Lespedezę widziałam już u Adrianny. Właśnie - cenne jest to że kwitnie tak późno. A jak się ją rozmnaża
Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem
Gratuluję
, zasłużonego
. Jak miło znów zobaczyć hippisa - to była jedna z pierwszych roślin, która mnie zaintrygowała na Forum. Przy pierwszej okazji kupiłam egzemplarz trochę niższy, ale niestety padł
Lespedezę widziałam już u Adrianny. Właśnie - cenne jest to że kwitnie tak późno. A jak się ją rozmnaża
czy ma jakieś odrosty, które można ukorzeniać.
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Mop pięknie rośnie... a ja pierwszy raz widzę coś takiego, jak lespedeza! 
Jolu, gratulacje!
Jolu, gratulacje!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Joluś, murek i okienka w nim dają świetne możliwości ujęć na zdjęciach... planujesz donice z pelargoniami w oknach? ;)
strasznie mi się to podoba, naprawdę, wygląda to przeuroczo
strasznie mi się to podoba, naprawdę, wygląda to przeuroczo
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joluś ja się zachwycałam Twoją lespedozą.
Jest na liście moich chciejstw.
Tylko wnuczek mi uniemożliwiał napisanie czegokolwiek.
Także jestem ciekawa, jakie róże kupiłaś.
Jest na liście moich chciejstw.
Tylko wnuczek mi uniemożliwiał napisanie czegokolwiek.
Także jestem ciekawa, jakie róże kupiłaś.
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, gratuluje zasłużonego
.
Widok piękny
. Przez okienko, w okolicach i innych rejonach ogrodu-cudnie.
Lespedeza-wpadła mi w oko. Kwitnący o tej porze krzew nie należy do częstych widoków. Przyznam, ze widzę go po raz pierwszy u ciebie. muszę o nim poczytać.
W kwestii róż niestety nie umiem pomóc-podziwiam wszystkie, ale rozpoznaję niewiele
.
Życzę spokoju i radości.
Widok piękny
Lespedeza-wpadła mi w oko. Kwitnący o tej porze krzew nie należy do częstych widoków. Przyznam, ze widzę go po raz pierwszy u ciebie. muszę o nim poczytać.
W kwestii róż niestety nie umiem pomóc-podziwiam wszystkie, ale rozpoznaję niewiele
Życzę spokoju i radości.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja też gratuluję.
Znowu mi wcięło twój wątek. Co tu zrobić?
Patrzę i nic nie widzę.
Proszę o listę
Znowu mi wcięło twój wątek. Co tu zrobić?
Patrzę i nic nie widzę.
Proszę o listę
Czy Ty jeszcze powłóczysz choć rękami, by jakieś zdjęcia wstawić bądź coś o postępie w uziemianiu róż napisać? Fajnie się robi zakupy, tylko potem te konsekwencje!
Czy jako poszukiwacz zaginionej żurawki odniosłaś sukces?
Jak ja lubię kwiatostany unioli! Fakt, że fotografowanie przez okienka daje dużo możliwości!
Jak ja lubię kwiatostany unioli! Fakt, że fotografowanie przez okienka daje dużo możliwości!
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
O swojej ciekawości nie wspomnę tak mnie zżera 
No i już wiadopmo, po co Joli była architektura w ogrodzie- aby prezentowac tak urocze zdjęcia, które nabierają zupełnie innej perspektywy
Brawo - gratuluję
, boś zasłuzyła na nie, miłośniczko piękna i ogrodów 
Brawo - gratuluję
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Joluś uwielbiam u Ciebie widok roślinek przez okienko , albo na jego tle
Wygląda to wspaniale 
No ludziska kochane, odwiedźcie wątek lubelski.
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Jola, chwalić się proszę zakupami różanymi 
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Grażynko dziękuję
Lespedeza doskonale osłania kojec psa, kwitnac przy tym obficie. Pewnie, że są ładniejsze krzaczory, ale ....
Teraz widzę, że nie był to najgorszy pomysł z tym murkiem, ale po zimie mam nadzieję różyczki się odwdzięczą
Gorzatko dobry pomysł na tytuł wątku
... z widokiem przez okienko
Murek przyrośnie w kolejnym sezonie raczej, teraz już pora na jesienne porządki.
Agatko no niestety u mnie opcja cofnij niedostępna
To wszystko przez klawiszowe skróty chyba, coś tam mi się zaznaczy przez nieuwagę zacznę pisać w pośpiechu i nowy tekst wskakuje
a gdzie poprzedni ....
Moni, próbowałam, nie ma cofnij.
Różyczka niewysoka, taka ze 30-40 cm, podobnie szeroka, ciemne listki, umiarkowanie "zakolcowana"
To jest tegoroczny nabytek, ale kwitnie od czasu zakupu. Zaraz kolejne fotki.
Mariola
w pokoju
dobre skojarzenie, jednak to jest takie ogródkowe ustrojstwo z otworami okiennymi, aaa taki miałam pomysł
