Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Trochę dziwne z tą datą bo na moim worku była napisana data pakowania... chyba.
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na worku 20L z podłożem do wysiewu firmy K jest data 03.12.2014 tylko nie wiedzieć czemu nigdzie nie pisze czy jest to data pakowania czy przydatności
Do tego po wysianiu pleśń i w pozostałej części w worku też pleśń. Podłoże niestety beznadziejne, przesuszone, sam pył, przy wysychaniu robi się skorupa, sieję od wielu lat, ale w tym roku to porażka
A ja myślałam, że takie problemy to tylko inni mają 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może być wina nieodpowiedniego przechowania. Ja dzisiaj siałam do Kronena bo jest jakościowo dobre, a mąż wcześniej kupił mi Sterluxa z takimi samymi objawami o jakich piszesz. Poszedł do przesypania kompostu.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Aiss dlatego wcześniej pisałam ,że u mnie nie ma wyboru albo kupuje się to co jest ,albo nie robi nic 
Ja zakupiłam w tym roku zwykły odkwaszony torf ,w którym znalazłam trochę czarnych odpadów foliowych i substrat do siewu K .Po podlaniu zrobił się jak skała!!!Zastanawiam się czy nie wrócić do biedronkowej
((
Mam pytanie odnośnie pleśni ,można się jakoś jej pozbyć?Mam nadzieję ,że u mnie się jednak nie pojawi !!

Ja zakupiłam w tym roku zwykły odkwaszony torf ,w którym znalazłam trochę czarnych odpadów foliowych i substrat do siewu K .Po podlaniu zrobił się jak skała!!!Zastanawiam się czy nie wrócić do biedronkowej

Mam pytanie odnośnie pleśni ,można się jakoś jej pozbyć?Mam nadzieję ,że u mnie się jednak nie pojawi !!
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja właśnie wróciłam z zakupów i przestrzegam zaopatrujących się w ziemię Sterlux w C....ramie w Sosnowcu. Wyłożone są cztery palety z w/w ziemią, na opakowaniu jest data 03. 07. 2011r. Poinformowano mnie, że ziemia została dostarczona w listopadzie i na pewno to tylko pomyłka w datowaniu
Dzięki informacji uzyskanej od sprzedawców Sterlux do wysiewu kupiłam w ich bliżniaczym sklepie w Katowicach, data pakowania 23.01. 2015.
Pozdrawiam

Dzięki informacji uzyskanej od sprzedawców Sterlux do wysiewu kupiłam w ich bliżniaczym sklepie w Katowicach, data pakowania 23.01. 2015.
Pozdrawiam
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Casto zrobi wiosenną promocję i stare zapasy zejdą jak woda. Kogo to obchodzi w takim markecie, że być może ludziom zamiast siewek wyrośnie plantacja pleśni?
U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.

U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.
- Aiss
- 200p
Dziś poszłam na całość i nabyłam torf firmy Athena 80L za ok.9 zł. w OBI
Pogmerałam sobie paluchem w naderwanym worku i tak mnie widok ucieszył, że chociaż torf był zmrożony na beton potargałam do kasy.Zastanawiam się czy coś do tego domieszać, czy można użyć czystego? Na wszelki przypadek wzięłam trochę ziemi z tunelu z działki. Na działce pod furtką jakiś konik zostawił mi mega prezent
Mój EM ma sobie teraz używanie, twierdzi, że dawno mi się tak gęba nie śmiała...Ot, takie tam uroki ogrodnictwa
Teraz tylko pozostaje dylemat jak tu dogodzić przyszłej rozsadce pomidorków zachowawszy pełną dyskrecję
Kochani czekam na pomysły

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Zawsze wysiewałam nasiona do samego torfu.
Dopiero jak pojawiały się liście właściwe zaczynałam zasilać nawozami. Tylko pamiętać trzeba o tym że lepiej za mało nawozu niż za dużo. Żadna filozofia.
Dopiero jak pojawiały się liście właściwe zaczynałam zasilać nawozami. Tylko pamiętać trzeba o tym że lepiej za mało nawozu niż za dużo. Żadna filozofia.

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Torfu w marketach nigdy nie kupuję.Wolę dołożyć parę złotych i zaopatrzyć się w sprawdzonych sklepach typowo ogrodniczych, jeżeli chcę żeby cokolwiek mi urosło i w czasie,który zaplanowałem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

- Aiss
- 200p
Kiedyś musi być ten pierwszy raz
Ja dotąd też zaopatrywałam się w sklepie ogrodniczym z prawdziwego zdarzenia, aż do teraz,
spleśniały pył z super firmy K i pozbawił mnie złudzeń, chociaż do tej pory nie miałam żadnych problemów z ziemią ani z Substrala ani z Kronen . Czasem warto spróbować czegoś nowego. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Z tej firmy nigdy nie kupowałem. Zaopatruję się też od producenta na literę K
(żeby nie robić reklamy).Worek 200l. - 36 zł.ale próba nie strzelba-eksperymentuj.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Torf odkwaszony kupuje od kilku lat.Nie zawsze od tego samego producenta,ale nigdy nie zdarzyło się
aby był niedobry.I wcale mu nie przeszkadza,że był przemrożony,gdyż mrożenie jest jednym z warunków jego produkcji.W końcu komuś trzeba wierzyć i zawsze w workach 80 l.

aby był niedobry.I wcale mu nie przeszkadza,że był przemrożony,gdyż mrożenie jest jednym z warunków jego produkcji.W końcu komuś trzeba wierzyć i zawsze w workach 80 l.

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Czy w takim odkwaszonym torfie mieliście nieproszonych gości ? 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nigdy, to jest podłoże jałowe i nie może mieć żadnych nieproszonych gości. Torf odkwaszony jest czysty bez względu na producenta.
Tylko trzeba pamiętać żeby zasilać nawozami po wschodach nasion, ale ostrożnie, lepiej za mało niż za dużo.
Tylko trzeba pamiętać żeby zasilać nawozami po wschodach nasion, ale ostrożnie, lepiej za mało niż za dużo.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Comcia, dziękuję.
To już wiem, co zastosuję następnym razem.
Nigdy nie miałem ziemiórek, chciałem lepiej, to mam.
To już wiem, co zastosuję następnym razem.
Nigdy nie miałem ziemiórek, chciałem lepiej, to mam.