Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

zielonajagoda- Na pewno wyrosną Ci piękne papryczki, wbrew pozorom jej uprawa nie jest nadzwyczaj ciężka, wązne by przestrzegać podstawowych zasad i dobrać odpowiednie odmiany. Ja pak-choy z rozsady uprawiam tylko w okresie wczesnej wiosny w tunelu foliowym, lub pod niskimi osłonami lub też folią perforowaną 400. Wysadzam ją w okolicy połowy marca, zbior w kwietniu rośliny nie są tak wyrośnięte jak jesienią, ale spełniają rolę wiosennej zieleniny :) Wysadzona lub wysiana póżniej szybko przechodzi jaryzację i wybija w pędy kwiatostanowe, jesienią też się to zdarza dlatego optymalnym terminem siewu jest 1 i 10 sierpnia.

A to moje kapusty z uprawy jesiennej :)

Obrazek

Obrazek

Amanita- Dominiko, piękne zdjęcie, i papryczki ;:oj jak najbardziej wstawiaj i zachęcaj, bo to naprawdę dobre odmiany, Ratund rzeczywiście ma długi okres wegetacji i dojrzewał u mnie na końcu, dlatego w tym roku odpuszczam sobie tą odmianę, ale na pewno będę ją jeszcze uprawiać :) W tym roku wypróbuję Grego, bardzo podobna do Ratunda, zobaczymy jak w smaku będzie.
Co do zdjęć żałuję, że w zeszłym sezonie tak mało ich robiłam, myślę, że w tym roku to nadrobię. Takie piękne zdjęcia, gdzie widać różnice odmianowe, wówczas widać i można z łatwością je porównać. Hungarian Black widzę że cieszy się dużą popularnością, a co do Guatemala Orange, myślę że nasionka rzeczywiście miałam od Ciebie, czerwoną myślę od Janusza.
A co do Serrano, leży u mnie od AWN 2013, no i w tym roku doczekała się wysiewu :) ciekawa jestem jaka jest w smaku, czy podobna do Jalapenho ? nie wiem mam nadzieję że nie jest tak pikantna jak Jalapenho, w tym roku zależy mi na odmianach zjadliwych.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta, zdjęcie jest na pierwszej stronie aktualnego wątku o paprykach chili :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5282585

Jest lżejsza niż Cayennka, ale równie ostra - jeśli nie bardziej - od Jalapeno. Ja swoje na surowo próbowałam tylko zielone, bo gdy już dojrzały, to trafiły do zbioru ogólnego, gdzie czekały na przerobienie lub wykorzystanie razem z innymi odmianami i jakoś mi się nie rzuciły specjalnie w oczy.

Skoro Kasia pozwoliła, to pokażę jeszcze jedno zdjęcie, jedyne, jakie mam - 2 zielone owoce Serrano, z czego jeden z nadgryzionym końcem :D Pozostałe to - jasnożółta Hungarian Yellow Wax Hot oraz pomarańczowa Bulgarian Carrot :)

Obrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Morango, czy ja dobrze zobaczyłem na zdjęciu siewki jakiejś kapusty?
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Witam, serrano jak najbardziej należy do odmian zjadliwych, aż żałuję że w tamtym roku miałem jeden krzak. Dlatego też jeden słoiczek w marynacie ;:215. W tym sezonie na waciki wyłożyłem 5 nasion. Papryczka mile mnie zaskoczyła, bo po 4 dniach wszystkie nasionka puściły kiełki. Rekord u mnie w tym sezonie.
Co do rośliny to krzak niezbyt wielki, ale w donicy nie uprawiałem więc nie wiem jaki może być z tego plon. W szklarni był niezły, trochę papryk zebrałem. Minusem krzaka było to, że jako jedyna nie poradziła sobie ze szkodnikiem, prawdopodobnie wciorniastkiem.
Na zdjęciu serrano to dwie sztuki po lewej stronie. Ma super grube ścianki.
Obrazek
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Amanita, docentandrzej- bardzo dziękuję za informacje.
Zainteresowała mnie ta odmiana, więc kilka dni temu wyłożyłam na waciki i czekam. :D
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
yummyyummy
100p
100p
Od: 8 wrz 2015, o 15:30

