Witajcie
Wkońcu ktos coś napisał, bo juz myślałam ze nikt tu nie zagląda
Ewciu

Miltonia rosnie dobrze choc przez pewien czas ją zaniedbałam (zasuszyłam) i troche jej sie dostało jednak teraz dochodzi do siebie, natomiast miltonia honolulu która kupilam z 6 pseudobulwami teraz ma ok 30 i jest okazem zdrowia

Ze swoich doświadczen sądze ze miltonie nie lubia zbyt mocnego nawożenia i zle na to reeagują, takze minimalne dawki nawozu dla miltoni. I co najwazniejsze kochaja wysoką wilgotnosc, kiedy jej brak listka nowych przyrostów marszcza sie i nie wyglada to ciekawie istan rosliny tym samym sie pogarsza.
Co do paphiopedilum dwa spalilam na sloncu, jedngo dalam koleżance za innego storczyka także mam teraz tylko dwa

Jeden z nich paphiopedilum King Arthur lada dzień otworzy swoj nabrzmiały pączek (zdjecie w załaczniku). Paphiopedila nawozi sie baaardzo rzadko raz na miesiac w zupelnosci wystarczy i mało nawozu (potwierdził to sam Manuel z orchidsklepiku) Nie za duzo swiatła i stale lekko wilgotne podloze.
Moje wszystkie vandowate rosną w tunelu foliowym od maja do konca pazdziernika. Mam zdjęcia jak to wygląda, ale to przy okazji

Warunki sa tam dla nich wysmienite- ciepło, dużo swiatla, wilgotno, swieże powietrze czyli to co vandy jak i inne storczyki lubią najbardziej
Pozdrawiam Mariolka