Storczyki Mariolki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu masz przepiekna kolekcje :wink:
Czy ty swoje vandy trzymasz w lecie na zewnatrz :?: czy nie przeszkadza im deszcz :?:
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :D

Wkońcu ktos coś napisał, bo juz myślałam ze nikt tu nie zagląda :?

Ewciu :D Miltonia rosnie dobrze choc przez pewien czas ją zaniedbałam (zasuszyłam) i troche jej sie dostało jednak teraz dochodzi do siebie, natomiast miltonia honolulu która kupilam z 6 pseudobulwami teraz ma ok 30 i jest okazem zdrowia :shock: :D Ze swoich doświadczen sądze ze miltonie nie lubia zbyt mocnego nawożenia i zle na to reeagują, takze minimalne dawki nawozu dla miltoni. I co najwazniejsze kochaja wysoką wilgotnosc, kiedy jej brak listka nowych przyrostów marszcza sie i nie wyglada to ciekawie istan rosliny tym samym sie pogarsza.

Co do paphiopedilum dwa spalilam na sloncu, jedngo dalam koleżance za innego storczyka także mam teraz tylko dwa :lol: Jeden z nich paphiopedilum King Arthur lada dzień otworzy swoj nabrzmiały pączek (zdjecie w załaczniku). Paphiopedila nawozi sie baaardzo rzadko raz na miesiac w zupelnosci wystarczy i mało nawozu (potwierdził to sam Manuel z orchidsklepiku) Nie za duzo swiatła i stale lekko wilgotne podloze.

Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji :lol: Warunki sa tam dla nich wysmienite- ciepło, dużo swiatla, wilgotno, swieże powietrze czyli to co vandy jak i inne storczyki lubią najbardziej :lol:

Pozdrawiam Mariolka :D

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolko śliczny pączuś. ;:23 Czekam na zdjęcie, gdy pokaże swoje piękno.

Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji Warunki sa tam dla nich wysmienite- ciepło, dużo swiatla, wilgotno, swieże powietrze czyli to co vandy jak i inne storczyki lubią najbardziej
to pewnie im dobrze. moje Vandy cały rok są w moim pokoju na oknie. mają tam bardzo widno, ciepło, są moczone ze 2 razy w tygodniu. nigdy ich nie wynosiłam z domu, zwłaszcza latem, bo wtedy kwitły. ale chyba im dobrze, bo żyją. obecnie rozgałęziają i przedłużają korzenie, rosną im nowe listki, wkrótce powinny pokazać się pędy.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Mariolko dzięki za odpowiedź.
Co do miltonopsis - pytałam o tego:

Obrazek
to taki ,,bratkowy"strorczyk. Z tego co mi mówili storczykarze jest często mylony z miltonią, która jest łartwiejsza w uprawie. Różni się też zasadniczo wyglądem kwiatów, które przeważnie mają ostrzej zakończone płatki. Krótko mówiąc są bardziej ,,kambriowate" z wyglądu. Ciekawi mnie jak on u Ciebie rośnie - u moich znajomych -same niepowodzenia :roll:

Nie pamiętam Twojej miltonii honolulu, ale może coś mi umknęło :roll:

Intreresują mnie losy tych sabotków:
Obrazek
oraz
Obrazek

podobno to ciepłolubne łatwe w uprawie hybrydy - tyle teoria, a jak sprawdziło się to u Ciebie ?
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Post »

Mariolka pisze:Zgadzam się kwiaty cattlei sa piekne :D

Przejrzałem większość Twoich postów na naszym forum.
Proszę używać polskich liter w postach. W innym wypadku zablokuję konto. :idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Mariolko co słychać u Twoich storczyków :?: :?: Pochwal się nam. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

No to sie pochwale bo znowu coś zaniedbałam mój wątek ;p Obecnie kwitnie vanda denisoniana. żalujcie ze nie czujecie jej zapachu- cudowny! Kwiatnie równiez phalaenopsis equestris :D Pęd sie ciągle wydłuza a widac juz nastepny pęd :D

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ciekawa Vanda. ale najbardziej mi się podoba Phalaenopsis equestris. to jedno z moich marzeń.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Re

Post »

Mariolu dech mi zapiera :shock: Masz takie cuda ,najbardziej mi sie podobaja vandy i cattleye ale wszystkie sa piekne,slicznosci gratuluje
Pozdrawiam Iwona
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Od vandy nie można oderwać wzroku,cudna to mało powiedzieć.Kąpiesz vandy czy tylko spryskujesz?
Pozdrawiam Grazyna.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękna ta vanda !

I equeris tak samo.
Obiecuję sobie , że już nie kupię żadnej hybrydy, ciekawe jak długo wytrzymam :roll:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Bardzo interesujące kwiaty wandy.Czy tunel foliowy cieniujesz przed palącym słońcem :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Twoja kolekcja jest oszałamiająca :!: ;:179 Ciekawa jestem, ile masz tych wszystkich storczyków razem... :wink:
A ostatnia Vanda denisoniana cu-dow-na! :shock: Jej kolorki najbardziej mnie urzekły :)
O Phal. equestris mówić chyba nie trzeba :o Śliczniusi i słodziusi jest na maxa! :lol:
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witajcie kochani!

Cieszę sie niezmiernie ze piszecie tutaj swoje wypowiedzi w moim temacie o moich storczykach :D

Moje vandy tylko spryskuje ale widomo w tunelu całkiem inne warunki niz w domu. Są spryskiwane codzinnie i to porządnie tak jak inne rosliny w tunelu. Co tydzień do wody dodaje florowitu + żelazo + pare kropel mydła potasowego na bazie czosnku dla lepszej przyczepności wody do rośliny :)

Na tunel foliowy nałozona jest jedna warstwa białej dośc cienkiej agrowłokniny takze światło jest rozproszone. W dodatku wokół tunelu rosną wysokie świerki w ogole to mam duzo drzew na ogrodzie i są tam znakomite warunki do rozwoju... :D wejscie do tunelu jest od storny północnej tak wiec tunel ma od godziny gdzies 11.00 do 16.00 sloneczko :D

Wszystkich stroczyków mam 103 miałam wiecej ale hybrydy dałam mamie na okno :lol:

Na pokazanie jak to wyglada pare dzisiejszych zdjęć (powiększcie sobie) :D Niestety zdjecie nie pokazuje jak to tam jest na prawde :lol: O wiele wieksze wrażenie robi widok na żywo :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”