Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Dla mnie teraz nawożenie to coś za wcześnie , to dopiero początek roku , nie wiadomo jak będzie wiosną .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2010, o 21:02
Ja też myślę że zbyt wcześnie,moje dopiero były cięte 6 grudnia,bo do konca listopada stały na polu ,zazwyczaj z końcem lutego wnoszę je do mieszkania i podlewam i nawożę,kwitną mi już w maju .
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Tak jak pisałem wszystko zależy w jakich są warunkach - jak ktoś ma już ukorzenione datury i trzyma je w domu na parapecie to wręcz musi je nawozić bo datura nie przeszła w stan spoczynku i podlewanie jej samą wodą ją osłabi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sty 2011, o 13:07
Dzień dobry,
jestem tu nowy i mam trochę może nietypowe pytanie, gdzie w Warszawie można od zaraz dostać sadzonkę Datury, ma ona zastąpić inną niechcący unicestwioną przeze mnie, zanim dowie się o tym fakcie teściowa. I tak się dowie, ale jak zobaczy inną, to być może złość będzie mniejsza. Z góry dzięki za wszelkie pomysły
Andrzej
jestem tu nowy i mam trochę może nietypowe pytanie, gdzie w Warszawie można od zaraz dostać sadzonkę Datury, ma ona zastąpić inną niechcący unicestwioną przeze mnie, zanim dowie się o tym fakcie teściowa. I tak się dowie, ale jak zobaczy inną, to być może złość będzie mniejsza. Z góry dzięki za wszelkie pomysły
Andrzej
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Jak duża ma być ta sadzonka? Nie da się odratować obecnej? Przy sprawie z teściową trzeba pomóc 

Hmmm do Warszawy mam daleko, a pięknie puściły mi korzonki moje poobcinane badylki, mam białą i kremowo brzoskwiniową.
Nie długo do ziemi je wsadzę.
Nie długo do ziemi je wsadzę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sty 2011, o 13:07
Tej starej nie da się odratować, a nowa ma po prostu być. Chodzi o sam fakt. Myślałem, że to w każdym dziale ogrodniczym dostane, ale widocznie się myliłem. Jeśli szczerze, to ta poprzednia nie była jakoś szczególnie upajająca urodą. Wydaje mi się, że każda inna tego samego gatunku da radę. Nie byłem jeszcze w obi, może tam coś będą mieli?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej zimą datur nie sprzedają.
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Moje przycięte i wsadzone do wody zgniłu 

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Figo a wsypałaś do wody węgla? Ja wsypałam trochę tabletki na biegunkę.
Moje wsadzone do ziemi. Na razie wszystko ok, liście nie usychają, mam nadzieję, że tym razem się uda.

Moje wsadzone do ziemi. Na razie wszystko ok, liście nie usychają, mam nadzieję, że tym razem się uda.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moje podarunkowe od forumek kochanych pięknie się ukorzeniły i rosną sobie na parapeciku
Ciekawe, jak zakwitną, bo oczywiście znaczniki się pomyliły

Ciekawe, jak zakwitną, bo oczywiście znaczniki się pomyliły

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ta po lewej stronie,o ząbkowanych liściach najprawdopodobniej będzie żółta. 

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Aniu
Leży tasm, jak widać jakaś karteczka, to sprawdzę w poniedzałek, bo to moje pracowe parapety 
Dwa lata temu miałam piękną żółtą daturę, ale w ubiegłym roku stojąc wśród różowych też zrobiła się różowa
jak to możliwe 

Dwa lata temu miałam piękną żółtą daturę, ale w ubiegłym roku stojąc wśród różowych też zrobiła się różowa

Mój badylek różowej datury ukorzeniał się ok dwa i pół miesiąca w wodzie. Byłam bardzo zaskoczona gdy w końcu zobaczyłam korzonek,już nie dawałam jej szans-a ona sprawiła mi taką niespodziankę 

Pozdrawiam Iwona 

- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
Witam jestem tu nowa .Co do datur uprawiam je kilka kat .miałam juz daturę która miała ponad 2 m wysokości a ładygą była jak biceps męski i nie miałam gdzie już trzymać więc rozrąbałam i pocięłam na drobne.Teraz mam młode dwu letnie ale jesienią też włożyłam kilka badylków do wody tak na wszelki wypadek .zaglądałam do wody dopiero zaczynają wypuszczać korzonki.i trzeba będzie ich powsadzać do ziemi..Pięknie opisujecie swoje problemy to ważne..Pozdrawiam Alina-277
Pozdrawiam... Alina .