Joluś dziękuję. Jak to padł hippis
kiedy, dlaczego, napisz proszę. Pojęcia nie mam jak się rozmnaża lespedezę , pamiętam jednak, że krzew nie był zbyt drogi.
Su dziękuję. Jak kupowałam lespedezę sprzedawca mówil, że kwitnie podobnie do wisterii .... jednak do tej to niestety jej daleko, choć kształt kwiatów
Aguniada nie planuję donic z kwitnącymi w okienkach, będą tu lampy solarne, aby nadać nieco klimatu wieczorem. Mam nadzieję na kwiaty róż w sezonie, z drugiej strony zakątek iglasto-trawiasty, więc jedyne kwitnace to będą wrzosy i trawy.
A swoją drogą są u mnie i donice na tarasach i przed domem, tyle tego podlewania
Tajeczko ona nie jest droga, może kilkanaście złotych ... Zaraz pokażę nowy kawałek rabatki i napiszę o kilku nabytkach.
Justynko dziękuję, już spokojniej nieco, ale do stabilizacji jeszcze trochę. Coraz pełniej robi sie w ogrodzie, choć ostatnio zrezygnowałam z niektórych roślinek, najpierw wyleciały dwie Hakuro
Poźniej nieco skalniakowych, część przesadziłam na skarpę wzniesioną, a to jeszcze nie koniec.
Jeśli o różyczkach mowimy, to jestem bardzo początkująca, ale sytuacja może się zmienić diametralnie od kolejnego sezonu. Mam calą zimę na czytanie o pielęgnacji ... rękawice spawalnicze już zakupiłam
Margoś było na pw
mam nadzieję, że sie podobała lista.
Marta wszelkie poszukiwania zakończone sukcesami
szczególnie zaś te w poszukiwaniu nowych miejsc pod nasadzenia
Muszę jednak zauważyć, że powierzchnia jakoś tak bardzo szybko się kończy. Postępowe fotki zaraz ...
Gosiu już za chwileczkę
Anetko tyle miłych słów
dziękuję
mam nadzieję, że ogród będzie dojrzalał, nabierał charakteru, tylko czy takiego o jakim myślę ... Mam nadzieję, że nie będzie potrzebane wysadzanie czegokolwiek.
Aga zapraszam do oglądania.
Ula bylam, napisalam, przyjechać najprawdopodoniej nie będę mogła, choć ... kto to wie
Teraz widzę, że nie był to najgorszy pomysł z tym murkiem, ale po zimie mam nadzieję różyczki się odwdzięczą
Gorzatko dobry pomysł na tytuł wątku
Murek przyrośnie w kolejnym sezonie raczej, teraz już pora na jesienne porządki.
Agatko no niestety u mnie opcja cofnij niedostępna
Moni, próbowałam, nie ma cofnij.
Różyczka niewysoka, taka ze 30-40 cm, podobnie szeroka, ciemne listki, umiarkowanie "zakolcowana"
Mariola
Joluś dziękuję. Jak to padł hippis
Su dziękuję. Jak kupowałam lespedezę sprzedawca mówil, że kwitnie podobnie do wisterii .... jednak do tej to niestety jej daleko, choć kształt kwiatów
Aguniada nie planuję donic z kwitnącymi w okienkach, będą tu lampy solarne, aby nadać nieco klimatu wieczorem. Mam nadzieję na kwiaty róż w sezonie, z drugiej strony zakątek iglasto-trawiasty, więc jedyne kwitnace to będą wrzosy i trawy.
A swoją drogą są u mnie i donice na tarasach i przed domem, tyle tego podlewania
Tajeczko ona nie jest droga, może kilkanaście złotych ... Zaraz pokażę nowy kawałek rabatki i napiszę o kilku nabytkach.
Justynko dziękuję, już spokojniej nieco, ale do stabilizacji jeszcze trochę. Coraz pełniej robi sie w ogrodzie, choć ostatnio zrezygnowałam z niektórych roślinek, najpierw wyleciały dwie Hakuro
Jeśli o różyczkach mowimy, to jestem bardzo początkująca, ale sytuacja może się zmienić diametralnie od kolejnego sezonu. Mam calą zimę na czytanie o pielęgnacji ... rękawice spawalnicze już zakupiłam
Margoś było na pw
Marta wszelkie poszukiwania zakończone sukcesami
Muszę jednak zauważyć, że powierzchnia jakoś tak bardzo szybko się kończy. Postępowe fotki zaraz ...
Gosiu już za chwileczkę
Anetko tyle miłych słów
Aga zapraszam do oglądania.
Ula bylam, napisalam, przyjechać najprawdopodoniej nie będę mogła, choć ... kto to wie
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Dorotko no to po kawałeczku
Oooo musiałam przekonać M, że róże przed clematisami są doskonalym pomysłem
Niestety pęcherze od łomu uniemożliwiły wykonanie większej liczy dołków
dzisiaj jeszcze 4
dodatkowo dobrze tu widac jakość podłoża na mojej działce, potrzebuje ktoś może kredy
Zapas dowiezionej ziemi szybko się skończył
trzeba było kolejny raz do ogrodniczego
zapas bananów i mączki kostnej okazał się zadowalający
Powstaje póki co taki pasek różany ... ktorego zajęcie nieco zwężyło oczywiście trawiczek

