Anastazja324 pisze:Kochani,szukając informacji na temat pustynnej róży trafiłam na to forum,mam nadzieję,że tutaj dowiem się co robić.
Kupiłam na allegro 3 nasiona róży,miały wykiełkować w ciągu 2-3 tygodni,tymczasem minęło już chyba półtora miesiaca i nic

Zrobiłam wszytsko tak jak w instrukcji sprzedawcy,ale teraz jak Was czytam to widzę,że może problem tkwi w tym,że posiałam nasiona w zwykłej sklepowej ziemi zmieszanej z piaskiem i nie moczyłam ich-tak mi poradził sprzedawca.Jak jeszcze było ciepło,wystawiałam doniczkę na słońce,teraz trzymam ją na ciepłym kaloryferze.Nie wiem czy jeszcze mogę coś zrobić,czy dać sobie spokój i wyrzucić już te nasiona.Mam nadzieję,że coś mi poradzicie

Witam
ANASTAZJA nie chce Cię zmartwić ale 1,5 miesiąca to troche długo ... Odkop te nasionka i zobacz co się z nimi dzieje . Co do instrukcji sprzedawcy mam mieszane uczucia , kupiłam ostatnio 25 nasion wsadziłam 10 tak jak mi radził sprzedawca i wykiełkowało tylko jedno , wyrosło jakieś blade wręcz lekko różowe i uamrło śmiercią naturalną .... wsadziłam kolejne 10 nie patrząc juz na rady sprzedającego do ziemi przeznaczonej dla storczyków i wykiełkowało juz 7

Jak widzisz do moich poprzednich wypowiedzi są dołączone zdjęcia moich maluchów i żadne nie jest wsadzone w ziemie taką jaką zalecali sprzedawcy a rosną całkiem nieźle :P . każdy mówi że roślinka potrzebuje dużo słońca ... ja swoją pierwszą spaliłam na słońcu więć ostrożnie

Moje rośłinki rosną na wschodnim oknie więc słońce mają tylko rano (teraz nie mają wcale ... taka pogoda

) Ziemia musi być przepuszczalna a w doniczce powinien być drenaż żeby nie stała woda ... nie przelewam swoich roślin , podlewam je raz w tygodniu, od czasu do czasu używam środka przeciw grzybom i czasami odżywke do kaktusów ...
Anastazja jak z tych nasionek nic nie będzie to polecam Ci kupić następne aż wkońcu Ci się uda

Ja też próbowałam i jak widzisz na początku forum załączyłam zdjęcia mojej pierwszej porażki

ale za drugim razem już się udało
Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości i powodzenia :P