Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Za mało soli i za wysoka temperatura kiszenia.Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Może sól była jodowana?
Beata
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Posty: 339
Od: 3 lis 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

KaLo i Acia1065 oboje myślę, że macie rację - to prawda, dodawałam mniej soli - łyżkę płaską zamiast czubatej na litr wody - z niewiedzy :roll: , a sól była jodowana kamienna. Wiem ze do przetworów niejodowana jest najlepsza, ale nie mogłam wtedy takiej znaleźć, więc użyłam jodowanej, chociaż powiem, że na opakowaniu było napisane "najlepsza do przetworów domowych" i ogóreczki w słoiku na zdjęciu :? , pewnie konserwowe :wink:

Kisicie może ogóreczki w słoikach ale utarte - gotowe do zupy?
Mogę podpytać jak je robicie? Takie też robiłam w ubiegłym roku ale poszły do kosza - kwaśne, że mordkę wykręca...powód już znam.
Pozdrawiam!
Jagoda
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Solanka powinna być co najmniej 6 procentowa, czyli 60g/l, a to ma się nijak do płaskiej łyżki.Nawet niejodowana sól do przetworów zawiera jod, który naturalnie występuje w złożu.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ogórki na zupę ścieram na grubej tarce, mieszam z posiekanym czosnkiem, dodaję sól i posiekany koperek. Ma być słone, ale nie za bardzo. Wkładam do słoików po dżemie, tak aby użyć całość jednorazowo. Po kilku dniach, jak się ukiszą przenoszę do spiżarki. Nie pasteryzuję.
Beata
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Dodam swoje trzy grosze do kiszonych pomidorów. Kisiłam zielone pomidory, są pyszne. Kiedyś zostało mi sporo zielonych maluchów, nie miałam cierpliwości na krojenie ich na sałatkę i zakisiłam. Kisi się je tak samo jak ogórki i nie buzują tak jak dojrzałe pomidory. Są jędrne, twarde i dobrze się przechowują.
Pozdrawiam
Ula
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2594
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Zamieszczam mój (autorski) przepis na
pomidory kiszone:

Potrzebne będą:

pomidory koktajlowe-najlepiej kolorowe

oraz przyprawy:
gorczyca biała (cała)
pieprz czarny -cały
ziele angielskie
liść laurowy
ewentualnie estragon suszony
czosnek
chrzan
koper suszony z nasionami (łodygi tniemy nożyczkami na krótkie kawałki)
liście czarnej porzeczki
liście winogrona
liście wiśni
woda przegotowana i wystudzona
sól - minimum 1 pełna łyżka i 1 łyżeczka soli na 1 litr wody przegotowanej (zalewa musi być porządnie słona, ale taka do zniesienia)
słoiki najlepiej półlitrowe lub nieco większe jak np. po gotowych gołąbkach lub pulpetach.
Chodzi o to, że pomidory kiszone najlepiej smakują zaraz po otwarciu i najlepiej zjeść cały słoik,
(nie przechowywać resztek w lodówce).

Wykonanie:
Do czystych słoików na dno wkładamy:
Mały liść wiśni, 1 liść czarnej porzeczki, pół liścia winogrona
oraz baldachy kopru i pocięte nożyczkami łodygi.
Następnie wsypujemy po:
1/3 łyżeczki gorczycy
1-2 szt. ziela angielskiego
3-4 ziarnka pieprzu
1 liść laurowy
odrobina estragonu (1/5 łyżeczki)
1 duży przekrojony, lub 2 mniejsze ząbki czosnku
mały kawałek chrzanu.
Słoiki napełniamy pomidorkami koktajlowymi do pełna (podczas procesu kiszenia zmniejszą swoją objętość)
Na końcu słoiki zalewamy osoloną wodą do pełna, zakręcamy i odstawiamy.

Pomidory są już gotowe do spożycia po kilku dniach podobnie jak ogórki małosolne.
Czym dłużej się kiszą, tym smak jest bardziej intensywny.
Pomidorki kiszone zaskakują wyśmienitym smakiem, są słodsze i lekko gazowane, ale to wcale nie przeszkadza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Elu, robię tak samo jak Ty, tylko ja kiszę zielone pomidory lub z lekkim rumieńcem.
Pozdrawiam
Ula
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2594
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Zielone? ;:oj :D
To może i ja spróbuję.
Dzięki za podpowiedź, zielone się nie zmarnują. ;:138
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Do czego używacie kiszonych pomidorów?
Beata
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2594
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Jemy same jak cukiereczki. :D
Ewentualnie na kwaśną przegryzkę do kanapki, popijając wodą od pomidorków-mniam ;:173
Woda od pomidorków jest też dobra na poimprezowe przemęczenie. ;:306 ;:108
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Elu, zielone pomidory są super, twarde i jędrne, nie buzują tak jak czasami robią to dojrzałe, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość i dać im porządnie się ukisić ( ok 6 tygodni). Po ostatnich zbiorach jak zostanie trochę maluchów to do słoja, można też zrobić sałatkę.
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Czytałam w necie, że można z kiszonych pomidorów robić zupę i dodawać do gulaszu. Zrobiłam na próbę 3 słoiki, więc się zastanawiam co dalej :D
Beata
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Dziś nastawione 2 słoiczki koktajlówek do ukiszenia.

Obrazek
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Dziś, po powrocie z działki, wieczorem, otworzyłam słoik kiszonych koktajlówek. Pierwszy raz w życiu jadłam, tak parę pomidorków zagryzanych chlebkiem dyniowym i popijanych wodą ze słoika. Woda ...pyszna, smak pomidorków ...trudno opisać, niby coś jak ogórki małosolne, ale ...nie, to coś innego. Dobre! Jutro nastawiam 2 kolejne słoiki! (niewiele dziś zebrałam małych pomidorków).

Teraz jakoś muszę zdobyć rydze do ukiszenia. No i wypróbować dżem z zielonych pomidorów wg kaLo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”