Magnolie kwitnienie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuję odmianę "Leonard Messel". Gdzieś powyżej jest jej fotka. Kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu i jest nie za dużym krzewem. Albo odmiany szczepione - miniaturki, też kupuje je się w zasadzie już kwitnące albo z pąkami kwiatowymi, mimo że mają niewiele ponad 50 cm wzrostu. Jedyne ale to cena ... dość wysoka. :?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozpoczyna kwitnienie i moja magnolia. Zeszłego lata mocno ją przycięłam i pewnie dlatego ma mniej kwiatów. To jej trzecie kwitnienie. Jak na mój gust za szybko przyrasta...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Nelu, czy to przypadkiem nie jest odmiana "Lennei". Moja jest już chyba większa od Twojej i ciągle nie kwitnie :cry: . Miała w tym roku jeden pączek z którym wiązalam wielkie nadzieje (duży, pestkowaty) i niestety właśnie pękł na zielono. Następny rok oczekiwań! :?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Nie chcę zaczynać nowego tematu, więc zapytam tutaj:
Mój kolega zapytał mnie czy można szczepić magnolie na głogu?? Jeśli tak to w jaki sposób??
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Ano właśnie, jak się szczepi magnolie i na czym???
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Szczepi się najczęściej na siewkach magnolii japońskiej, lub siewkach innych magnolii. Można szczepić wczesną wiosną przez stosowanie, w klin lub na przystawkę lub w sierpniu okulizować na przystawkę. W obu przypadkach szczepi się w szklarni.
Roman
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

A tak kwitnie magnolia gwiażdzista :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Też ładnie , a jakby połączyć kilka odmian, posadzić blisko siebie , później ciąć i utworzyć jakby jeden bukiet................ pomyślę nad tym :roll:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Witam , właśnie wróciłam z ogrodnictwa taszcząc magnolię . No i teraz jestem w kropce , marzyłam o niej od dawna - niestety nie wiem jaką ziemię lubi , stanowisko, nawożenie itp. Proszę o informację - dodam że na etykiecie pisze ;Magnolia soulangeana - jest biała z różową podstawą kwiatu [ niestety nie ma nazwy odmiany - a może soulangeana to nazwa - nie mam bladego pojęcia ] pomóżcie , bo chcę ją jutro posadzić - sadzonka ma ok 1m wysokości i ok.05, szerokości , listki dopiero zaczynają się rozwijać - kwiatów chyba nie będzie miała w tym roku [ a po ilu latach zakwitnie ? ]. :oops:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Gosiu :) Nie stresuj się :) Mam tą magnolię na środku trawnika, w pełnym słońcu, ziemię mam gliniastą, na podłożu marglowym. Dodałam trochę torfu, magnolie lubią ziemię kwaśną, ale chyba nie aż tak jak RH. Nie zakwaszałam ziemi od posadzenia magnolii. Moja rośnie i kwitnie bez problemu.
Zasadź ją w takim miejscu, z którego nie będziesz jej przesadzać, bo magnolie tego nie lubią, korzenią się płytko, wiec przez 2 lata możesz jej nogi przysypać na zimę. Moja ma cały czas korzenie przysypane korą. Magnolie nie lubią też cięcia. I to chyba wszystko :) Możesz ją w moim wątku zobaczyć jak kwitnie. Miłego dnia :lol:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Dziękuje Ewciu - posadziłam ją już dzisiaj , tak jak poradziłaś dostała miejsce w wieczystą dzierżawę - nie będę ruszać . Jeśli moja będzie taka sama jak ta w twoim ogrodzie [ na etykiecie jest identyczna ] to się cieszę - cudo , cudo ;:1
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

GERTRUDA,
Ia też mam magnolię soulangeana. Rośnie u mnie 4 lata, przy posadzeniu była to mała sadzonka. Należy do magnolii dość szybko rosnących, więc moja, z małego patyczka, jest już wyższa ode mnie (ponad 170 cm.) W zeszłym roku kwitła, ale miała ze 3 kwiatki marnej urody, bo chwycił mróz na 1 maja. W tym roku naliczyłam ponad 80 kwiatów (!), to dopiero będzie widowisko!!! Jak będzie w pełni kwitnienia - obowiązkowo wkleję foto.
Pozdrawiam :D
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

W tym roku zakwitnie u mnie nigra-co prawda krzaczek jeszcze niewielki(60-80 cm),więc i pąków siłą rzeczy niewiele,ale kwiaty zapowiadają sie interesująco:
Obrazek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posiadam już magnolię ( niepamiętam gatunku)ale się troszkę martwię bo w zeszłym roku zakwitła ( zaznaczę że jest wysoka na ok 1,60- nie wiem ile może mieć lat)nie miała dużo kwiatów bo raczej jeszcze młoda. Nie chciałam by była rozłożystym krzewem dlatego przycięłam jej na jesieni dolne gałązki i... brrr teraz ma pączki ale chyba listków a kwiatów nie miała , pocieszam sie jeszcze , że może to jest jedna z tych póżniejszych ?bo nie pamiętam kiedy tz. w jakim okresie zakwitnęła w zeszłym roku
Jutro spojrzę na kartkę z nazwą bo jeszcze jest ,może to mi problem rozjaśni ?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

A to moja magnolia

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”