Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Małgosiu, Asiu, Agness dzięki w imieniu ścieżki ;:196

Elu, witaj, :wit wieki cię u mnie nie było, myślałam, że już zapomniałaś o starej znajomej :(
Otóż te deski nie są ryflowane i w niczym to nie przeszkadza. One tylko tak w deszczu wyglądają na śliskie, a nie są. W rzeczywistości chodzi się po nich normalnie i wygodnie. Poza tym na patio można chodzić z gołymi stopami i jest bardzo przyjemnie.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ WANDO
No nie będę oryginalna bo również przyłączam się do zachwytów.
Ścieżka wygląda świetnie a jak jeszcze dobrze się spisuje to jest super.
Widzę, że u Ciebie jest jeszcze śnieg. U nas go już nie ma.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj pokazuję moje zeszłoroczne begonie, uprawiane w dużych donicach przy wejściu do domu. Ich cebule leżą teraz w piwnicy i mam nadzieję, że przetrwają w dobrej kondycji. Na początku marca wysadzę je znów do ziemi w domu i zacznę podlewać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Begonie śliczniuchne,tez je sadze i bardzo lubię,najbardziej jednak begonie bez bulwową dragon o czerwonych kwiatach... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Bardzo ładne begonie :D
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Wandziu - allle u Ciebie kolorowo i zieloniasto :D
Po zdjęciach begoni widać, jak bardzo lubisz kwitnące rośliny. Fotografowane z uczuciem i wyczuciem :D

Wandziu, jakiś czas temu rozmawiałyśmy o podlewaniu lilii środkiem chemicznym - po to aby wybić do nogi larwy muchówek, które później są w pąkach kwiatowych i wyjadają je od środka.
Ostatnio kiepściutko u mnie z czasem, więc kontynuuję z opóźnieniem.
Otóż, środek, jaki zastosowałam, jest środkiem zastępczym, bo nigdzie nie mogłam kupić tego, który polecił mi Tata Kacera. Poszłam do castoramy i poczytałam to, co było napisane na opakowaniach. I wyszło mi na to, że jeżeli środek jest skuteczny przeciwko larwom ochojnika i stonki ziemniaczanej, przeciwko wełnowcom i tarcznikom - to na pewno zadziała na larwy tej muchówki. Więc zastosowałam - może niezbyt profesjonalnie, ale DZIAŁA. Był to środek substrala 'Długo Działa - owadobójczy, iglaki'. Niestety, jest dość agresywny, więc trzeba być ostrożnym.
Ogólnie staram się używać środki łagodniejsze, które są ekologiczne - na przykład Promanal (parafina przeciwko przędziorkom na iglakach i buku), mydło potasowe (przeciwko mszycom i takim innym, co fruwają, a nawet na mrówki). Czasem jednak nie ma wyjścia...
No i czasem stosuje się środki zupełnie nie tam, gdzie były przeznaczone :D Na przykład w wątkach powojnikowych mądre forumki bardzo polecają 'nawóz do pomidorów' dla... powojników właśnie!

Pozdrówki - Ula
Aha, a w moim wątku zamieszczę trochę lilii, żebyś mogła popatrzeć - które by Ci sie najbardziej nadały :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj, ja tez nie będę oryginalna, ale taras i ścieżka z desek świetna ;:138 Ukłony dla zdolności M.
Begonie piękne. Kilka lat temu próbowalam uprawy begonii, ale chyba cos nie miałam szczęścia, bo były marniutkie i zniechęciłam sie do ich sadzenia :( Może popróbuję znowu. Piszesz, że sadzisz je do donic, jak myślisz, czy dałyby sobie rady w ogrodzie w gruncie (oczywiście po podpędzeniu w doniczce)?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Witaj Wandziu! Ale tu u ciebie się dzieje..... :D
Begonie piękne,musisz mi napisać jak je pielęgnujesz ,bo ja jakoś sobie za bardzo z nimi nie radzę.Niby rosną ale nigdy tak zachwycająco.
Wiosenne fotki urzekające,piszesz,ze masz ciasnotę na rabatach,ale to właśnie jest piękne,przynajmniej ja tak lubię.A co takiego zieloniutkiego rośnie na tej rabacie pod lilakiem?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Tarasy z desek to widziałem, ale ścieżek to nie, ale muszę przyznać że są całkiem oryginalne. Brawa dla Twojego M. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Obejrzałam spokojnie cały twój ogród i nie mogę doczekać się zdjęć z nowej rabatki różano żurawkowej ;:138 , oby do wiosny
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
Witaj Wandziu :)

Drewniana ścieżka w klinkierowej opasce wygląda rewelacyjnie ;:138 Brawa dla M za pomysłowość ;:138

Begonie z przyjemnością obejrzałam! Są śliczne.
Nie miałam ich do tej pory, a zastanawiam się nad kupnem w tym sezonie ;:108 Tak jak i Ty wejście do domu mam od północnej strony, więc myślę że miejsce by im pasowało. Na co jeszcze zwrócić uwagę? No i z czym ładnie się begonie komponują??? Co można z nimi w skrzynce czy donicy razem posadzić???

