Storczyki Storczykowej cz. 3

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Też mam taką nadzieję... Na razie paki rosną, pęd się złamał już kilka dni temu, ale wygląda normalnie. W poprzednich latach może mi się ze 2 razy zdarzyło złamać pęd, ale tamte ułamały się calkiem i nawet sklejenie taśmą nic nie pomogło, ale teraz ten pęd wisi na skrawku, więc ciągnie sok. Ale i tak pewnie sporo pąków spadnie, bo mam bardzo zimno w pokoju, okna są nieszczelne, martwię się o botaiczne, bo jak rękę wkładam między ich doniczki, to tak zimno ciągnie od okna... Z jednej strony leci im lodowate powietrze, a z drugiej gorące od kaloryfera (ale dzisiaj kaloryfer nie działa, zapewne się przytkał). W tej chwili jest w pokoju 19 stopni... Bardzo niedobry czas dla rosnących pąków i keików. Jeden biały Phalaenopsis, co go kupiłam 3 i pół roku temu, chyba mi puszcza na pędziecoś, co na 90% jest keikiem. Ten Phalaenopsis był piękny, zdrowy, zawsze kwitl obficie, ale musiałam go w tym roku już przesadzić, bo miał pelno glonów i rozsadzał doniczkę. Musiałam mu obciąć częśc korzeni, więc stracił i te zdrowe, bo mu uschły potem. jakoś żyje, ale nie puszcza nowych korzeni. cieszyłabym się, gdyby puścił keiki, bo gdyby usechł, to chociaż keiki by mi po nim zostało. Tetraspisik też ma 2 cosie, mam wielką nadzieję, że to keiki i że nie przemarzną.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ściskam kciuki za keiki na falku i na Tetraspisie. I za pędzik, może kwiatuszki się rozwiną.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo storczyków posmarowałam keiki pastą, niektóre puszczają w tych miejscach tylko odgałezienia, ale cosie na tetraspisie na razie wyglądają bardziej na keiki, oby tak było... A białemu nie smarowałam oczek keiki pasta, a jednak puszcza coś... jeszcze posmarowalam chyba 7 oczek na violacea x amboinensis x spica, mam nadzieję, że puści choć ze 2 keiki.
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

pozostało mi tylko powzdychać tak piękne okazy...
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal. Lea Marie ciągle jest marniutki... niby nabrał sztywności, ale korzonków jak nie było, tak nie ma. Martwię się o niego, ponieważ to najcudniejszy Phal. w mojej kolekcji i nie chciałabym go stracić. Inne botaniczne mają się dobrze, mimo, że mają z jednej strony zimno, a z drugiej gorąco. Phal. Mini Mark, equestris ilocos alba i lueddemaniana mają pędziki, oprócz nich oczywiście jeszcze wiele hybryd. Niektóre Phal. mają "cosie" na pędach, jeszcze nie wiadomo, co to, ale licze na keiki...
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Dusiu, tak szybko korzonki się nie pojawią. Czasami trzeba czekać parę miesięcy na pierwszego korzonka :roll: Tym bardziej, że aura nie sprzyjająca. Ja moją gigantee też wsadziłam do sphagnum, ale ona jest trzymana w akwarium, pod sztucznym oświetleniem i wysoką temperaturą..
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Dusiu kochanie pomóż mi.Coś zaczęło mi się robić z białasem.Nie podlewałam go ponad 2 tygodnie i patrze dziś ,że ma podgniłe korzenie a nawet za mało powiedziane podgnito .Nie podlewałam go bo ma cały czas rosę w doniczce.Niewidem dlaczego tak się stało?? :oops: :(
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nesuniaaa pisze:Dusiu, tak szybko korzonki się nie pojawią. Czasami trzeba czekać parę miesięcy na pierwszego korzonka :roll: Tym bardziej, że aura nie sprzyjająca. Ja moją gigantee też wsadziłam do sphagnum, ale ona jest trzymana w akwarium, pod sztucznym oświetleniem i wysoką temperaturą..
Mam nadzieję, że przezyje te kilka miesięcy z jednym korzonkiem, do tego krótkim, który przetrwał tylko dlatego, że nie był w podłożu... Bardzo bym chciała ujrzeć jakieś efekty, ale chyba prędzej się doczekam keików na tetraspisie. Teraz Lea Marie jest w mchu, w koszyczku, żeby szybciej przesychał. Nie lubię mchu, strasznie długo trzyma wodę, więc dlatego jest koszyczek, bo szybciej wyschnie. Ten mech wydłubałam kiedyś z Phal. schilleriana, gdy go przesadzałam do kory. Schilleriana bardzo dobrze się czuje w korze, pięknie się przekorzenił i jest ze dwa razy większy niż pół roku temu, gdy przyszedł.
Dusiu kochanie pomóż mi.Coś zaczęło mi się robić z białasem.Nie podlewałam go ponad 2 tygodnie i patrze dziś ,że ma podgniłe korzenie a nawet za mało powiedziane podgnito .Nie podlewałam go bo ma cały czas rosę w doniczce.Niewidem dlaczego tak się stało??

