Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Trochę dziwne z tą datą bo na moim worku była napisana data pakowania... chyba.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na worku 20L z podłożem do wysiewu firmy K jest data 03.12.2014 tylko nie wiedzieć czemu nigdzie nie pisze czy jest to data pakowania czy przydatności ;:218 Do tego po wysianiu pleśń i w pozostałej części w worku też pleśń. Podłoże niestety beznadziejne, przesuszone, sam pył, przy wysychaniu robi się skorupa, sieję od wielu lat, ale w tym roku to porażka ;:202 A ja myślałam, że takie problemy to tylko inni mają ;:224
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może być wina nieodpowiedniego przechowania. Ja dzisiaj siałam do Kronena bo jest jakościowo dobre, a mąż wcześniej kupił mi Sterluxa z takimi samymi objawami o jakich piszesz. Poszedł do przesypania kompostu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Aiss dlatego wcześniej pisałam ,że u mnie nie ma wyboru albo kupuje się to co jest ,albo nie robi nic :(
Ja zakupiłam w tym roku zwykły odkwaszony torf ,w którym znalazłam trochę czarnych odpadów foliowych i substrat do siewu K .Po podlaniu zrobił się jak skała!!!Zastanawiam się czy nie wrócić do biedronkowej :(((
Mam pytanie odnośnie pleśni ,można się jakoś jej pozbyć?Mam nadzieję ,że u mnie się jednak nie pojawi !!
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja właśnie wróciłam z zakupów i przestrzegam zaopatrujących się w ziemię Sterlux w C....ramie w Sosnowcu. Wyłożone są cztery palety z w/w ziemią, na opakowaniu jest data 03. 07. 2011r. Poinformowano mnie, że ziemia została dostarczona w listopadzie i na pewno to tylko pomyłka w datowaniu :?:

Dzięki informacji uzyskanej od sprzedawców Sterlux do wysiewu kupiłam w ich bliżniaczym sklepie w Katowicach, data pakowania 23.01. 2015.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Casto zrobi wiosenną promocję i stare zapasy zejdą jak woda. Kogo to obchodzi w takim markecie, że być może ludziom zamiast siewek wyrośnie plantacja pleśni? 8-)
U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Dziś poszłam na całość i nabyłam torf firmy Athena 80L za ok.9 zł. w OBI ;:65 Pogmerałam sobie paluchem w naderwanym worku i tak mnie widok ucieszył, że chociaż torf był zmrożony na beton potargałam do kasy.Zastanawiam się czy coś do tego domieszać, czy można użyć czystego? Na wszelki przypadek wzięłam trochę ziemi z tunelu z działki. Na działce pod furtką jakiś konik zostawił mi mega prezent :;230 Mój EM ma sobie teraz używanie, twierdzi, że dawno mi się tak gęba nie śmiała...Ot, takie tam uroki ogrodnictwa ;:306 Teraz tylko pozostaje dylemat jak tu dogodzić przyszłej rozsadce pomidorków zachowawszy pełną dyskrecję ;:170 Kochani czekam na pomysły
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zawsze wysiewałam nasiona do samego torfu.
Dopiero jak pojawiały się liście właściwe zaczynałam zasilać nawozami. Tylko pamiętać trzeba o tym że lepiej za mało nawozu niż za dużo. Żadna filozofia. :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Torfu w marketach nigdy nie kupuję.Wolę dołożyć parę złotych i zaopatrzyć się w sprawdzonych sklepach typowo ogrodniczych, jeżeli chcę żeby cokolwiek mi urosło i w czasie,który zaplanowałem.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;:306 Ja dotąd też zaopatrywałam się w sklepie ogrodniczym z prawdziwego zdarzenia, aż do teraz, :evil: spleśniały pył z super firmy K i pozbawił mnie złudzeń, chociaż do tej pory nie miałam żadnych problemów z ziemią ani z Substrala ani z Kronen . Czasem warto spróbować czegoś nowego. ;:108
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Z tej firmy nigdy nie kupowałem. Zaopatruję się też od producenta na literę K ;:215 (żeby nie robić reklamy).Worek 200l. - 36 zł.ale próba nie strzelba-eksperymentuj.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Torf odkwaszony kupuje od kilku lat.Nie zawsze od tego samego producenta,ale nigdy nie zdarzyło się
aby był niedobry.I wcale mu nie przeszkadza,że był przemrożony,gdyż mrożenie jest jednym z warunków jego produkcji.W końcu komuś trzeba wierzyć i zawsze w workach 80 l. ;:304 ;:304
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Czy w takim odkwaszonym torfie mieliście nieproszonych gości ? :evil:
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nigdy, to jest podłoże jałowe i nie może mieć żadnych nieproszonych gości. Torf odkwaszony jest czysty bez względu na producenta.
Tylko trzeba pamiętać żeby zasilać nawozami po wschodach nasion, ale ostrożnie, lepiej za mało niż za dużo.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Comcia, dziękuję.
To już wiem, co zastosuję następnym razem.
Nigdy nie miałem ziemiórek, chciałem lepiej, to mam. :(
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”