Ogród Ignis05

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05

Post »

magdala pisze:Krysiu -to były też tam piwonie? ....Szukam żółtej piwonii drzewiastej .....a widziałyście na wystawie tę roślinę ,która wypełniała miejsca między tulipanami ale to chyba przemarza...
Wiesz coś na jej temat?
Madziu, mieli tam 4 odmiany piwonii, ale to były piwonie chińskie. :wink: Drzewiastych nie było a żółtej tym bardziej. Ale zbiegły się nam chciejstwa :lol: - ja też teraz zaczęłam rozglądać się za żółtą :;230 :lol: To pewnie z tęsknoty za wiosną. ;:3
Ta roślina między tulipanami to chyba skimia była. Też wydaje mi się, że ona przemarza u nas.
Nawet robiłam jej zdjęcia, wieczorkiem wstawię. :uszy
100krotka pisze:To Ty Krysiu jesteś światowiec - kwiatowiec :-) Nie tracisz czasu na uzalanie sie, że wiosna jeszcze daleko, tylko zwiedzasz i chłoniesz wrażenia, ku pokrzepieniu serc. ... Co do hortensji, to rzeczywiście potrafia okazać czarnąniewdzięczność. ..

Aguś, trzeba sobie w życiu jakoś radzić. :heja
A do hortensji to tylko cierpliwość i ciągła nadzieja (beznadzieja :;230 ),że w końcu się uda.
Tosia1 pisze:..... Wtajcie Różanie zakręcone!!! Jeszcze 28 dni do wiosny!!! Pozdrawiam ...
Witaj Tosieńko ! :wit Zawsze to raźniej oczekiwać na wiosnę w towarzystwie ;:136

:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, skimie można trzymać we wrocławskim. Nawet pięknie sie udają, poza wrocławskim to już chyba loteria
z ich utrzymaniem w ostre zimy. U mnie rozrasta sie strasznie bo jej za dobrze, więc już dawno się jej pozbyłam. ;:108
Ale nie wiem czemu żółty kolor w ogrodzie tak rzadko komu się nie podoba, poza żółtymi piwoniami :;230 może dlatego
że to jeszcze rzadkość? Mnie jakoś nie pociągają. jedna tylko bardzo mi sie podoba a jest żółto pomarańczowa, to
'Souvenir du Professeur Maxime Cornu' którego można też spotkać pod nazwą 'Kinkaku'. To jest cudo nie kolory ;:138
Ah, taką to bym jeszcze gdzieś wetknęła, nawet jeśli trzeba by wyciągnąć jakąś różę :;230
Milutkiego dnia i dużo odwagi na te lutowe mrozy ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Krysiu jaka piękna fotorelacja , ku pokrzepieniu serc jak piszesz oj bardzo to potrzebne , bo u mnie dzisiaj na termometrze -15st ( o 7.30 rano ) dobrze , że chociaż świeci słońce.

A piwonię o której pisze Wiesia "Souvenir de Maxime Cornu" zamówiłam sobie , mam tylko nadzieję , że będzie zgodna odmianowo.Kupiłam też Prima Verę też ma byc żółta ;:108 ;:108
magdala

Post »

mirdem pisze:
A piwonię o której pisze Wiesia "Souvenir de Maxime Cornu" zamówiłam sobie , mam tylko nadzieję , że będzie zgodna odmianowo.
Dlaczego jest taki problem z tą zgodnością?
Na allegro np. jest mnóstwo odmian piwonii o mniej lub bardziej skomplikowanych japońskich lub chińskich nazwach ,
obawiam się ,że nazwy te sypane są ot ,tak "z rękawa" ...A kolor kwiatów może być zaskoczeniem :roll:

Owszem -dostępne są piękne piwonie drzewiaste w Chodzieży ,ale podobno ceny od mniej więcej ...200-300 zł...
Piwonie uprawiają tam ,na miejscu ,więc można je obejrzeć podczas kwitnienia ,no ale ta cena!

Ja od zeszłego sezonu mam na działce dwie drzewiaste ,jedna ma być biała z żółtym środkiem,a
druga ciemnobordowa. Zobaczymy:-)

Tutaj na forum dostałam też adres sklepu angielskiego (Binny Plants),gdzie jest ogromny wybór piwonii,
ale pewnie przesyłka droga. A poza tym ja chyba wolę obejrzeć roślinę na żywo,
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu,
ale nam poprawiłas humorki ta fotorelacją z wystawy! ;:138 ;:138
Piekne papuzie! Ostatnio mnie zachwyciły, warto by dosadzić jeszcze kilka odmian! 8-)
I tyle lilii! :shock: Zapach musiał być nieziemski!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, ;:180 ta odwaga to się przyda, bo właśnie te mrozy się zaczęły. :lol:
na razie to rozglądam się za Prima Verą. No i powoli trzeba zacząć sadzić i siać co nieco.
Muszę tylko zorganizowac sobie dobrą ziemię.
A tak najbardziej to odczuwam brak siły roboczej do prac ogrodowych, takiej nie marudzącej a tylko posłusznie kopiącej tam, gdzie pokażę. :;230 Ostatnio , w programie o ogrodach świata mówili o jakiejś Polce w Kaliforni, która stworzyła piękny ogród i tak właśnie miała, że o finansach jej nie wspomnę :;230
Pozostaje mi tylko mobilizować siły i oby ich starczyło na zamiary. :lol:

Mirka, :wit a gdzie nabywasz te piwonie i jak drogo ? :wink:
Może też się podłączę . :lol:

Madziu, tak to już niestety bywa, że nawet w sprawdzonych i polecanych miejscach towar zamówiony się nie zgadza. :?
Moja drzewiasta miała być fioletowa a jest ciemno czerwona. :roll: Kasa wydana, a to nie ta. Najlepiej jednak poczekać do kiermaszu na Renku, tam bywają kwitnące piwonie drzewiaste. I aż tak drogie nie są.

