Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Jak dobrze ,że pan Stanisław pokazuje wszystkie swoje dalie z nazwami i numerami ,będzie można bez trudu rozpoznać w nich swoje dalie :D Będę szukać w nich ,także dalii ,które miałam przed laty ,a nie znam nazwy ,a chciałabym mieć je jeszcze raz .
Panie Stanisławie chciałam podziękować za dalie z tego roku ,które pięknie kwitną i cieszą moje oczy, każda nowo rozwinięta jest dla mnie piękną niespodzianką :D Dziękuję

(zwłaszcza teraz )
Pozdrawiam Alicja
dagmarazap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2013, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie Stanisławie dalie Ferncliff Fugeo (613), Brak Out (427) Yuuroku (308)Popokatepetl (706) Maxime (203) są przepiękne ;:oj .
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Majko, Grzegorz ma racje - ta dalia to Sakura - jooh.
U mnie też zakwitła:

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Dla porównania wstawiam trzy fotki widoku ogólnego, z dnia dzisiejszego i z przed roku - część 1 str 35.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec dwie rodzinki:
621-SOMBRERO, 483-EUNILDA,203-MAXIME,447-DUTCH CARNEVAL
Obrazek

ORAZ
141-1KITA,543-VANCOUVER,409-AVIENION,275-CAMBRIDGE
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o Dutch Carnaval to udała się u mnie w tym roku wyjątkowo i trzeba przyznać, że jest prześliczna, o czym niech zaświadczą poniższe zdjęcia. Wielkość kwiatu ok. 15-16 cm, ale zestawienie czerwieni z żółtym brzegiem i do tego te ząbkowania - prima sort.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autorem odmiany jest Holender Cor Geeerlings (2004 r.) - twórca dalii o formie kwiatu zwanej water lily oraz wielu dalii pomponowych. Między innymi popularnej i pięknej dalii Cornel. Cor Geerlings rozpoczął swoją przygodę z daliami mając 18 lat, a zakończył w wieku 90 lat, w 2012 r.
Tu znajdziecie wspomnienie o nim

http://www.geerlings-dahlia.nl/passie/pappa%20pas.html

a tu jest Jego strona, na której wyświetlają się wszystkie dalie, których był twórcą.

http://www.geerlings-dahlia.nl/

Poniżej zdjęcie dalii Cornel, jednej z najbardziej udanych i pożądanych przez wielbicieli dalii Geerlings'a
Dedykuję ją Miłce (taka sobie), która takie dalie,mniejsze i delikatniejsze w formie, kocha najbardziej.

Obrazek

Oczywiście, że wiele dalii Geerlings'a znajduje się w kolekcji Stanisława.

Nadchodzi jednak nowe - jedną z pięknych nowych dalii pomponowych jest stworzona przez Petera Haslhofera dalia Hapet Jewel, która aktualnie jest rozmnażana przez Stanisława i powinna znaleźć się wkrótce w jego ofercie.

Zdjęcie tej nowinki znajdziecie tu:

http://www.crocoll.net/Dahlien/portrait ... orten.php5

albo na stronie: http://www.dahlie.net/dyn/?lang=en
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu! Dziękuję! ;:196 Masz rację, lubię dalie pomponowe i kuliste. To może śmieszne, ale lubię je głaskać - niesamowite wrażenie! Cornel jest wyjątkowy ze swoim ciemnoczerwonym kolorem. Miałam go kiedyś, ale nie przezimował.
Wczoraj byłam u Ryszarda na działce i wygłaskałam jego ogródkowe piękności ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
majka1971
500p
500p
Od: 31 sie 2012, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu dziękuję za poprawną nazwę .
Coś mi nie pasowało w niej jak zaczęła kwitnąć,bo Gitt's Perfection zamawiałam i bardzo chciałam mieć kilka sadzonek.Numer się zgadzał 87 więc zrobiłam trzy sadzonki a tu klapa.To nic może następnym razem się uda.
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystawa w Rybniku tuż,tuż...
Ale zanim tam obejrzymy nagromadzenie Stanisławowych piękności dziś jeszcze kilka moich - znowu "załzawionych", bo podlało dziś ze trzy razy i to obficie. Sypią się namoknięte płatki, co widać na niektórych zdjęciach, ale parasolem nie da się przykryć ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gloriosa właśc. Connell's Gloriosa, bo wyhodowana w 2003 r. przez rodzinę Connell'sów z USA (stan Washington). Hodowla dalii to rodzinna firma, w której jednak prym wiedzie Kim Connell.
Tutaj możecie obejrzeć krótki film prezentujący daliowe gospodarstwo Connell'sów

http://www.wholeliving.com/135486/connells-dahlias

Kolejne z dnia dzisiejszego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Purple Joy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hamari Gold
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Basiu,mając taką wiedzę na temat światowych hodowców , może przybliżysz działalność hodowlaną Stanisława-wszak to jego wątek. Ostatnio hojnie zostaliśmy obdarowani jego siewkami, które rozpoczną nowy etap - jako odmiany.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu,
chętnie, jeśli tylko Stanisław będzie tego chciał... Siewki, które prezentuje Stanisław zostały mu podarowane przez innych hodowców - on je przetestował w naszych warunkach, nadaje im nazwy
i wprowadza do obiegu. To mrówcza praca i bardzo ważna, bo istotne jest jak te daliowe niemowlaki zaaklimatyzują się w naszych warunkach. W jakimś sensie jest więc Stanisław ich współtwórcą, ale nie jedynym "autorem". ;:108
Moja wiedza na temat hodowców i twórców dalii pochodzi tylko z internetu - każdy może jej poszukać - oszczędzam tylko czas, który forumowicze musieliby temu poświęcić.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Basiu, z racji zawodu hodowla roślin nie jest mi obca.W sprawie siewek - rozmawiałam ze Stanisławem,nie do końca zrozumiałam jak to się ma w daliach.Sądziłam,ze Ty to jaśniej przedstawisz w tym wątku.Myślę , że więcej osób jest zainteresowanych tym tematem.
Wobec tego,że zostałam "wyróżniona" odmianą , proszę - odpowiedz mi , kto jest autorem odmiany:
nr 517 PANI LEOKADIA /siewka HAPET 2012 - 045/ ? ;:131
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu, wybacz, nie wiem. Tę kwestię musi wyjaśnić Stanisław. Nie wszystko wiem o Stanisławie i jego daliach...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Dziewczyny kochane ;:196 ,jeśli mogę swoje pięć groszy wtrącić :D to ja bym nazwała całe wyjaśnienie sprawy ''tajemnicą zawodową '' ;:108 ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

na początek odmiany odzyskane:
717 HIGOS HELICOPTER
ARAMIS
WHITE STAR
160-SANDIA SHOMEI
701-ZAHRADNIK DRAGON
CLEAVIEW LOUISE
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”