Moi zieloni domownicy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moi zieloni domownicy

Post »

Pawle i tak dzięki :D.

Iwonko, witaj :wit i dziękuję za miłe słowa ;:196. Zaglądaj jak najczęściej :D.

Lucy, a ja mam jeden listek czegoś i leży jak zaklęty ;:174. A zdjęcia możesz wrzucać, nie ma problemu ;:196.

Patrycjo, :wit ponownie u mnie. Dzięki za radę, postaram się nie przesadzać z podlewaniem. A to Dendrobium ma w ogóle jakieś takie grube te kwiaty i dużo większe niż tamte dwa. W sumie to teraz już nie ma, bo przekwitło 8-).

A teraz mogę Wam w końcu pokazać mojego hibiskusa doniczkowego, a w zasadzie to się niby nazywa ketmia (Hibiscus rosa-sinensis):
- tak było w czwartek w ciągu dnia :D:
Obrazek,
- a tak w piątek ;:138:
Obrazek,
Obrazek,
- i pod wieczór w piątek:
Obrazek,
Obrazek.
W końcu się doczekałam ;:224. Nie mogłam mu nigdy zrobić zdjęcia, bo albo zrzucał pąka, albo nie zdążyłam... No, ale teraz w końcu skubańca "złapałam" ;:306, co się będzie przed Wami ukrywał 8-). Ma jeszcze drugiego pąka dużego, muszę iść sprawdzić jak to wygląda dzisiaj ;:204.

No i najważniejsza wiadomość. Wczoraj przyszła paczka od Alinki (AliWas). Zobaczcie jakie śliczności dostałam:
Obrazek,
Obrazek,
Obrazek.
Wszystko już ładnie posadzone, ale zdjęcia okazów będą później, bo teraz już muszę lecieć do pracy ;:219.

Alinko kochana, jeszcze raz dziękuję pięknie ;:196.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oooo, widze ze u Ciebie tez zawitala poczta kwiatowa :) Mi pozostalo jeszcze roslinki porozstawiac po domku... to chyba najwieksza robota :P Pozdrawiam
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne nowości się u Ciebie pojawiły :)
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Piękne hibiskusy :) Twoja poczta kwiatowa niebawem cię zarośnie :;230
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Piekne nabytki będzie kolorowy busz w Twoim domku ;:333
cza_rna7
200p
200p

Post »

Antonino, a zawitała, zawitała, tylko w porównaniu do Twojej, to moja baaardzo biedna była ;:306.

Olu - dziękuję w imieniu nowości ;:196.

Pawle, hibiskus dziękuje :wink:. E tam, zaraz zarośnie ;:306. Się nogą podopycha, to się wszystko ładnie zmieści ;:173.

Halinko, witaj :wit. Fajnie, że zajrzałaś :D.
Nabytki dziękują za komplement i obiecały ładnie rosnąć, żeby sprostać oczekiwaniom w kwestii zarastania i tworzenia buszu :;230.

Dzisiaj rano (znaczy w sobotę 8-) ), zanim wyszłam do pracy zajrzałam jeszcze do hibiskusa. I co znalazłam? Zobaczcie sami:
Jeszcze w czwartek i piątek mniejszy pączek wyglądał tak:
Obrazek,
Obrazek.
A już w sobotę się rozwinął:
Obrazek,
Obrazek.
I razem - dwa kwiatki :shock::
Obrazek,
Obrazek.
Niestety wieczorem duży kwiatuch już odpadł i został tylko ten mniejszy, który pewnie odpadnie jutro... No nic, trudno się mówi i czekamy na następne :twisted:.

A teraz obiecane zdjęcia indywidualne moich nowości :tan:
- paprotka z karbowanymi liśćmi (może zna ktoś nazwę odmiany?):
Obrazek.
- bluszczyk - mała szczepka:
Obrazek.
- bluszczyk - duży okazik :D:
Obrazek.
Czy bluszczyki też mają jakieś odmiany?
- eszynantus (Aeschynanthus sp.):
Obrazek.
Czy to jest może Mona Lisa?
- maranta (niestety, nie znam gatunku, może ktoś wie?):
Obrazek.
- anturium (Anthurium) - ma być niskie i mieć różowe kwiaty :D:
Obrazek.
Wie ktoś jaki to konkretnie gatunek?
- no i coś z czego się cieszę najbardziej: malutka sadzoneczka fiołka, odmiana "Pacyfic pearl trailer":
Obrazek.
Alinko, jeszcze raz Ci dziękuję za niego ;:196. Strasznie mi się podobają te listki biało - zielone :heja. Mam nadzieję, że będzie ładnie rosnąć ;:173.
- i na koniec zdjęcie grupowe :D:
Obrazek.

Jeszcze dostałam od Alinki w gratisie szczepki dwóch różnych trzykrotek:
Obrazek.
Jak widać siedzą w kieliszku i moczą nóżki :D.

