Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Dusiu są piękne. Kwiatki podobne do jednego z moich.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no jest ładniutki :) teraz już mam 3 białe z różową warżką. te 2 najnowsze kwitną, a ten, co miałam wcześniej, ma pęd, powinien zakwitnąć gdzieś za miesiąc.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Strasznie słodki ten miniaturek :wink:
ale piszesz że kwiaty ma wielkości jak normalny phal. :roll:
To może nie miniaturek tylko bardzo młodziutka roślinka :?:
jaki by nie był, i tak jest cudny :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liście ma jak miniaturek. kwiaty ma normalne, może nie ogromne, ale jak na miniaturka duże. gdyby był młody, to by jeszcze nie kwitł, bo listki ma naprawdę małe. najdłuższy ma ok. 13 cm. pędzik jest krótki. on może jeszcze trochę uróść (Phalaenopsis), ale olbrzymi to on nie będzie...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Tzn chodziło mi o to że to może być np jego pierwsze kwitnienie. Wiadomo że jak jest b.młody to nie kwitnie...zauważ że kupujemy zazwyczaj młode rośliny, a potem jak wypuszczają kolejne pary liści to są one większe od poprzednich (przynajmniej moje tak mają :roll: )
Nic nie insynuuję, tylko wydaje mi się że jeśli coś jest miniaturką to miniaturowe ma wszystko :wink:
A 13 cm liście mają 2 z moich falenopsisów, żółty tygrysek i biały reanimowany - teraz juz zaczyna zawiązywać pączki, łodyga też jest o wiele krótsza niż u reszty falenopsisów, ale nie wydaje mi się by była to miniaturka.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten miniaturek może urosnąć jeszcze trochę, ale raczej olbrzymi nie będzie. 1 listek ma tylko taki długi (13 cm), a reszta krótsza. kwiaty mają 5-6 cm. to może być jego pierwsze kwitnienie, pierwsze zwykle są skromne, ale niektóre Phalaenopsisy co mają pierwsze kwitnienie nie są takie maleńkie. u mnie sporo Phal. też puszcza coraz większe liście. mój największy nie był tak olbrzymi, gdy go kupiłam. po kupieniu puścił 1 mały liść, ale każdy nastepny był już coraz większy, najnowszy ma 36 cm długości i 8 szerokości. to jego 7. liść u mnie. ten Phal. jest tak ogromny, że musi stać na ławie pod oknem, bo na oknie już się ledwo mieścił. puszcza teraz pędzik, ciekawe, czy będzie długi... pędzik obecnie ma 22 cm i jeszcze rośnie. za ponad miesiąc powinien kwitnąć.
a co do miniaturek, u mnie są różne, ale nie są dużo mniejsze od tego. tylko kwiaty mają mniejsze, ale liście podobne, niektóre nawet większe i szersze.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy mają się dobrze. pędziki rosną. 6 Phal. ma już na pędzikach pąki. prawdopodobnie zakwitną pod koniec tego roku albo na początku nowego. pędziki Mini Marka jakby stanęły w miejscu,ale mam nadzieję, że w końcu ruszą i zakwitną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

biały Phal. ma otwarte już 6 kwiatów, następne pąki szybko rosną. niedługo znowu zrobię mu fotkę, bo jest naprawdę piękny. siedząc na komputerze często odwracam się, by popatrzeć na niego i inne kwitnące storczyki. jak zakwitną pędy, na oknach będzie kolorowo i cudnie. teraz kolorowe jest tylko 1 okno, bo na drugim dopiero rosną pędy i pąki. będą kwitły tylko Phal. Vandy pewnie zakwitną latem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak zwykle nikt nic nie pisze. białemu Phal. zaczynają pękać następne pąki, może pojutrze się całkiem otworzą. pod koniec roku powinien rozwinąć się cały. może jutro mu zrobię fotkę. nie będę czekać, aż rozwiną się wszystkie, bo te kwiaty, które rozwinęły się jako pierwsze, mogą nie dotrwać do tego czasu. przy poprzednim kwitnieniu gdy rozwinął ostatniego pąka pierwszy kwiat był przekwitający, a więc kwitł bardzo krótko. martwię się, ze teraz też tak krótko będzie kwitł :/ . ale chciałabym, żeby kwitł jak najdłużej, bo bardzo lubię białe Phalaenopsisy, a niestety został mi się już tylko ten 1. pozostałe pędy na Phal. powolutku rosną i może za jakiś czas zakwitną. pędy mają: biały z rózową warżką, żółty z rózową warżką, biały w rózowe żyłki, żołty w różowe kropki, 2 różowe, 2 białe w bordowe ciapki, koralowy. pędy miniaturków i Mini Marka stanęły w miejscu, może potem urosną...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czemu nikt nie pisze?

zrobiłam dzisiaj kilka fotek białemu Phal. i nie tylko. biały ma 7 kwiatków otwartych i 2 pękające pąki, ale zrobiłam mu fotkę dzisiaj, bo kwiaty, które rozwinęły się jako pierwsze, mogą nie dotrwać do rozwinięcia ostatniego pąka. lekko pomarszczyły im się dolne płatki, pod warżką i policzkami. a poza tym dzisiaj na tym Phal. któremu źle wyrósł pędzik, znalazłam spore odgałęzienie. znalazłam go dopiero dzisiaj, bo nie spodziewałam się, że tak fatalnie złamany, 2 cm pędzik może się rozgałęzić. on złamał się sam, ponieważ wyszedł zwinięty w pół (najpierw pęd, końcówka, na której potem pojawiłyby się pąki, ciągle była w roślinie). a idzie mu odgałęzienie, ma z 10 cm i bardzo się cieszę z niego.
teraz fotki kwitnących Phalaenopsisów:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

na ostatnim zdj. jest Phal. miniaturek koło mojej świątecznej dekoracji. Phal. został tam ustawiony tylko do zdjęcia. latem na tych kręconych gałęziach wiszą różne kwiatki, motylki, a teraz są bombki.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne są te Twoje kwitnące Phalaenopsis, ale chyba najbardziej urzekający jest ten mini.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no miniaturek jest słodki, tylko listki ma takie marniutkie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ale :shock: :mrgreen: pieknie ci kwitnie ! Ten biały jest przepiekny :shock: ( kocham białe ;:167 ) Kurcze u mnie nic tylko rózowe io fioletowe w kwiaciarni... :cry: , musze jechac czym prędzej do Rzeszowa.. , ja chce storczyki ! :twisted: duzo , duzo , duzo... :evil:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też bym chciała mieć dużo. ja też bardzo lubię białe. zwykłych białych mam teraz tylko 1 i 3 białe z rózową warżką.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Zwykłego białego mam tez jednego , a białe z różową warżką mam 2... , kolega mi obiecał zwykłego białego dac do reanimacji.. ( i podobno kwitnie.. :) ) bo jego mama nie moze sobie dac rady z uprawa... , ale pewnie nici z tego będa...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”