Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2015, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zapytanie o brązowienie obwódek MŁODYCH liści pomidora
OK.
Dziękuję za pomoc. Jutro działam. Pozdrawiam.
Dziękuję za pomoc. Jutro działam. Pozdrawiam.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Myślę, że dla wielu będzie to pomocny materiał. Do koloru, do wyboru publikacje na temat chorób , niedoborów a nawet nadmiarów składników pomidorów, ale nie tylko.
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=+To ... y+symptoms
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=+To ... y+symptoms
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niezła ściągawka
. Dzięki 

żółknące liście pomidorków
Witam
Moim pomidorkom coś dolega, podejrzewam że to niedobór żelaza, ale chciałabym się upewnić.
Pomidorki rosną w foliówce, wsadzone ok 10 dni temu, podczas sadzenia pryskane miedzianem. Część w tym te na zdjęciu pochodzą z rozsady kupnej i dość były zmaltretowane po transporcie.
Ogródek jest bardzo młody, pierwszy rok cokolwiek uprawiane, w zeszłym roku był tu trawnik (nie nawożony).
Obejrzałam dokładnie roślinki, nie ma śladu żadnych żyjątek, nalotów czy innych takich.
Jeśli faktycznie jest to brak żelaza to co zastosować i w jakiej ilości?
"Na żywo" są bardziej żółte niż to widać na zdjęciu, żółta jest ok 1/3 listka, raczej jednolicie (również nerwy)

Zapomniałam dodać, nie wiem czy to istotne: w najgorszym stanie jest żółty ożarowski i rosnąca po sąsiedzku lima, pozostałe są raczej bladozielone niż żółte
Moim pomidorkom coś dolega, podejrzewam że to niedobór żelaza, ale chciałabym się upewnić.
Pomidorki rosną w foliówce, wsadzone ok 10 dni temu, podczas sadzenia pryskane miedzianem. Część w tym te na zdjęciu pochodzą z rozsady kupnej i dość były zmaltretowane po transporcie.
Ogródek jest bardzo młody, pierwszy rok cokolwiek uprawiane, w zeszłym roku był tu trawnik (nie nawożony).
Obejrzałam dokładnie roślinki, nie ma śladu żadnych żyjątek, nalotów czy innych takich.
Jeśli faktycznie jest to brak żelaza to co zastosować i w jakiej ilości?
"Na żywo" są bardziej żółte niż to widać na zdjęciu, żółta jest ok 1/3 listka, raczej jednolicie (również nerwy)

Zapomniałam dodać, nie wiem czy to istotne: w najgorszym stanie jest żółty ożarowski i rosnąca po sąsiedzku lima, pozostałe są raczej bladozielone niż żółte
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daj im przynajmniej z tydzień odpoczynku, bo już nie mogą tego wszystkiego znieść (przerobić).
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2015, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz
siarczan magnezu to ma być iednowodny czy może być siedmiowodny lub inny ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
siarczan magnezu to ma być iednowodny czy może być siedmiowodny lub inny ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Bez różnicy. Różnią się zawartością magnezu i trzeba to uwzględnić przy sporządzaniu roztworu do oprysku.
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
Czy mozna robić oprysk HT ze starej receptury?(oregano tymianek alkohol?
Ocia
Twoje pomidory wyglądają raczej na takie:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=74
a z trzech przyczyn podanych tam, to trzecia wygląda na najbardziej prawdopodobną
Twoje pomidory wyglądają raczej na takie:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=74
a z trzech przyczyn podanych tam, to trzecia wygląda na najbardziej prawdopodobną
forumowicz - dziękuję
Czym najlepiej potraktować pomidorki i w jaki sposób? Dolistnie?
Odnośnie niedoboru azotu to chyba listki są całe blade , a u moich pomidorków ewidentnie od strony ogonka
Czym najlepiej potraktować pomidorki i w jaki sposób? Dolistnie?
Odnośnie niedoboru azotu to chyba listki są całe blade , a u moich pomidorków ewidentnie od strony ogonka
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
piotrpex masz niedobór fosforu przy nadmiernym nawożeniu azotem.
Nie było zakazugicor pisze:Czy mozna robić oprysk HT ze starej receptury?(oregano tymianek alkohol?

- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
Ponawiam i proszę o odpowiedzi
Vkris pisze:Dzień dobry, chciałbym poprosić Forumowiczów o pomoc w zdiagnozowaniu niedoborów w uprawie moich pomidorków. Po kilku dniach nieobecności zauważyłem na dolnych liściach krzaczków- tych najstarszych zwijające się liście z lekko fioletowym pigmentem. Zmiany najbardziej widoczne są na odmianach Malinowych i Bawolim Sercu. Faworyt i Krakus, jak na razie nie wykazuje takich objawów. Zamieszczam zdjęcie krzaka Bawolego Serca do oceny i proszę bardziej doświadczonych ode mnie o radę:
A to zdjęcie samego liścia:
I dla porównania Krakus:
Napiszę jeszcze kilka słów na temat wykonywanych przeze mnie zabiegów w tym sezonie dla dokładniejszego rozeznania sytuacji:
-obornik był stosowany wiosną ubiegłego roku, w tym roku nie stosowałem
-ziemia w tunelach klasy 5, piaszczysta, łatwo przepuszczalna
-połowa marca, nawiezienie tunelu Wap magiem, oraz przedsiewnie Lubofoską
-po wysadzeniu pomidorów oprysk przeciwgrzybiczny Miedzianem
-sadzonki podlewane co 3-4 dni do pełnych doniczek (widocznych pod krzakiem na zdjęciach)
-jak dotąd nie nawoziłem dolistnie, jedynie 2 razy Magiczną Siłą podlewałem krzaki w standardowej dawce w odstępie ostatnich 2 tygodni,
-jutro mam zamiar zastosować tygodniową pokrzywówkę między rzędami
Podejrzewam u siebie początki niedoborów magnezu, oraz w mniejszej mierze fosforu i azotu. Proszę Was o ocenę zdjęć i diagnozę
P.s. Przepraszam za obrócone zdjęcia, nie wiem dlaczego fotosik mi je powywracał. Mam nadzieję, że pomimo to można ocenić sytuację.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek