Mój fijoł 2
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój fijoł 2
Witaj Ewo w Nowym Roku! Co to się pnie po siatce za żurawkami? Masz zamiar coś jeszcze dosadzic do tych żurawek? Fajnie wygląda ta rabata 

- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć Ewo w Nowym Roku
Ale fajną robotę (tło) zrobił Tobie sąsiad za siatką
W pierwszej chwili myślałam, ze to takie nowoczesne ogrodzenie drewniane z poziomych elementów....
Ja u siebie musiałam postawić 2-metrowy płot, żeby się zasłonić...i ńie patrzeć na bajzlownik....
Ta Mary Rose nie chce mi wyjść z głowy....znowu ja zachwalasz....widzę pewne niebezpieczeństwo - powiększenie wiosennych zakupöw...

Ale fajną robotę (tło) zrobił Tobie sąsiad za siatką

Ja u siebie musiałam postawić 2-metrowy płot, żeby się zasłonić...i ńie patrzeć na bajzlownik....
Ta Mary Rose nie chce mi wyjść z głowy....znowu ja zachwalasz....widzę pewne niebezpieczeństwo - powiększenie wiosennych zakupöw...
Pozdrawiam
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ewuś
ale u Ciebie róże i tak idą jak burza... jakby zupełnie nic sobie z winobluszczu nie robiły
Wyglądają ekstraklaśnie !!
To kiedy zamierzasz zmierzyć się z tym wyzwaniem... wykopać taki bluszcz to nie tak chap chap ... Może nie wykopuj wszystkich na raz... chyba, że to jedna sadzonka... zobaczysz jak przerażająco pusto zrobi się na płocie.
Sąsiad zbyt mocno przyciął tuje. Myślał, że ona odbiją, a puste sterczydła zostały. Wszystkie musiał wykopać bo wyglądały strasznie!!! Ale jeszcze straszniej wyglądało puste miejsce po nich zamiast ściany zieleni.
Do winorośli nie namawiam, bo klimat masz surowy, ale tam u Was też są winnice
Tylko roboty z nimi dużo. Taki Swenson Red, wytrzymujący -30, na ścianie domu bez problemu by się uchował 

Wyglądają ekstraklaśnie !!
To kiedy zamierzasz zmierzyć się z tym wyzwaniem... wykopać taki bluszcz to nie tak chap chap ... Może nie wykopuj wszystkich na raz... chyba, że to jedna sadzonka... zobaczysz jak przerażająco pusto zrobi się na płocie.
Sąsiad zbyt mocno przyciął tuje. Myślał, że ona odbiją, a puste sterczydła zostały. Wszystkie musiał wykopać bo wyglądały strasznie!!! Ale jeszcze straszniej wyglądało puste miejsce po nich zamiast ściany zieleni.
Do winorośli nie namawiam, bo klimat masz surowy, ale tam u Was też są winnice

- ewamaj66
Kasiu, mogę Ci trochę opowiedzieć
Jednoroczne pnącze, wysokie, łatwo się rozsiewa, łatwo też usunąć siewki. O szybkości przyrostu może świadczyć fakt, że te rośliny, które widać, to dwie siewki. Kwitnie wiechami kremowych kwiatów, które przyjemnie pachną. Owoce podobne są do kolczastych ogórków (siewki też wyglądają jak ogórki
). Lubi rosnąć w wilgotnej ziemi, raczej w półcieniu, ale w słońcu też sobie radzi, choć nie osiąga takiej masy liściowej. Łatwo się go zdejmuje z siatki. Do oczek siatki przyczepia się wąsami takimi, jak groszek. Coś jeszcze chcesz wiedzieć? 
Aguskac, niestety, róże się wychylają do słońca i leżą na trawniku. Część winobluszczu już oddalam i są chętni na resztę. Na pewno będzie trochę łyso, róże pnące ruszą w górę może za rok, ale to już nieważne. Nie mam żadnej dobrej ściany, na której mogłoby rosnąć winogrono-tylko północna odpowiednio duża.

Aguskac, niestety, róże się wychylają do słońca i leżą na trawniku. Część winobluszczu już oddalam i są chętni na resztę. Na pewno będzie trochę łyso, róże pnące ruszą w górę może za rok, ale to już nieważne. Nie mam żadnej dobrej ściany, na której mogłoby rosnąć winogrono-tylko północna odpowiednio duża.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Północna odpada, zatem masz problem z głowy
Skoro masz przy siatce róże pnące, to szybciutko wypełnią miejsce po bluszczu.

Skoro masz przy siatce róże pnące, to szybciutko wypełnią miejsce po bluszczu.
- ewamaj66
Ewcia, mnie jest szkoda winobluszczu, ale jeśli mają zastąpić go róże to się zgadzam :P
Posadź tam m.in Utersener Klosterrose, please
Najlepszego w Nowym Roku!
Posadź tam m.in Utersener Klosterrose, please

Najlepszego w Nowym Roku!

- ewamaj66
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to będzie się działo.
Nowy sezon rozpoczęty.
Jeszcze tylko dwa miesiące i ......

Nowy sezon rozpoczęty.
Jeszcze tylko dwa miesiące i ......

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewamaj66
Grażyna, na pewno krócej
Niedługo pora zaczynać siewy parapetowe. Muszę tylko opracować lepsze zabezpieczenie antykotowe, żeby doniczkom dać szansę. W lutym przesadza się begonie. Moim bardzo dopiekł nieustanny deszcz, część zgniła, ale do doniczek jeszcze nie zaglądałam. Zrobię to, kiedy będę musiała (i zacznę liczyć straty
).

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ewcia, co to za czerwonawa rozyca? masz wiecej fot moze ... przypomina mi moja siostrzana nn-ke. Ona jest calkiem czerwona czy bardziej malinowo-czerwona?
Honore jest bardzo urodziwa, juz chyba u Gosi (Deride) sie nia zachwycalam.
Honore jest bardzo urodziwa, juz chyba u Gosi (Deride) sie nia zachwycalam.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Ewo ja w tym roku nie zamierzam wysiewać nasion w skrzynkach, więc możesz przysłać koty do mnie na wczasy.
Zuzia (kotka) zaopiekuje się nimi i pokaże im okoliczne atrakcje
Kochana może najwyższy czas zajrzeć do begonii, bo a nóż coś jeszcze się uratuje...a może nie jest tak źle ?
To bardzo ładne kwiaty i byłaby wielka szkoda, gdyby nie zdobiły w tym roku Twojego ogrodu
Zuzia (kotka) zaopiekuje się nimi i pokaże im okoliczne atrakcje

Kochana może najwyższy czas zajrzeć do begonii, bo a nóż coś jeszcze się uratuje...a może nie jest tak źle ?
To bardzo ładne kwiaty i byłaby wielka szkoda, gdyby nie zdobiły w tym roku Twojego ogrodu

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Ewa,
najlepszego w Nowym Roku. Widzę, że wczesna wiosna w najlepsze do Ciebie już zawitała. Robisz plany z parapetowymi. Ja nie umiem sobie z tymi maleństwami radzić. Zawsze zdaję się na zakup gotowych kwitnących. Na pewno własne hodowle lepiej cieszą. Bardzo lubię begonie.