Ziemia przepuszczalna.onectica pisze:A co to jest za podłoże przy korzonkach
Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przede wszystkim nie nawozi się roślin tuż po przesadzeniu, a dopiero po kilku tygodniach.
To mogło być przyczyną utraty korzeni. Kolejna to zbyt mało przepuszczalna mieszanka. Do uprawy Adenium nie nadaje się sama mieszanka ziemi do kaktusów i piasku. Podłoże powinno zawierać, proporcjonalnie mniej ziemi, a więcej innych składników, jak np. wermikulit, seramis, lawa, grubszego żwirku, itd.
Teraz pozostaje tylko odciąć, aż do zdrowej tkanki i po przeschnięciu miejsca cięcia spróbować ponownie ukorzenić.
To mogło być przyczyną utraty korzeni. Kolejna to zbyt mało przepuszczalna mieszanka. Do uprawy Adenium nie nadaje się sama mieszanka ziemi do kaktusów i piasku. Podłoże powinno zawierać, proporcjonalnie mniej ziemi, a więcej innych składników, jak np. wermikulit, seramis, lawa, grubszego żwirku, itd.
Teraz pozostaje tylko odciąć, aż do zdrowej tkanki i po przeschnięciu miejsca cięcia spróbować ponownie ukorzenić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- SiMoNa
- 200p
Moje trzy adenium obesum są w ziemi przepuszczalnej i wszystko dobrze rośnie. Może wina z tą odzywką
już ją obcinam, czy tę "ranę" powinnam posypać cynamonem (dwa dni będzie się suszyła)? Czy później zastosować ukorzeniać? I lekko zraszać ziemię ? Jak przygotować sadzonkę i podłoże pod nią ?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
SiMoNa, to że pozostałe na razie rosną nie ma gwarancji, że za jakiś czas nie skończą, jak ten wyżej. Adenium w naturze rośnie w podłożu kamienisto piaszczystym i ziemia do sukulentów, nawet wymieszana z piaskiem jest dla niego zbyt mało przepuszczalna.
Zobacz w jakim podłożu uprawia Adenium Mieczysław.
Żadnego spryskiwania podłoża. Ukorzeniamy w całkowicie suchym podłożu, przed posadzeniem możesz posypać cynamonem i zamoczyć w ukorzeniaczu.
Co do podłoża, to przygotuj mniej więcej takie, jakie napisałem wcześniej.
Możesz też o nim poczytać w poprzedniej części tego wątku:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... b9a2576e70
Zobacz w jakim podłożu uprawia Adenium Mieczysław.
Żadnego spryskiwania podłoża. Ukorzeniamy w całkowicie suchym podłożu, przed posadzeniem możesz posypać cynamonem i zamoczyć w ukorzeniaczu.
Co do podłoża, to przygotuj mniej więcej takie, jakie napisałem wcześniej.
Możesz też o nim poczytać w poprzedniej części tego wątku:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... b9a2576e70
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- SiMoNa
- 200p
Już kolegi szukam .hmmm .Jeżeli nie mogę podlewać przez okres przyjęcia się kwiatka, to będzie jakieś 4 tyg. to on mi przetrwa bez wody? Dam je do ukorzeniacza, a jaką proporcje ziemi przygotować?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja ukorzeniałam tylko w drobnym żwirku. Z rzadka ciut spryskiwałam. Da radę. Tylko utnij w odpowiednim miejscu i ja bym usunęła kwiatka od razu.
- SiMoNa
- 200p
Dwa dni to wystarczająco na przeschniecie?. Mam trochę drobnego żwiru. Można go zmieszać z odrobiną piaska ?
- onectica
Jak najbardziej. I spryskuj naprawdę odrobinę i tylko od czasu do czasu.
- SiMoNa
- 200p
Mam nadzieje ze go uratuje, dziękuję za pomoc
Ten kwiatek taki śliczny żal mi go usuwać 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jeżeli w temacie ukorzeniania sadzonek masz już pewien stopień wtajemniczenia, może, zaznaczam może uda się próba ukorzenienia, chociaż patrząc na sadzonkę, jest ona zbyt "szczupła", dodatkowo "nadwyrężona" produkcją kwiatów i pąków kwiatowych.SiMoNa pisze:Da się go jakoś uratować?
- przy Adenium nie ma terminu czasowego, po którym należy podlać rośliny. Ja stosuję zasadę, podlewam dopiero jak podłoże całkowicie przeschnie, ale ta metoda odnosi się do Adenium, które są z wysiewu nasion - posiadają kaudex. Odnośnie podlewania roślin uzyskanych z ukorzeniania nie wypowiadam się, ponieważ nie mam doświadczenia z tego typu roślinami jednak przypuszczam, że jest w pewnym stopniu odmienne niż przy roślinach z kaudexem, które to mają - mogą w swoich "brzuszkach" zgromadzić zapas wody na "trudne" czasy. Część moich Adenium, które rosną w bardzo przepuszczalnym podłożu, wytrzymują w bardzo dobrej kondycji nawet jeden miesiąc i nie widać po nich, żeby już potrzebowały podlania.SiMoNa pisze:Podlewałam co 2 tyg. z odżywką do kaktusów coś mnie dziś natchnęło przy podlewaniu aby sprawdzić stan korzeni i o dziwo nie ma ich.
- o tak, trzon sadzonki musi być zdrowy na całym przekroju, pąki kwiatowe, kwiat bezwzględnie usunięte.onectica pisze:Tylko utnij w odpowiednim miejscu i ja bym usunęła kwiatka od razu.
16.06.2016 przyciąłem jedno z moich Adenium obesum, po miesiącu od przycięcia już "nabrało" nowego wyglądu:

