Magnolie kwitnienie
- mag
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proponuję odmianę "Leonard Messel". Gdzieś powyżej jest jej fotka. Kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu i jest nie za dużym krzewem. Albo odmiany szczepione - miniaturki, też kupuje je się w zasadzie już kwitnące albo z pąkami kwiatowymi, mimo że mają niewiele ponad 50 cm wzrostu. Jedyne ale to cena ... dość wysoka. 

- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Witam , właśnie wróciłam z ogrodnictwa taszcząc magnolię . No i teraz jestem w kropce , marzyłam o niej od dawna - niestety nie wiem jaką ziemię lubi , stanowisko, nawożenie itp. Proszę o informację - dodam że na etykiecie pisze ;Magnolia soulangeana - jest biała z różową podstawą kwiatu [ niestety nie ma nazwy odmiany - a może soulangeana to nazwa - nie mam bladego pojęcia ] pomóżcie , bo chcę ją jutro posadzić - sadzonka ma ok 1m wysokości i ok.05, szerokości , listki dopiero zaczynają się rozwijać - kwiatów chyba nie będzie miała w tym roku [ a po ilu latach zakwitnie ? ]. 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Gosiu
Nie stresuj się
Mam tą magnolię na środku trawnika, w pełnym słońcu, ziemię mam gliniastą, na podłożu marglowym. Dodałam trochę torfu, magnolie lubią ziemię kwaśną, ale chyba nie aż tak jak RH. Nie zakwaszałam ziemi od posadzenia magnolii. Moja rośnie i kwitnie bez problemu.
Zasadź ją w takim miejscu, z którego nie będziesz jej przesadzać, bo magnolie tego nie lubią, korzenią się płytko, wiec przez 2 lata możesz jej nogi przysypać na zimę. Moja ma cały czas korzenie przysypane korą. Magnolie nie lubią też cięcia. I to chyba wszystko
Możesz ją w moim wątku zobaczyć jak kwitnie. Miłego dnia 

Zasadź ją w takim miejscu, z którego nie będziesz jej przesadzać, bo magnolie tego nie lubią, korzenią się płytko, wiec przez 2 lata możesz jej nogi przysypać na zimę. Moja ma cały czas korzenie przysypane korą. Magnolie nie lubią też cięcia. I to chyba wszystko

- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Dziękuje Ewciu - posadziłam ją już dzisiaj , tak jak poradziłaś dostała miejsce w wieczystą dzierżawę - nie będę ruszać . Jeśli moja będzie taka sama jak ta w twoim ogrodzie [ na etykiecie jest identyczna ] to się cieszę - cudo , cudo 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
GERTRUDA,
Ia też mam magnolię soulangeana. Rośnie u mnie 4 lata, przy posadzeniu była to mała sadzonka. Należy do magnolii dość szybko rosnących, więc moja, z małego patyczka, jest już wyższa ode mnie (ponad 170 cm.) W zeszłym roku kwitła, ale miała ze 3 kwiatki marnej urody, bo chwycił mróz na 1 maja. W tym roku naliczyłam ponad 80 kwiatów (!), to dopiero będzie widowisko!!! Jak będzie w pełni kwitnienia - obowiązkowo wkleję foto.
Pozdrawiam
Ia też mam magnolię soulangeana. Rośnie u mnie 4 lata, przy posadzeniu była to mała sadzonka. Należy do magnolii dość szybko rosnących, więc moja, z małego patyczka, jest już wyższa ode mnie (ponad 170 cm.) W zeszłym roku kwitła, ale miała ze 3 kwiatki marnej urody, bo chwycił mróz na 1 maja. W tym roku naliczyłam ponad 80 kwiatów (!), to dopiero będzie widowisko!!! Jak będzie w pełni kwitnienia - obowiązkowo wkleję foto.
Pozdrawiam

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiadam już magnolię ( niepamiętam gatunku)ale się troszkę martwię bo w zeszłym roku zakwitła ( zaznaczę że jest wysoka na ok 1,60- nie wiem ile może mieć lat)nie miała dużo kwiatów bo raczej jeszcze młoda. Nie chciałam by była rozłożystym krzewem dlatego przycięłam jej na jesieni dolne gałązki i... brrr teraz ma pączki ale chyba listków a kwiatów nie miała , pocieszam sie jeszcze , że może to jest jedna z tych póżniejszych ?bo nie pamiętam kiedy tz. w jakim okresie zakwitnęła w zeszłym roku
Jutro spojrzę na kartkę z nazwą bo jeszcze jest ,może to mi problem rozjaśni ?
Jutro spojrzę na kartkę z nazwą bo jeszcze jest ,może to mi problem rozjaśni ?