Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Witaj,
Jak mówi Lucynka- potrzeba matką wynalazków - mini szklarenka ;:333 , super pomysł. Ja też bym ją jednak odkręciła, lub choć dziurki w nakrętce zrobiła.
Pisałaś, że jesteś z południowej strony Poznania, ja też spod Poznania, lecz dokładnie po przeciwnej stronie.
U mnie wiosenka powoli zagląda, jak jesteś tak blisko, to pewnie i u Ciebie już jest ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Malvy pisze:A propos doniczek i szklarenek. Moja najnowsza, luksusowa szklarnia-wylęgarnia z cyklu "zrób o sam" :wink:
Obrazek
Malvy jak dobrze rozumiem -butelka jest w połowie przecięta, czy tak ?
Zakrętkę odkręć - Forumki dobrze radzą. Od odrobiny powietrza siewki nie zaschną ............ a bez powietrza w wilgoci - grzyba złapią ;:173
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Marto, dokładnie tak, pamiętam taki tekst, który bardzo mi zapadł w pamięć "życie nas nie pieści więc pieśćmy się sami". Nie ma co się szarpać. Na razie można dopieszczać się roślinkami, a czas na szklarnie sam przyjdzie, zobaczysz :D

Soniu, wietrzę szklarenkę, choć jak mówiłam wcześniej zbyt szczelna też nie jest po przecięciu butelki i jej obniżeniu już tak idealnie spasowana nie jest ;:333

Zuza, kiedyś mieszkałam na północ od Poznania w Biedrusku :D Więc jesteśmy bardzo blisko ;:168
U mnie też widać początki wiosny.

Mariolu, dokładnie tak, butelka jest przecięta i zmniejszona o pas z nalepką, a nakrętkę - idąc za radą Forumek - odkręciłam już wczoraj :wink:

Byłam dziś na spacerze, czarny bez budzi się do życia i ostro puszcza listki :tan
Obrazek

już się nie mogę doczekać aż wokół zazieleni się od młodych pędów. Sprawdźcie, może Was rośliny też już się puszczają :wink:

Zachęcona działaniami czarnego bzu przeszłam się po ogrodzie, dowody tego, że robi się ciepło już są
Obrazek

Obrazek
tu nieśmiało rozwiera pierwsze listki aronia, ciekawe czy coś w tym roku z niej będzie, bo w zeszłym miała tylko ładne liście :twisted:

i na dobry nastrój, małe wspomnienie zeszłego lata 8-)
Obrazek

Obrazek
widząc tę roślinę byłam zachwycona (rośnie przy domkach szeregowych na osiedlu), poczułam się jak na jakiejś greckiej wyspie, albo w innym wakacyjnym miejscu. Dopiero się zdziwiłam kiedy udało mi się ją odszukać i okazało się, że ten "egzotyk" spokojnie rośnie w naszych warunkach ;:306 Teraz jego nasionka leżą sobie w lodówce i czekają na wysianie, może u mnie też kiedyś tak pięknie zakwitnie? ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Szklarenka z butelki wygląda tak:
Obrazek

i jest odkręcona :wink:
taka to skomplikowana konstrukcja ;:306

Obrazek

a tu obok butelki żeby było widać że jest zmniejszona:
Obrazek

"rośnie" w niej firletka i mydlnica na obrzeże tarasu, a rośnie od dwóch dni więc jeszcze nic nie widać :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