A zdjęcią z Twojego przedogródka w pełnej krasie są bardzo malownicze ;:138 Ze tez ich nigdy wcześniej nie pokazywałaś ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,begonie są piękne.Jutro wkleję zdjęcia swoich,pisałaś u kogoś,że chcesz kupić biała. Polecam, bo powiem ci,że biała i kremowa były najładniejsze. Musz,e przejść się do nas do ogrodniczego skoro pojawiły się już nowe cebulki. Ciekawe czy z moich coś będzie, bo nie przechowywałam ich ani w torfie,ani w trocinach,leżą takie suche w garażu,więc nie wiem czy będę coś z nich miała.

Wandziu, fotki białej begonii już dałam u siebie. Jutro przejdę się do ogrodniczego do nas zobaczyć czy mają już nowe cebule, dokupię sobie inne kolory.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marylko, a jaka to jest begonia bezbulwowa Dragon? To chyba jest odmiana doniczkowa. Bo te do gruntu wielkokwaitowe to chyba wszystkie mają bulwy, prawda?

7koliberek9 - Dzień dobry. Witam po raz pierwszy. Cieszę się, że begonie ci sie podobają. to rzeczywiście pikne kwiaty.

Ula bardzo ci dziękuję za informację. Sprawdziłam na allegro ten środek substrala. Oni go tam nazywają Mospilan, chociaż na opakowaniu nie ma nazwy, tylko jest taki napis, jakim przytoczyłaś: Długo działa.... itd. Mimo że jak mówisz jest agresywny, postanowiłam go zastosować, bo nie widzę innego wyjścia. Ta muchówka występuje u mnie masowo, a więc nie mam się co zastanawiać. Jeśli chcę mieć kwiaty lilii, to nie ma rady. A z nawozem do pomidorów to ciekawa sprawa. Widziałam taki nawóz niemiecki w Lidlu. Chyba w takim razie go kupię i spróbuję pod powojniki.

Alinko, jeśli chodzi o begonie to one muszą stać pod dachem, bo nie znoszą deszczu. Od razu kwiaty i się marszczą i opadają. Otóż ja wsadzam po jednej bulwie do zwykłej ziemi do donicy. No i staram się podlewać. Czasem nawiozę nawozem płynnym do roślin kwitnących. I to wszystko. Begonki sa bardzo kruche. Trzeba uważać, aby nie złamać im pędu.

Katik witam po raz pierwszy :D Widzę, że dojrzałaś w moim ogrodzie tę różano-żurawkową rabatkę. Jest to rabata, której wyglądu także nie mogę się doczekać, ponieważ rosną na niej nowo zakupione rośliny. A to zawsze wywołuje w nas dreszczyk oczekiwania, prawda? Czy przetrwają zimę, jak zakwitną, czy będą do siebie pasować...

AgaNet, koniecznie kup sobie begonie wielkokwiatowe i pilnuj, żeby donice stały pod zadaszeniem, bo begonie nie lubią byc polewane deszczem :!: NIe wiem, czy przeczytasz tę moją odpowiedź, ale już ci gdzieś pisałam, chyba u Steasi, że najlepiej niczym ich nie podsadzać. Same w sobie sa wystarczająco wytworne.

Małgosiu, leće oglądać twoje begonki.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Wandziu, bardzo oryginalna ta drewniana ścieżka. Ślicznie wyglada. Begonie też śliczniutkie. Takie kolorki jakie lubię.
Ale do nich się zraziłam bo nigdy mi właściwie nie kwitły obficie tylko szły w liście i wysokość do 60 cm. Strasznie to wygladało
w donicach. A do tego zawsze mi wygniwają w zimie więc trzeba bez przerwy dokupować. Chyba już się nie skuszę, choć
Twoje łamią mi serce i mocną wolę :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wandziu, przeczytałam wszystkie Twoi informacje dot begonii. I tutaj, i w wątku u Pauli ;:108
Trochę mnie zmartwiłaś tym trzymaniem begonii pod dachem..... Niestety nie mam u siebie takiego całkiem bezpiecznego od deszczu miejsca... No może jeden kawałeczek gdzie dach trochę wystaje i częściowo by je osłonił.... a deszczu w Szkocji nie brakuje.........
Nie wiem czy begonie sobie poradzą w takich warunkach ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”