A tu skimia z wystawy :tan
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia, :roll: wyobraź sobie, że tego zapachu wcale nie czułam i nie tylko ja. :wink:
Moja koleżanka w pewnym momencie też zwróciła na to uwagę.
A oprócz lilii były jeszcze hiacynty, a wiadomo, jak te intensywnie pachną. ;:108

No to jeszcze kilka fotek :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru ;:167
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Krysiu w tym roku piwonie zamówiłam tu;http://www.swiatcebul.pl/cat-pol-121455 ... onie-.html jak się sprawdzą zobaczymy :roll: :roll: , a Prima Vera kupiłam w ogrodniczym

W zeszłym roku też była wystawa tulipanów , ktos na forum wstawiał zdjęcia ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko, dzięki za namiar. ;:180
W zeszłym roku relację z wystawy zdawali Maria - Amba i Paweł - Rispetto. ;:138
Zaraz idę obejrzeć tę stronkę z piwoniami.

U nas już jest -14 na termometrze, brr... ;:224
Znowu marzną sikorki i róże :roll:

magdala

Post »

Ignis05 pisze:
U nas już jest -14 na termometrze, brr... ;:224
Znowu marzną sikorki i róże :roll:
No ,ładnie Krysiu - trochę mnie zmroziło... :|
Piszesz,że "u Was" -14, a "u nas" w mieście ,o tej porze było zaledwie -7. To aż taka różnica????
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, :wit taka temperatura była o tej właśnie godzinie w naszej wsi. :lol:
Nie wiem, gdzie jest to u Ciebie w mieście, bo na Morenie np było -12.
Może mieszkasz w rejonie, gdzie bywa najcieplej w Gdańsku, :?:
może koło Twojego termometru przebiega jakaś rura ciepłownicza :?:
A może też być różnica we wskazaniach termometrów.
Takie temperatury pokazywały mi 2 termometry, jeden samochodowy (bo właśnie wróciłam do domu )
i domowy (oczywiście zewnętrzny).
A rano było jeszcze zimniej: około 5-tej miałam -16 . :roll:
Wiosna do naszej wsi też przychodzi później niż np do Wrzeszcza. :?
Strasznie dużo cierpliwości musi mieć tutaj ogrodnik, zwłaszcza amator taki jak ja :;230 . :cry:

Ale za to jest miło, raczej cicho i spokojnie. :lol:
I na ogół dość świeże powietrze, bo zachodnie wiatry najczęściej wydmuchują wszystko poza wieś.
magdala

Post »

Ignis05 pisze: Wiosna do naszej wsi też przychodzi później niż np do Wrzeszcza. :?
Krysiu :D Tym zdaniem trafiłaś w samo sedno - zawarłaś w nim moją teraźniejszość i przyszłość :;230

W dodatku to jeszcze dolna część tej dzielnicy , wiedziałam ,że klimat nieco się różni ,ale tak dużo ?
No cóż ,jak mój mąż o tym usłyszał ,powiedział tylko -"no ,trzeba dobrze ocieplić" :D

Jedno jest pocieszające ,że działeczka ogrodnicza ROD ,którą pokazuję w moim wątku też jest położona
w wyższej dzielnicy Trójmiasta i na wiosnę czekam dłużej niż właściciele wygrzanych miejskich ogródków :D
Długo leży tam śnieg i jest zimniej ,ale za to moje roślinki będą przystosowane do takich warunków :D
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas tez dzis -12 było. Czyli koło Auchan :wink: Rano jechałam z małym na Morene do lekarza i 20 minut straciłam na skrobanie szyb - nie dośc że tych na zewnątrz - to jeszcze w środku :evil: Katastrofa jakaś.

Cieplutkie pozdrowionka ;:215
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, to dobrze wiesz, jak to będzie wyglądać. :lol: ;:136
Roślinki masz zahartowane, to też sobie poradzą. Ciekawe tylko , jaką ziemię masz na swojej działce ? :wink:

Olu , ;:196 współczuję. Skrobanie szyb przy takiej temperaturze to katorga. ;:108 Nawet odmrażacze nie dają rady. :?
Dlatego też, gdy dzisiaj jechałam do pracy, to tak jakoś pusto było na drodze. :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkoda, że nie mogłam pojechać i na własne oczy zobaczyć te cuda...Dzięki za fotorelację.
Na koniec mam dobra wiadomość: od kilku lat mam na działce skimię i zimuje pod jedliną. Co roku wiosną kwitnie. A przecież Elbląg to nie Dolny Śląsk :wink: Polecam! Jest zimozielona nawet w naszych warunkach klimatycznych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”