hehe, spryciula ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Butelka dobry patent ;:oj
Muszę też coś wykombinować,5 paczek nasion jeszcze-a zawsze na 2 doniczki starcza ;:173
A masz zdjęcie tego egzotyku z bliska?Albo większy rozmiar?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Zuziu, kombinatoryka stosowana, ja bardzo lubię wymyślać nowe rzeczy ze starych :D
Tulap patent - "free download" ;) bardzo pomocny jak kończą się doniczki ;:224 a roślinki niestety nie mam z bliska a fota z komórki więc nawet powiększenie nie da rady, ale powiem bez sekretu, że to milin i w necie go pełno, ten był w odcieniu pomarańczowo-czerwonym, ale Forumowicze mają też żółty i taki ciemniejszy czerwony :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak już forumki wyegzekwowały odkręcenie korka to ja zostawiłabym dół głębszy jak będziesz odcinać tą następną butelkę ;:306
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, postaram się następnym razem o wyższą, ta też miała być wyższa, ale jak przycinałam butelkę to mi po skosie poszło i równałam już do najniższego punktu, bo obmyśliłam, że dół zrównałam do wgłębienia butelki a górę równałam do wytłoczenia, żeby choć trochę trzymało się jedno na drugim :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Za oknem szaro-buro jedyne pocieszenie to niezła temperatura i brak wiatru :wink:

Dziś z cyklu wspomnienie ostatniego lata, jednoroczna hosta NN z kłącza zakupionego w pewnym żółto-czerwonym sklepie :D Zakwitła jeszcze w październiku :shock:

Obrazek

oraz rozkładająca swą suknię kępa lawendy wysadzona z doniczki na miejsce - przetrwała :)

Obrazek

Lawenda ponoć świetnie odstrasza muchy (tych na wsi oczywiście zatrzęsienie, zwłaszcza jak rzucą się - rolnicy - na pole :lol: ). Moja po ścięciu i wsadzeniu do wazonu z kubka przez chwilę jakby odstraszała, ale później przywiędła i muchy upodobały sobie siadanie na niej ;:306
Kto zna inne sposoby na odstraszanie much? (bardzo mi się to niedługo przyda ;:224 )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Malvy na muchy najlepsza jest moskitiera w oknie i to taka stała ;:333
Kupowałam te elektryczne muchobije i to nic nie jest warte ;:185
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Malvy pisze: Obrazek
widząc tę roślinę byłam zachwycona (rośnie przy domkach szeregowych na osiedlu), poczułam się jak na jakiejś greckiej wyspie, albo w innym wakacyjnym miejscu. Dopiero się zdziwiłam kiedy udało mi się ją odszukać i okazało się, że ten "egzotyk" spokojnie rośnie w naszych warunkach ;:306 Teraz jego nasionka leżą sobie w lodówce i czekają na wysianie, może u mnie też kiedyś tak pięknie zakwitnie? ;:333
Malvy Milin amerykański niektórzy na FO traktują jak chwast ;:131 . Wycinają bo rozłazi się im po ogrodach. Wejdź w wątek milinowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=milin- na pewno ktoś ma patyki z korzeniami i podzieli się. Milin rośnie błyskawicznie ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Butelkowa dyskusja się ładnie rozwinęła. ;:138 Lawenda ma niesamowicie niebieski kolor, nie widziałam takiej. Hosty bardzo lubię, już w tym roku będziesz mieć ładne kępy. ;:108 Muchy to urok mieszkania na wsi. W każdym pomieszczeniu, mam moskitierę, inaczej nie dało by się żyć.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja mama mieszka na wsi i nie ma tyle much co ja. U mnie obok 2 duże gospodarstwa i muchy jak szalone lecą w ogromnych ilościach. :(
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

No właśnie Drogie Panie, marzy mi się, żeby moskitier nie zakładać a czytałam kiedyś że niektóre świeże rośliny jak lawenda czy bazylia na parapecie odstraszają muchy, jedni to potwierdzali inni nie, pewnie będę testować w tym roku, bo szkoda mi widoku przysłaniać, ale much w tym roku tyle, że na trzy pokolenia żab by starczyło ;:306

Mariolu, czytałam ten wątek ;:333 wiem, że milin potrafi mocno się rozrastać, więc zanim go posadzę obmyślę sposób na jego okiełznanie (może razem z dużą doniczką?) Na razie spróbuję wyhodować z nasion, będę przy okazji miała czas na kombinatorstwo ;:224
Soniu, lawenda była raczej fioletowa, fotka w słońcu mogła bardziej przekłamać niż bym chciała :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”