Judaszowiec (Cercis),odmiany,wymagania,pielęgnacja
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Judaszowiec
Nie wiem, bo ja siałem po stratyfikacji, ale podejrzewam że pierwsze mogą się pojawić po paru dniach.
Jestem tu nowa, ale widzę, że dużo wiecie o judaszowcu. Mój posadziłam 3 lata temu, rośnie ładnie, nawet go podcinałam aby się rozkrzewił. Mam jednak problem z jego zakwitnięciem. Co mam robić aby zakwitł? 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Na razie nic nie masz robić, kwiaty powinny się otworzyć lada chwila na gołych pędach gałązek i konarów, oczywiście jeżeli judaszowiec ma te co najmniej 3-4 lata. Liście pojawiają się dopiero po przekwitnięciu kwiatów.
Na przyszłość doradzam cięcie, zarówno sanitarne, jak i formujące drzewko, dopiero po wiosennym kwitnieniu kwiatów. Należy również uważać podczas kwitnienia na przymrozki, w mroźne noce lepiej okryć całe drzewko włókniną, wtedy jest pewność że pąki kwiatowe, i kwiaty nie przemarzną i pięknie zakwitną.
Na przyszłość doradzam cięcie, zarówno sanitarne, jak i formujące drzewko, dopiero po wiosennym kwitnieniu kwiatów. Należy również uważać podczas kwitnienia na przymrozki, w mroźne noce lepiej okryć całe drzewko włókniną, wtedy jest pewność że pąki kwiatowe, i kwiaty nie przemarzną i pięknie zakwitną.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy Judaszowiec należy do szybko rosnących roślin?
- mateo
Na żyznej ziemi pędy młodego judaszowca mogą wyrosnąć 2m w ciągu sezonu, ale częściowo przemarzają w silne mrozy. Tak było przynajmniej u mnie.
Ostatnio zauważyłem, że mój judaszowiec zaczyna się budzić - pąki w dolnej części gałęzi już nabrzmiewają.
Ostatnio zauważyłem, że mój judaszowiec zaczyna się budzić - pąki w dolnej części gałęzi już nabrzmiewają.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Z moich obserwacji we wzroście tej rośliny, mogę stwierdzić że rośnie on wolno, mój 8 letni judaszowiec wzrostem jest w granicach 2.30- 2.50 metra i jest niezbyt rozłożystym drzewkiem.Lorrie pisze:Czy Judaszowiec należy do szybko rosnących roślin?
Dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak muszę się uzbroić w cierpliwość, bo wygląda na to, że w tym roku również zamiast kwiatów będę miała liście. 

- rustavi92
- 10p - Początkujący
- Od: 17 wrz 2011, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje judaszowce mają 2 lata i teraz osiągają około 1,5 m wysokości, więc powiedziałbym, że mają średnie tempo przyrostu. Chciałbym też dodać, że rosną w zbitej, ciężkiej, lecz bardzo żyznej ziemi (mady rzeczne). No i należy u nich uważać z przesadzaniem, gdyż mają bardzo wrażliwe korzenie
Pozdrawiam forumowiczów

Jestem amatorem drzewek ozdobnych z całego świata 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Judaszowiec Cercis
Mój judaszowiec przemarzł.
To już fakt,a jak u Was?
To już fakt,a jak u Was?
- rustavi92
- 10p - Początkujący
- Od: 17 wrz 2011, o 16:03
U mnie wielkanocny przymrozek uszkodził młode listki, ale już pojawiły się nowe i ładnie rosną.
Jestem amatorem drzewek ozdobnych z całego świata 