- w zasadzie jestem zadowolony ze sposobu krzewienia, chociaż spodziewałem się większej liczby gałązek wyrastających z uśpionych pąków.
Wbrew przyjętym zasadom, trochę późno zdecydowałem się na przycięcie jednego z moich Adenium arabicum. Słoneczna pogoda sprawiła, duży wzdłużny przyrost gałązek, czego nie chcę, a przyhamowała rozrost kaudexu, na powiększeniu którego bardzo mi zależy, konkretnie przy tej roślinie.
Przed przycięciem:

- już po:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- onectica
Maścią ogrodniczą zamaziałeś?
- Akwelan_2009
Tak, to jest taka "elastyczna" maść ze środkiem przeciwgrzybicznym, prawdopodobnie miedzianem. Bardzo ładnie goją - zabliźniają się rany, a "skorupka" odpada - już ją kilkakrotnie przetestowałem na moich roślinach. Mogę polecić do zabezpieczania ran, nie tylko roślin ozdobnych.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Ładny kwiat i już wyraźnie widoczne zapowiedzi następnych, jednak ciepły, słoneczny foliaczek, to jest to, co roślinki
bardzo kochają. Ja też oczekuję na kwiaty, na jednej z moich Adenium z własnego wysiewu.

Mieczysław
Mieczysław
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 kwie 2016, o 14:28
- Kontakt:
(Każde z przedstawionych Adenium ma niecałe 3 miesiące - z jednego wysiewu)
Witam, ostatnio coś dziwnego dzieje się z jedną moją roślinką. Jedna para liści całkowicie uschła, reszta łącznie z nowo wyrastającymi jest zielona, także korzeń wydaje się być ?zgnity? Czy wie ktoś może jaka jest tego przyczyna? Jaki błąd popełniłam? Dodam że dzieje się tak tylko (i na szczęście) z jedną roślinką.

Teraz całkiem inne pytanie. Co zrobić żeby Adenium powiększało objętość swojego caudex'u? Moje roślinki wydają się niechętnie zwiększać jego objętość co mnie trochę drażni. Adenium Obesum ładnie się rozgałęzia, pozostałe 2 Arabicum raczej nie mają tego w planach. Podlewam raz na tydzień niewielką ilością wody.

Witam, ostatnio coś dziwnego dzieje się z jedną moją roślinką. Jedna para liści całkowicie uschła, reszta łącznie z nowo wyrastającymi jest zielona, także korzeń wydaje się być ?zgnity? Czy wie ktoś może jaka jest tego przyczyna? Jaki błąd popełniłam? Dodam że dzieje się tak tylko (i na szczęście) z jedną roślinką.

Teraz całkiem inne pytanie. Co zrobić żeby Adenium powiększało objętość swojego caudex'u? Moje roślinki wydają się niechętnie zwiększać jego objętość co mnie trochę drażni. Adenium Obesum ładnie się rozgałęzia, pozostałe 2 Arabicum raczej nie mają tego w planach. Podlewam raz na tydzień niewielką ilością wody.

"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."