Czy ty swoje vandy trzymasz w lecie na zewnatrz
Storczyki Mariolki
- Mariolka
 - 200p

- Od: 7 sie 2007, o 17:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Witajcie  

Wkońcu ktos coś napisał, bo juz myślałam ze nikt tu nie zagląda

Ewciu
  Miltonia rosnie dobrze choc przez pewien czas ją zaniedbałam (zasuszyłam) i troche jej sie dostało jednak teraz dochodzi do siebie, natomiast miltonia honolulu która kupilam z 6 pseudobulwami teraz ma ok 30 i jest okazem zdrowia  

Ze swoich doświadczen sądze ze miltonie nie lubia zbyt mocnego nawożenia i zle na to reeagują, takze minimalne dawki nawozu dla miltoni. I co najwazniejsze kochaja wysoką wilgotnosc, kiedy jej brak listka nowych przyrostów marszcza sie i nie wyglada to ciekawie istan rosliny tym samym sie pogarsza.
Co do paphiopedilum dwa spalilam na sloncu, jedngo dalam koleżance za innego storczyka także mam teraz tylko dwa
  Jeden z nich paphiopedilum King Arthur lada dzień otworzy swoj nabrzmiały pączek (zdjecie w załaczniku). Paphiopedila nawozi sie baaardzo rzadko raz na miesiac w zupelnosci wystarczy i mało nawozu (potwierdził to sam Manuel z orchidsklepiku) Nie za duzo swiatła i stale lekko wilgotne podloze.
Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji
 Warunki sa tam dla nich wysmienite- ciepło, dużo swiatla, wilgotno, swieże powietrze czyli to co vandy jak i inne storczyki lubią najbardziej  

Pozdrawiam Mariolka

Wkońcu ktos coś napisał, bo juz myślałam ze nikt tu nie zagląda
Ewciu
Co do paphiopedilum dwa spalilam na sloncu, jedngo dalam koleżance za innego storczyka także mam teraz tylko dwa
Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji
Pozdrawiam Mariolka

- AnnaL
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mariolko śliczny pączuś.  
 Czekam na zdjęcie, gdy pokaże swoje piękno.
Pozdrawiam Ania

Czekam na zdjęcie, gdy pokaże swoje piękno.Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.   
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))

Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

to pewnie im dobrze. moje Vandy cały rok są w moim pokoju na oknie. mają tam bardzo widno, ciepło, są moczone ze 2 razy w tygodniu. nigdy ich nie wynosiłam z domu, zwłaszcza latem, bo wtedy kwitły. ale chyba im dobrze, bo żyją. obecnie rozgałęziają i przedłużają korzenie, rosną im nowe listki, wkrótce powinny pokazać się pędy.Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji Warunki sa tam dla nich wysmienite- ciepło, dużo swiatla, wilgotno, swieże powietrze czyli to co vandy jak i inne storczyki lubią najbardziej
- EWA K

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
 - Kontakt:

Mariolko dzięki za odpowiedź.
Co do miltonopsis - pytałam o tego:

to taki ,,bratkowy"strorczyk. Z tego co mi mówili storczykarze jest często mylony z miltonią, która jest łartwiejsza w uprawie. Różni się też zasadniczo wyglądem kwiatów, które przeważnie mają ostrzej zakończone płatki. Krótko mówiąc są bardziej ,,kambriowate" z wyglądu. Ciekawi mnie jak on u Ciebie rośnie - u moich znajomych -same niepowodzenia

Nie pamiętam Twojej miltonii honolulu, ale może coś mi umknęło

Intreresują mnie losy tych sabotków:

oraz

podobno to ciepłolubne łatwe w uprawie hybrydy - tyle teoria, a jak sprawdziło się to u Ciebie ?

Co do miltonopsis - pytałam o tego:

to taki ,,bratkowy"strorczyk. Z tego co mi mówili storczykarze jest często mylony z miltonią, która jest łartwiejsza w uprawie. Różni się też zasadniczo wyglądem kwiatów, które przeważnie mają ostrzej zakończone płatki. Krótko mówiąc są bardziej ,,kambriowate" z wyglądu. Ciekawi mnie jak on u Ciebie rośnie - u moich znajomych -same niepowodzenia
Nie pamiętam Twojej miltonii honolulu, ale może coś mi umknęło
Intreresują mnie losy tych sabotków:

oraz

podobno to ciepłolubne łatwe w uprawie hybrydy - tyle teoria, a jak sprawdziło się to u Ciebie ?
- Administrator
 - ---
 - Od: 28 gru 2006, o 10:35
 - Kontakt:

- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45

Mariolko co słychać u Twoich storczyków 

Pochwal się nam.  

Początek mojej przygody.   
))

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
 - Kontakt:

Przepiękna ta vanda !
I equeris tak samo.
Obiecuję sobie , że już nie kupię żadnej hybrydy, ciekawe jak długo wytrzymam

I equeris tak samo.
Obiecuję sobie , że już nie kupię żadnej hybrydy, ciekawe jak długo wytrzymam
Pozdrawiam, Justyna  
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!

Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Mariolka
 - 200p

- Od: 7 sie 2007, o 17:48

Witajcie kochani! 
Cieszę sie niezmiernie ze piszecie tutaj swoje wypowiedzi w moim temacie o moich storczykach
Moje vandy tylko spryskuje ale widomo w tunelu całkiem inne warunki niz w domu. Są spryskiwane codzinnie i to porządnie tak jak inne rosliny w tunelu. Co tydzień do wody dodaje florowitu + żelazo + pare kropel mydła potasowego na bazie czosnku dla lepszej przyczepności wody do rośliny

Na tunel foliowy nałozona jest jedna warstwa białej dośc cienkiej agrowłokniny takze światło jest rozproszone. W dodatku wokół tunelu rosną wysokie świerki w ogole to mam duzo drzew na ogrodzie i są tam znakomite warunki do rozwoju...
 wejscie do tunelu jest od storny północnej tak wiec tunel ma od godziny gdzies 11.00 do 16.00 sloneczko 

Wszystkich stroczyków mam 103 miałam wiecej ale hybrydy dałam mamie na okno
Na pokazanie jak to wyglada pare dzisiejszych zdjęć (powiększcie sobie)
 Niestety zdjecie nie pokazuje jak to tam jest na prawde 
 O wiele wieksze wrażenie robi widok na żywo 

Cieszę sie niezmiernie ze piszecie tutaj swoje wypowiedzi w moim temacie o moich storczykach
Moje vandy tylko spryskuje ale widomo w tunelu całkiem inne warunki niz w domu. Są spryskiwane codzinnie i to porządnie tak jak inne rosliny w tunelu. Co tydzień do wody dodaje florowitu + żelazo + pare kropel mydła potasowego na bazie czosnku dla lepszej przyczepności wody do rośliny
Na tunel foliowy nałozona jest jedna warstwa białej dośc cienkiej agrowłokniny takze światło jest rozproszone. W dodatku wokół tunelu rosną wysokie świerki w ogole to mam duzo drzew na ogrodzie i są tam znakomite warunki do rozwoju...
Wszystkich stroczyków mam 103 miałam wiecej ale hybrydy dałam mamie na okno
Na pokazanie jak to wyglada pare dzisiejszych zdjęć (powiększcie sobie)