- mateo
U mnie przemarzły młodsze części zeszłorocznych przyrostów, ale poza tym przeżył w dobrym stanie i wypuszcza nowe pędy.
-
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 14:08
Czyli mam rozumieć, że skoro u mnie jeszcze ani jednego listka nie ma to juz po nim? Nadzieje miałam duże widać na nim pączki takie czerwonawe jakby ale trwa w tym stanie niezmiennie już dłuższy czas...
Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
- mateo
Poczekaj jeszcze, czasami nawet mocno przemarznięte rośliny wypuszczają pędy, tyle że z opóźnieniem i często od ziemi.
Witam wszystkich
Jestem tu nowy i zielony jeśli chodzi o sadzenie i pielęgnacje roślinek.
Zamówiłem judaszowca kanadyjskiego o wysokości ok metra.
I teraz pytanie bo chce go posadzić w miejsce zdechniętej araukarii chilijsiej. Araukarja miała ziemie lekko kwaśną a czytałem, że judaszowce nie lubią kwaśnej ziemi. Jaka ziemie najlepiej mu dać i na jaka głębokość ją dać, bo araukarii na prawie metr wykopałem dół bo wkopywałem kabel grzewczy. Czytałem, że ziemia powinna mieć pH 6 do 7 ale nie ma w sklepie takiej. Kupiłem worek ziemi uniwersalnej( pH 5/6) i ziemi do uprawy warzyw ( pH podobne). Czy taka ziemia będzie ok jak je zmieszam? Dodać może trochę piasku albo żwiru bo podobno nie lubi dużo wody a u mnie ziemia oryginalna raczej gliniasta? No i jak głęboko kopać i dać tą ziemię, bo one maja podobno palowe długie korzenie? Co z nawozem, jaki?
Dużo tych pytań ale judaszowiec ma stać na środku ogrodu w wyeksponowanym miejscu.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Jestem tu nowy i zielony jeśli chodzi o sadzenie i pielęgnacje roślinek.
Zamówiłem judaszowca kanadyjskiego o wysokości ok metra.
I teraz pytanie bo chce go posadzić w miejsce zdechniętej araukarii chilijsiej. Araukarja miała ziemie lekko kwaśną a czytałem, że judaszowce nie lubią kwaśnej ziemi. Jaka ziemie najlepiej mu dać i na jaka głębokość ją dać, bo araukarii na prawie metr wykopałem dół bo wkopywałem kabel grzewczy. Czytałem, że ziemia powinna mieć pH 6 do 7 ale nie ma w sklepie takiej. Kupiłem worek ziemi uniwersalnej( pH 5/6) i ziemi do uprawy warzyw ( pH podobne). Czy taka ziemia będzie ok jak je zmieszam? Dodać może trochę piasku albo żwiru bo podobno nie lubi dużo wody a u mnie ziemia oryginalna raczej gliniasta? No i jak głęboko kopać i dać tą ziemię, bo one maja podobno palowe długie korzenie? Co z nawozem, jaki?
Dużo tych pytań ale judaszowiec ma stać na środku ogrodu w wyeksponowanym miejscu.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
- mateo
Wg znanych mi źródeł amerykańskich judaszowiec może rosnąć na glebach o pH ok. 5-8, więc ma szeroką tolerancję, ale lepiej rośnie na glebach zbliżonych do obojętnych. Jeśli masz glebę zbyt kwaśną, to można dodać trochę wapna, kredy, popiołu itp.
Natomiast co do struktury, co preferuje glebę raczej drobnoziarnistą. Nie powinna być tylko zbyt mokra. U mnie rośnie w ziemi gliniastej i ma się dobrze.
Mój judaszowiec był posadzony OIDP równo z poziomem ziemi. Daję mu na wiosnę nawóz wieloskładnikowy uniwersalny. W pierwszych latach dobrze jest okryć czymś na zimę.
Natomiast co do struktury, co preferuje glebę raczej drobnoziarnistą. Nie powinna być tylko zbyt mokra. U mnie rośnie w ziemi gliniastej i ma się dobrze.
Mój judaszowiec był posadzony OIDP równo z poziomem ziemi. Daję mu na wiosnę nawóz wieloskładnikowy uniwersalny. W pierwszych latach dobrze jest okryć czymś na zimę.