Post »

Morango, kiedy zakładasz folię na tunel? Na zdjęciach widzę, ze jeszcze szkielet sam stoi.
Aneta
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Amanita- Dominiko piękne papryczki pokazujesz, ciekawa jestem Serrano, na razie jeszcze nie wykiełkowała, ale dam jej szanse :!:

pomidormen- Artur dobrze widzisz to są siewki kapusty, oczywiście chińskiej Pak-choy, Mizuby oraz Tatsoi :)

docentadrzej- Witam Ciebie w moim wątku, jeśli chodzi o zjadliwość jadałam już wiele bardzo ostrych to i serrano podołam ;:108 :tan , zależy mi jednak w tym roku na większej ilości półostrych odmian, bo nie wszyscy domownicy lubią ekstremalnie ostre. Dobrze że Serrano ma gruby perykarp, tak jak Jalapenho czy Trakijaska shipka, mięsiste papryki szczególnie lubie marynowane oraz opalane na ogniem :) mniam

Ika2008- ja też jeszcze czekam na wschody, zobaczymy będziemy mam nadzieję dzielić się wrażeniami z uprawy tej odmiany ;:108

yummyyummy- Witam :wit Folię będę zakładać dopiero ok 20 marca. Wiem, że późno, ale z doświadczenia z ubiegłych 3 lat wiem, że nadejdą u mnie huraganowe wiatry. W zeszłym roku w marcu była taka wichura, że połamało mi część konstrukcji, a folia raptem 2 letnia- wyglądała jak by stado piranii ją poszarpało. Dlatego w tym roku folia idzie później, część nowalijek będę uprawiać pod płaskimi osłonami, a część już na późniejszy zbiór w foliaku.

A tymczasem kolejne papryczne wspomnienia ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Morango- tak czy siak, one są przepiękne!
docentandrzej, twój entuzjazm jest zaraźliwy, poczułam się jakby mnie coś w życiu omijało :wink: , do tego te endorfiny! :D Trzeba będzie spróbować.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Morango - na zdjęciu 10 postów wcześniej Pak Choi ma poobrywane od dołu liście. To w ramach liftingu do zdjęcia ;:306 czy Twoje łakomstwo ;:215.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sybil- ;:180

pomidormen- oczywiści, że liftingu, warzywka jak kobitki muszą wyglądać elegancko, no ale to też zabieg który ogranicza występowanie chorób grzybowych, liście które, leżą na ziemi często są porażone, lub nagniwają.
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Witam wszystkich Forumowiczów :D
moje pytanie jest banalne - ile czasu potrzebuje nasionko papryki, aby wzejść? Posiałam kilka odmian parę dni temu i cisza, nie chcą współpracować...

Pozdrawiam :)

Przepiękne zdjęcia pomidorów...przepiękne
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trzeba poczekać około tygodnia ,a nawet dwa...a potem można się martwić.... :roll:
docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja jestem to może akurat odpowiem. Zielistek, to ile nasiona papryki kiełkują, zależy od odmiany. Słodkie bardzo szybko, ale wraz ze wzrostem skali ostrości wzrasta czas kiełkowania. Dla przykładu podam, że u mnie nasiona najostrzejszych odmian kiełkują do dziś, a wysiałem je 27 stycznia. Ostatnie wykiełkowało 24 lutego, właściwie to na resztę nie czekam.
Jeżeli posiałeś ostre odmiany to możesz śmiało czekać do miesiąca. Ale zawsze lepiej wysiać jakieś zapasowe nasiona.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wątek Kasi, ale ja również dorzucę swoje zdanie. W zeszłym roku czekałem nawet ponad miesiąc na Carolinę, aż puści do mnie oko. W tym roku zastosowałem Nano Gro i wschody bez żadnych moczeń na wacikach miałem max do 7 dni u najostrzejszych papryk.

Przepisy i dyskusja na ich temat jest tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 08&start=0
Mod.jokaer
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Mam ten mały ogrodowy zestaw, tam są tylko dwie granulki, zamierzam wypróbować je na pomidorach i dyniach, w ramach eksperymentu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”