Rabatka powstała, a jakże pod oknem sypialni .... już myślę, o letnich aromatach angielskich róż w kolejnym sezonie
oby ładnie przezimowały.
Tak więc w kolejności Eglantyna, Gartentraume, Tea Clipper, William Morris, Grace, Abraham Darby, Fellowship (ależ ona kolczasta
), Summer Song i Hot Chocolate
Inne różyczki zasiliły kolejne zakątki. Na rabatkę o ciemnych, wyrazistych kolarach trafił LD Braitwhite, Heidi Klum i .... kolejna Munstead Wood. Ta ostatnia jest tak dla mnie cudną różyczka, ża nabyłam kolejny krzaczek.
Kwitnie jeszcze i ma wiele pączków, czy zdąży przed zimą

Na fotce widać, że nie tylko pączków ... kolców też ma pod dostatkiem

Zachwyciła mnie też kupiona za grosze Aphrodita, zupełnie inny kształt kwiatka i jaki zapach

Ponieważ większość nabytków w jesiennej formie
znaczy nagich
pokażę jedną z zakupionych w donicy Olympic Palace, w rzeczywistości bardziej herbaciana.

Kolejną doniczkową jest spooory krzak Gishlaine de Feligonde, ale akurat tej fotki nie mam
Dzisiaj może ją cyknę.
Jeszcze piękna NN, o której wspominałam Moni.

A tak odpoczywa moja psinka w cieniu murka, Gosia szerszy plan
Chciałabym jeszcze dodać, że kamienie wyglądają nieco przytłaczająco na fotkach, w rzeczywistości nie jest aż tak źle, Marta potwierdzi

No i może na koniec mimochodem wspomnę o kolenej zlikwidowanej części trawnika
To już kawałek do wiosennych przemyśleń
Za nią znajduje się część warzywna ogrodu, która będzie lekko zasłonięta matą bambusową dla uzyskania tla dla roślin.

Oooo musiałam przekonać M, że róże przed clematisami są doskonalym pomysłem
Zapas dowiezionej ziemi szybko się skończył
Powstaje póki co taki pasek różany ... ktorego zajęcie nieco zwężyło oczywiście trawiczek

Rabatka powstała, a jakże pod oknem sypialni .... już myślę, o letnich aromatach angielskich róż w kolejnym sezonie
Tak więc w kolejności Eglantyna, Gartentraume, Tea Clipper, William Morris, Grace, Abraham Darby, Fellowship (ależ ona kolczasta
Inne różyczki zasiliły kolejne zakątki. Na rabatkę o ciemnych, wyrazistych kolarach trafił LD Braitwhite, Heidi Klum i .... kolejna Munstead Wood. Ta ostatnia jest tak dla mnie cudną różyczka, ża nabyłam kolejny krzaczek.
Kwitnie jeszcze i ma wiele pączków, czy zdąży przed zimą

Na fotce widać, że nie tylko pączków ... kolców też ma pod dostatkiem

Zachwyciła mnie też kupiona za grosze Aphrodita, zupełnie inny kształt kwiatka i jaki zapach

Ponieważ większość nabytków w jesiennej formie

Kolejną doniczkową jest spooory krzak Gishlaine de Feligonde, ale akurat tej fotki nie mam
Jeszcze piękna NN, o której wspominałam Moni.

A tak odpoczywa moja psinka w cieniu murka, Gosia szerszy plan
Chciałabym jeszcze dodać, że kamienie wyglądają nieco przytłaczająco na fotkach, w rzeczywistości nie jest aż tak źle, Marta potwierdzi

No i może na koniec mimochodem wspomnę o kolenej zlikwidowanej części trawnika

A ja nie lubię róż. Są piękne, ale podatne na choroby, a ja nie znoszę oprysków. Trzeba je przycinać, a wtedy kaleczą. Mam kilka krzaków, lecz 2 juz zlikwidowałam. To były pnącza. Nie dałam rady po czwartym w sezonie, kolejnym przycinaniu i po n-tym opysku.
I do tego ten wieczny mączniak.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka