Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Pelasia pisze::wit Cz dyni trzeba coś obrywać,przerywać,ogławiać? Moje dyńki w skrzyniach zrobily się jakaś gęste.Justynka już kwitnie ,ma sporo kwiatkow.Tylko nie wiem jakie to ,męskie czy żeńskie :oops:
Asia
Żeńskie powinny mieć zgrubienie na łodyżce z kwiatu, a męskie nie mają tego zgrubienia, poza tym z dynią nic nie musisz robić :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb , na tym drugim zdjęciu to raczej szara pleśń , widoczny charakterystyczny nalot grzybni na zamarłej tkance . Na dolnych liściach faktycznie jest w tym roku sporo rozmaitych plam , ale teraz dynie pędzą jak burza , nowe liście są wielkie i zielone :wink: . Gdyby jakaś choroba postępowała , to trzeba interweniować , ale na razie nie ma co się zamartwiać ... U mnie na razie we wzroście prowadzi Marina , ma już ok.1,5m . Oprócz pędu głownego wszystkie dynie mają po kilka pędów bocznych . Bez przycinania . Za kilka tygodni juz się nie odróżni nawet , który to pęd głowny , a który boczny . W porównaniu z ub. rokiem szacuję przyspieszenie wegetacji na ok.2 tyg . Tamten rok był trudny , a skończyło się klęską urodzaju , a ten będzie jeszcze gorszy , czyli lepszy :shock: . P.S. A wczoraj wieczorem nad dyńkami klucz żurawi nisko przeleciał , nie wiem co to może znaczyć :?
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a u mnie 1 się osunęła z kompostownika..
już krzyżyk na nią postawiłam bo zauważyłam że łodyga od korzenia się zgięła..ale ciągle żyje.. :D
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

loeb pisze:Nic nie robisz z dynią. Rośnie jak chce.
O to dobrze ;:3 Już jestem tak przejeta pomidorami .Latam w okół nich i zastanawiam sie co im wyrwać, a co zostawić ;:224
Dobrze że dyńki są takie niestresujące ;:3
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

frant pisze:Loeb , na tym drugim zdjęciu to raczej szara pleśń , widoczny charakterystyczny nalot grzybni na zamarłej tkance . Na dolnych liściach faktycznie jest w tym roku sporo rozmaitych plam , ale teraz dynie pędzą jak burza , nowe liście są wielkie i zielone :wink: . Gdyby jakaś choroba postępowała , to trzeba interweniować , ale na razie nie ma co się zamartwiać ... U mnie na razie we wzroście prowadzi Marina , ma już ok.1,5m . Oprócz pędu głownego wszystkie dynie mają po kilka pędów bocznych . Bez przycinania . Za kilka tygodni już się nie odróżni nawet , który to pęd głowny , a który boczny . W porównaniu z ub. rokiem szacuję przyspieszenie wegetacji na ok.2 tyg . Tamten rok był trudny , a skończyło się klęską urodzaju , a ten będzie jeszcze gorszy , czyli lepszy :shock: . P.S. A wczoraj wieczorem nad dyńkami klucz żurawi nisko przeleciał , nie wiem co to może znaczyć :?
A żurawie lubią dynie...może jak będą wracać jesienią wstąpią pojeść ;:136
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

U mnie melonowa ruszyła z kopyta i juz chce wyłazić z obłożonego agrowłókniną kompostownika, gorzej że w pokrzywy, nie pociesza mnie nawet fakt ze parzą na zdrowie :;230
Za to piżmowa niespecjalnie się rusza, dziś podlałam ją troche pokrzywówką, mam nadzieje że się ocknie :roll:
Ania
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Piękne macie okazy ;:63 , a Ja dopiero dziś wysadziłam :heja z własnej rozsady "Dynie zwykłą makaronową" ok 8szt (skleroza :roll: ).

Jeszcze jej nigdy nie uprawiałam ani nie jadłam, ale zachęciłam się tu zeszłorocznymi pochwałami ;:132
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Frant, ja się nie martwię ciekawa byłam, jeszcze z 1 taki dziś wypatrzyłam, jutro oberwę. U mnie przoduje marmolada[Marmelatta], rozpełza się jak Kraken po dnie oceanu.. i pomyśleć, że miałam tylko 1 nasionko, po próbach posadzenia tego w zeszłym roku kiedy to 1 zgniło a drugą siewkę ostrzygł do gleby jakiś ptaszek..
A skoro już przy ptaszkach.. wiesz: żuraw czy bocian, dynia czy kapusta..;) Takie czasy, symbolika się zmienia, grunt że wymowa proroctwa zostaje ..;)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Moje dyńki chyba już przywykły do upałów i mają się dobrze.
Mam zapytanie takie, czy ten mały owocek, to już jest dyńka, czy tylko taki zalążek i jak nie został zapylony, to odpadnie? :roll:

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Anita
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ciężko powiedzieć na takim maleństwie.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja stawiam na to , że to już dyńka. :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Byłam dzisiaj na działce, dyńki ruszyły ! Rosną ! A już się martwiłam, bo stały jak zaczarowane ze dwa tygodnie i ta ich zieleń jakaś taka niezielona była. Ale ruszyły i kolorku nabierają :) Rośnie też ta, którą posadziłam przy drodze koło domu. Fajnie jest !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

a ja stawiam że ten maluch odpadnie bo jest za żółty.
pozdrawiam
Edyta
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

esony1 pisze:a ja stawiam że ten maluch odpadnie bo jest za żółty.
Żółty jak żółty , na tym etapie niektóre tak mają ( Hokkaido , Justynka ) a ciemnieją wraz ze wzrostem ... Ale zawiązek , który "zaskoczył" , rośnie natychmiast , i odrzuca kielich kwiatowy na etapie gdy ma średnicę sporo wyższą od łodygi . Ale przeciez nie ma co się martwić , dynie wytwarzają wiele kwiatów , a wystarcza nam tylko kilka zawiązanych . Przyjdzie czas - będą owoce :wink:
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

moja żona pierwszy raz w tym roku wysiała i potem posadziła 3 sadzonki dyni. Te już kilkukrotnie kwitły ale nic nie ma, jak to wygląda, czy roślina może mieć kłopot z zapyleniem czy jak? właśnie dzisiaj obserwowałem jak dynie mają już chyba 4 kwiatka z rzędu.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”