Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aniu cudna nowa rabata. Ma ładny kształt i nasadzenia ciekawe .Masz jeszcze tak dużo miejsca do zagospodarowania?
Bardzo współczuję Ci stojącej wody w ogrodzie. Utrapienie z tym deszczem .U mnie na warzywniaku także woda stoi, dobrze, że wcześniej oplewiłam.
Widzę, że masz pięknego tulipanowca. ;:138 Tylko patrzeć, jak zakwitnie. Mój niestety zaczyna usychać, a w dodatku wandale obcięli dolne konary.
Mimo to zaczyna zakwitać, już po raz piąty, czy szósty. :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za zdjęcia tulipanowca - cudny jest. Mam ochotę na tulipanowca przy piaskownicy (szybko rośnie, to zacieni i małoletni nie będą się smażyć), ale czytałam, że na glinie to kwestia czasu, kiedy jakiś grzyb go pokona. No i u mnie wygwizdów wśród pól. Najbliżsi sąsiedzi to dziki, sarny i zające. Ogród to pieśń przyszłości :wink: U mnie jedynie początki kwitnącego żywopłotu przed domem i żółto-fioletowy kącik świeżo założony. Większość to tegoroczne nasadzenia, więc nie bardzo jest co pokazywać. Tym większą przyjemność mi sprawiają wędrówki po ulubionych forumowych ogrodach.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu widzę,że u Ciebie również solidnie popadało ;:222 Trzymam kciuki za warzywka,aby nie pogniły ;:333
Dziś jadę na działkę po 4 dniach deszczu i już się boję co zastanę ;:224

Miłego dnia bez deszczu ;:3
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Cześć Aniu, no na szczęście dzisiaj nie pada. Ja w środę przeżyłam oberwanie chmury , byłam W Radawcu, myślałam że nie dojadę do domu, woda nie mieściła się w przydrożnych rowach i zalewała całą ulicę-okropność, pierwszy raz coś takiego widziałam.
Wykopałam tego liliowca co Ci się podobał, podzieliłam kępę i sadzonka dla Ciebie czeka w doniczce, możesz po nią zajechać w każdej chwili.Moje pomidorki wysadzone w 19 maja. Ogórki zeszły kiepsko ale nie dosiewam dla nas wystarczy a na przetwory i tak kupuję.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 tulipanowiec jest jeszcze młody...może kiedyś doczekam się kwiatów. Rabatki są jeszcze nie do końca dokończone, wszystkie wymagają jeszcze przeróbek. Dużo roślin się powtarza, co roku jakieś duplikaty są usuwane i dochodzi coś ciekawszego. Poszaleć jednak nie można teren jest w kilku miejscach podmokły, już sama nie wiem co w tych miejscach posadzić. Niektóre rośliny już trzeba zabrać, zaczynają marnieć...jak pada deszcz jeden dzień to nie przeszkadza jak dłużej rośliny zaczynają chorować.
ASK_anulla ;:167 tulipanowca przy piaskownicy odradzam...gałęzie rosną w młodszym wieku do góry pod lekkim kątem, cienistego miejsca na początku nie będzie...do tego gałęzie są bardzo kruche, mogą się złamać...odpukać do tej pory nic się nie odłamało...na forum czytałam o takich przypadkach. Poszukaj drzewka z rozłożystą koroną, jest dużo szczepionych na pniu...rosnących w miarę szybko...dorastających do 5 m. Może Klon flamingo, szybko rośnie...kolor liści też jest ładny. Wierzba mandżurska też szybko rośnie, strzyżona od dołu wypiętrza koronę do góry...tworzy się szybko cienisty parasol. Proszę pokaż rabatki, lubię oglądać jak powstają od początku...warto to udokumentować, można później porównać jak ogród się zmienia ;:108

Annes 77 ;:196 pogoda dzisiaj dopisuje, nie pada...troszkę zimno ale da się wytrzymać...po ostatnich opadach większe rośliny, są przekrzywione...od środka gniazda się porobiły. Poprawić nie można bo buty grzęzną w ziemi.
W warzywniku wszystko przeżyło, kapusta jest już dobra do rozsadzenia...jutro będzie część po pikowana jak pogoda pozwoli.

Jolka ;:3 opady już każdemu bokiem wychodzą ;:306 ogórków też raczej będzie mało...ziemniaki też wymokły w jednym miejscu. Zapomniałam aksamitki posadzić, dyni też nie posadziłam...szpaki zjadły zielone czereśnie, które dojrzewają się dopiero w czerwcu...dwa tygodnie cebulę dymkę sadziłam...szpaki wyciągały z ziemi, obierały z łuski...cebulki pozbierane były w kupki po kilka sztuk. Dodatkowa ,,głupiego robota'' ;:124
Po liliowca kiedyś pojadę...Patrycja teraz kuje do sesji, więc zero wyjazdów...w gospodarstwie też masę roboty, zaczynam już wysiadać ;:224 dzień zdecydowanie zrobił się za krotki ;:131
Obrazek
Hortensja.
Obrazek
Dostałam sadzonkę chryzantemy, ładnie odbiła po zimie.
Obrazek

Obrazek

Trójsklepka, ma pączki...będzie kwitła :heja

Obrazek

Tawułka
Obrazek

Hostowisko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzewuszka po przesadzeniu, słabo wygląda.