No, na dzisiaj koniec. Zabieram się spać ;:219.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe kwitnienia hibiscusów.Nowości niech wspaniale rosną :wit
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Piękny hibiskus ;:oj
To Apollo?
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Hibcio śliczny ;:138 , gratuluję nowości , same wspaniałości - niech szybko i zdrowo rosną :wit
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Ojej tyle śliczności, aż mi się zakręciło w głowie ;:oj
Roślinki od Alinki śliczne. Paprotka, bluszczyki cudo ;:167
Trzykrotki mam takie same, rozrosną Ci się w oszałamiającym tempie ;:3
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
newka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2013, o 17:12

Post »

Hibiscus śliczny ale nowości zajmą pewnie prawie cały parapet :D (to moja miara ilości kwiatków). Też chciałam mieć marantę ale niestety u mnie brak miejsca :( .
Ewa
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=88143" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta - no to się nieźle obłowiłaś :lol:
Fajne nowości !!

Ale ta ślicznotka poniżej marantą nie jest
cza_rna7 pisze: - maranta (niestety, nie znam gatunku, może ktoś wie?):
Obrazek.
To jest Ctenanthe burle-marxii ?Amagris? i bardzo ładnie się prowadzi !!
Zero fochów, ładnie rośnie, nie przyciąga robali, będziesz zadowolona :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
cza_rna7
200p
200p

Post »

Patrycjo, hibiskus dziękuje, a nowościom przekazałam, może wezmą sobie do serca... ;:306

Witaj Ania76 :wit. Miło, że zajrzałaś ;:196.
Dziękuję w imieniu hibiskusa 8-). Niestety to nie Apollo. Kupiłam w markecie, chyba w Carre... Kwiaty ma bardzo podobne, ale maksymalnie dwa dni się trzymają, więc Apollo odpada. A szkoda ;:174.

Witaj Adamie :wit. Super, że zajrzałeś ;:196. Zapraszam częściej ;:173. Dziękuję w imieniu hibiskusa i nowości :D.

Asiu, roślinki dziękują za pochwały ;:138. A trzykrotka zielona już ma po dwa korzonki ;:333. Ta wpadająca w róż się ociąga...

Ewo (newka), hibiskus dziękuje 8-). Nowości jak na razie stoją przed oknem na stoliku. Oprócz paprotki, bluszczyków i maranty, która okazała się czymś innym (ale chociaż rodzina się zgadza... ;:306). Bo one to wolą raczej mniej słoneczka. No, i prawie nic nie zostało z wyliczanki ;:224.

Ewuniu (ewa321) wielkie dzięki za sprostowanie nazwy. Muszę napisać do Aliny, żeby i jej powiedzieć.
Maranta, nie - maranta, i tak mi się podoba ;:333. A nowości dziękują za pochwały ;:196.

A na koniec ogłoszenia parafialne: ;:306
- hibiskus utracił drugiego kwiatka i znowu siedzi goły i wesoły... Ciekawe jak długo będę czekać na następne?
- jak już wspomniałam szczepki zielonej trzykrotki już mają po dwa korzonki, a te wpadające w róż się ociągają...
- bananki się przyjęły, bo przestały im usychać dolne liście, a za to puszczają i rozwijają nowe :tan,
- bananki doczekały się oficjalnej identyfikacji ;:138. Są to: Musa acuminata 'Dwarf Cavendish' (DC) lub Musa acuminata 'Super Dwarf Cavendish' (SDC). Ja bym stawiała na to drugie...

I to na dzisiaj koniec. Życzę wszystkim kolorowych snów ;:168.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02

Post »

Witaj, najnowszy hibiskus jest przepiekny ;:215 U mnie w supermarketach to tylko takie 'zwyklaki' sprzedaja i samych hibiskusow jak na lekarstwo ;:223 Moze kiedys sie podmienimy? Mam kilka graffow :D. Pozdrawiam :wit
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
cza_rna7
200p
200p

Post »

Hibiskus dziękuje :D.
Antonino ja mam tylko tego jednego hibiskusa i to jest właśnie taki zwyklak :D. Kupiłam go w markecie (a konkretnie to mój partner mi kupił :wink:). Był jeszcze taki z różowymi kwiatami i fioletowym środkiem, ale nie przepadam za roślinkami z różowymi kwiatami, więc drogą eliminacji mam żółto czerwonego ;:224. Muszę pilnować podlewania, bo zaraz zrzuca pączki i po kwiatkach ;:222. Teraz dopiero mi się udało zrobić mu zdjęcie jak rozwinął te dwa kwiatuchy. Wcześniej albo zrzucał pąki, albo nie zdążyłam pstryknąć fotki. A i tych okazji do zdjęcia to było może ze dwie...
Ogólnie u nas w marketach, jak się zaczyna lato, to jest wysyp hibiskusów. Gdzie byś nie weszła jakieś mają, ale takie zwyklaki właśnie 8-). A jak postoją ze dwa tygodnie, to je przeceniają i można kupić za kilka złotych. Ja się starałam nie kupować, bo już jednego mam i wolę coś innego kupić :twisted:.
Pozdrawiam ;:168.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”