A czy ten Phalaenopsis był przesadzany? Korzeie gniją najcześciej od przelania albo przesadzania i ucinania korzeni. Jak długo go masz? jeśli go kupiłaś niedawno, mógl zostać przelany, zanim jeszcze do ciebie trafił. Albo może mieć w podlożu mech, ale unikaj obcinania korzeni, bo będzie jeszcze gorzej. Na razie go zostaw, czekaj aż puści jakieś nowe, bo zbyt pochopnym przesadzeniem możesz mu jeszcze bardziej zaszkodzić. A jakbyś tak się jednak zdecydowała go przesadzić, nie podlewaj go przez jakiś czas, żeby ranki na korzeniach się zaschły.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Ja jego w sierpniu kupiłam i tylko go przesadziłam wtedy i było wszystko ok aż do dziś.Jak go przesadzałam to korzeni mu nic nie cięłam.Miał takie śliczne grube jak mały palec u dłoni.zostały mu tylko chyba napowietrzne. :oops:
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasami nie od razu po przesadzeniu korzonki gniją... To moglo być od tego, albo wtedy po przesadzeniu go za szybko podlałaś i w końcu jakoś zaczął gnić, albo po prostu za dużo by podlewany. Teraz musisz czekac aż puści świeże, nie pakuj powietrznych do podłoża, bo także uschną, a jak będą na zewnątrz, bedą jakoś utrzymuywać storczyka.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Wiem ,wiem zostawione były.Dziś je spryskałam.I jak nigdy zrobiły się ciemno zielone.Wcześniej tak się nie robiły po pryskaniu.
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myrtille1986 pisze:Wiem ,wiem zostawione były.Dziś je spryskałam.I jak nigdy zrobiły się ciemno zielone.Wcześniej tak się nie robiły po pryskaniu.
A jakie były wcześniej? Tylko przy pryskaniu musisz bardzo uważać, żeby się nie dostała woda między liście, bo może zgnić trzon.
Leszek01 pisze:Witaj Dusiu :wit
Na przeczytanie wszystkich części Twojego wątku będę chyba musiał wziąć urlop, ale już to co widziałem przyprawia o zawrót głowy. Imponująca kolekcja :shock: Twoje ulubione Phalaenopsisy i Vandy są prześliczne, na dodatek świetne zdjęcia im robisz. Super! ;:63
Bardzo miło jest coś takiego czytać ;). Cieszę się, że ci się podobają moje storczyki i zdjęcia :))).
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Ja tak pryskam ,żeby nie leciało w liście. :)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Dusiu, a myślałaś o glinianej doniczce?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, ponieważ one zwykle ie mają dziurek, poza tym większość osłonek, jakie widze, to są jakieś szklane albo ceramiczne kolorowe, pomalowane we wzorki. Na razie niech siedzi w tym koszyczku i w mchu. Na podstawce ma wodę, ale nie dotyka jej bezpośrednio, bo koszyczek z mchem jest wsadzony w doniczkę przeźroczystą, od ktorej dna oddziela go warstwa keramzytu, więc woda na podstawce nie dochodzi do rośliny, tylko sobie paruje.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”