniosku, że w przyszłym roku kupię bulwy tych zwisających, które nie są takie kruche, no i mają mnóstwo kwiatów. Ostatnio widziałam u kogoś wiszące donice z takimi begoniami - miały pełne i takie 'postrzępione' kwiaty i były niezwykle efektowne ;:108
U mnie dzisiaj zimny i mokry dzień jakoś nie zachęcający do prac ogrodowych. Mam sporo pracy w domu, a cebule tulipanów już czekają na posadzenie, no i muszę podzielić kilka rozrośniętych host i żurawek...
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu ty zamawiałaś róże a pod nosem miałaś takie śliczne już wyrośnięte krzaczki.Ja z twoich stron dostałam 3 róże i złego słowa na nie nie mogę powiedzieć
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Potwierdzam odczucie Wandzi, wykopywanie dalii odbywa się często w deszczu, mrozie i w pośpiechu. Ja ich mam dużo ale wsadzam przed działką czyli przed siatką ogrodzeniową, większość użytkowników działek nie ma w tym miejscu nic więc to puste miejsce nie szpeci tak.
A ten szczawik tak ładnie rozrosnięty, ja bym całą donicę wniosła do jakiegoś pomieszczenia gdzie nie mam mrozu.
Odnośnie begonii, to z moich 5 wiszących 2 zgniły bulwy, 1 wyrosła zakwitła po czym zmarniała i też zgniła, biała ma duże liście ale słabo sie rozrosła, natomiast zółta jest o drobniejszych liściach ale ma długie pędy i bardzo dużo kwiatów. Reasumując powyższe stwierdzam, że są trudne.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu podziękowanie takimi zdjęciami aż mi dech zaparło bo naprawdę bardzo ładne odmiany. Wykopywanie to faktycznie problem ale mnie sporo pomaga mąż.
Jedno ale ... nie czekamy aż zetnie je przymrozek bo jak piszesz - wtedy zadna przyjemność bo zimno itd.
Ścinamy wtedy kiedy nam pasuje czas i pogoda.
Ten szczawik który pokazałaś jest bardzo podobny do Oxalis corniculata var. atropurpurea (Szczawik rożkowaty).
W warunkach sprzyjających bardzo sie rozrasta ( samosiew plus nawet maleńkie klacza) dlatego nie wolno wyrzucać go do kompostownika.
Ale ... wada dla jednych a zaleta dla drugich bo są miejsca gdzie nic nie rośnie a on tak.
Poszukaj w Internecie dla porównania.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, begonie na fotkach wyglądają uroczo ! Wiem że ten rok jakoś im nie sprzyjał, a ja jestem zdziwiona że moje begonie w ogóle przetrwały i kwitły podczas bardzo mokrego tegorocznego szkockiego lata :roll:
Nie wiem tylko jak je przechowywać ??? Kiedy wykopujemy bulwy ???
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu zainspirowana w zeszłym roku Twoimi begoniami...posadziłam 10bulw według wskazówek...
tylko dwie zeszły ..a przetrwała do września tylko jedna i tez zgniła już... :(
To Twoje są piękne... ;:63
szczawik śliczny...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Wandziu
Już dawno obiecałam Ci, że odwiedzę Twój ogródek pod dębami. No więc dzisiaj znalazłam chwilkę czasu i już trochę sobie
pospacerowałam po tej zielonej krainie. Muszę jednak wrócic tu jeszcze parokrotnie, żeby wszystko dobrze obejrzec. ;:108
Tymczasem zostawiam swój wpis, żeby wątek nie uciekł i pozdrawiam gorąco. ;:196
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agness, jeszcze nie zdradzę nazw zamówionych róż, bo na razie ich nie dostałam, a co do mnie przyjdzie, to nie wiem. W każdym razie są to róże angielskie. Już szykuję dla nich miejsce ;:108
Olek, pozdrawiam :wit
Dalu, no właśnie, może te zwisające begonie się sprawdzą. Pochwaliłam u ciebie tę czerwoną na fotce. Wygląda świetnie, tylko musiałabym do swoich wynaleźć jakieś wyższe kwietniki. Marzy mi się taka zwisająca biała :)
Gosiu07, ja z tego mojego centrum kupiłam róże, które mam u siebie. Ale teraz zapragnęłam czegoś więcej no i przedwczoraj poszłam sprawdzić co mają. No i były jakieś tam, ale chore na plamistość. A poza tym były to raczej wielkokwiatowe, a ja teraz poszukuję rabatowych i stąd moje zamówienie w necie.
Krysad, otóż Krysiu, ja nie mogę nigdzie wnieść tej donicy, bo ona jest ogromna i zimuje zawsze na dworzu. Jedyne rozwiązanie to wziąć szczepki i rozmnożyć. Ale właściwie ten szczawik kosztował parę złotcy, więc nie wiem, czy warto sobie robić kłopoty. A jeśli chodzi o begonie, to tak jak piszę do Misi (zob, niżej), coś się im w tym roku dziwnego stało, nie wiadomo co, bo zwykle nie ma na nie co narzekać.
Christinkrysiu, u mnie w ogrodzie rośnie mnóstwo szczawika, ale zielonolistnego, który rozsiał się nie wiedomo skąd, jak jeszcze nie miałam bordowego. Na razie bordowych siewek nie widzę. Dla mnie byłoby to wadą, gdyby miały wszędzie się wciskać, tak jak ten zielony.
AgaNet, bulwy wykopuje się tak jak dalie. Wtedy, gdy mają nadejść przymrozki. A przechowuje się też tak jak dalie, czyli wpiwnicy w jakimś kartonie, trochę przysypane piaskiem. Ja jednak nie wiem, czy będę przechowywac. Jestem nimi okropnie wkurzona.
Misiu, no przykro mi, że cię namówiłam na te begonie. Nie wiem, co się w tym roku stało z begoniami, bo wszyscy narzekają. A przecież mieszkamy w róznych cześciach kraju, mamy różną ziemię i inne warunki uprawy. A wiele osób jest zawiedzionych. Ciekawa sprawa.
Elu, a więc witam cię serdecznie, bardzo mi miło, że zajrzałaś, i liczę, że jeszcze może wrócisz :wit Miłego ci życzę weekendu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ten szczawik to hodowany? U mnie się toto rozlazło na jednej rabacie i nie potrafię się pozbyć :?
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Wando śliczne fotki twojego Ogrodu wstawiłaś. Dom wśród roślinek wygląda bardzo klimatycznie. We czwartek planuję wybrać się do centrum ogrodniczego o którym mi pisałaś- w Kobyłce. Mam nadzieję, że uda mi się tam trafić. Ale koniec języka za przewodnika. Mam spotkanie rodziców u syna w Zielonce, więc odpowiednio wcześniej wyruszę - kupię, nie kupię- pooglądać warto.
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”