Obrazek

Monarda.
Obrazek

Szałwia.
Obrazek

Tawułka.
Obrazek

Łubin.
Obrazek
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo podobają mi się Twoja rabaty są przemyślane i zadbane :)...woda na szczęście już odpłynęła z tego co widać. Bardzo podoba mi się kolor Twojego łubinu...przechodzące barwy ;:167
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Przy takiej pogodzie to u każdego zaległości a jak oprócz ogrodu ma się jeszcze gospodarstwo to naprawdę ciężko wszystkiemu podołać.
Nasz tulipanowiec też nie chce kwitnąć, w tym roku też pąków nie widać.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu współczuję Ci takiej deszczowej pogody. Z pewnością masz gliniastą ziemię, że woda się utrzymuje .
No i popatrz ciągle pada, a ogród tonie mi w chwastach . ;:223
Śliczne masz takie trawiaste alejki i piękne rabaty .Dla mnie jest idealnie, nie wymagające przeróbek . :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

persymona :wit woda na szczęście z nieba już nie leci, hi, hi za to z piwnicy drugi dzień po troszku jest pompowane...rabatki są podlane częściowo. Mam cichą nadzieję że w gruncie wody opadły, będzie na jakiś czas spokój.
Łubin został tylko jeden, jest upchnięty z tyłu rabaty... nie za bardzo zdobi jak się wydłuża i zawiązuje nasiona.

Jolka ;:167 Tulipanowiec rozrasta się strasznie u dołu...trudno przejść ścieżką, obciąć się boję żeby jakiegoś grzyba nie załapał. Chyba na razie gałęzie zostaną odgięte na boki, na wiosnę trzeba będzie wyciąć kilka gałęzi.
Dzisiaj znowu upał, w końcu zabiorę się za oczko, woda jest w coraz gorszym stanie...pompka jednak jest potrzebna ;:108 będzie filtrować wodę. Rośliny nie dają rady oczyścić wszystkiego...złapałam kotkę jak chciała złapać rybkę...widać że jakieś jeszcze pływają ,ale czy wszystkie ;:131

Taju ;:196 do plewienia zostało jeszcze kilka zakątków, powoli codziennie kawałek jest odchwaszczany...rabatki będą ulepszane i poprawiane ;:224 ścieżki wydają się za szerokie...trzeba zwęzić :;230
Obrazek

Jeżówka zaczyna kwitnąć.
Obrazek

Pluskiwca w ubiegłym roku była posadzona, chyba ma zaczątek pąka kwiatowego:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam jeszcze o jednym stworku...ma na imię Dafik...mieszka od kilku dni, mam więcej obowiązków...gorzej z nim jak z niemowlakiem...wszystko gryzie, rośliny i kable uwielbia podgryzać. Uwielbia sikać u syna na dywan, inne sprawy załatwia w ogródku...jak chce wyjść piszczy pod drzwiami...jak coś mu nie pasuje warczy i gryzie ząbkami jak szpilki...po za tym jest uroczy. Reksia niedawno zagryzły psy sąsiada, strasznie mi szkoda...przyzwyczaiłam się do niego...był strasznym przylepą.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jaki słodziutki ten Dafii, ;:167 chyba bym go zacałowała na śmierć. ;:306
Oj, to przeżyłaś traumę z poprzednim pieskiem, współczuję. ;:168
Twoje oczko wodne jest większe od mojego i jest śliczne, lilie żółte kwitną, ja swoich musiałam się pozbyć, ale teraz mi żal.
Miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Aniu, ale masz ładny ten ogród. ;:oj Stać, patrzeć i podziwiać. Gdy patrzę na zdjęcia to mam wrażenie, że u ciebie wszystko zaczyna szybciej kwitnąć. A przecież to Dolny Śląsk jest najcieplejszym rejonem kraju, podobno. Czy upały, które nas nawiedziły nie dokuczyły twoim roślinom? szczeniaczek rozkoszny. Podrap go za uszkiem ode mnie. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Śliczny biały kłębuszek.
No i to Twoje oczko wodne. Jak ono mi się podoba. Także jego całe otoczenie. Zwłaszcza hosty, które najpewniej mają w tym miejsce doskonałe warunki do rozwoju.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jaki słodki piesio ;:167 Na dużego wyrośnie?
Oczko bardzo mi się podobają.Jakie roślinki w nim rosną?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:196 oczko przedwczoraj oczyściłam, woda została wypompowana pompą...pozostały na dnie osad z ziemi i części zgniłych liści trzeba było wylać wiadrem...okazało się że kotka wyłapała kilka rybek, czerwoną też złapała...za to z tych co były, trzy rybki są białe...podobno jak dorastają zmieniają kolor. Lilii mini jest dwie odmiany, nie są bardzo ekspansywne...zacieniają tylko troszkę wody. Kwitnie tylko jedna, nie wiem ale coś jej nie pasuje...trzeci sezon, kwiatów powinna mieć więcej.

Obrazek

Obrazek

byna ;:3 rośliny na razie mają porządny zapas wody, przecież padało non stop trzy dni przez cały czas...później było dzień przerwy, przeszła nawałnica...niedaleko oberwała się chmura...zalało całe podwórko aż po samo wejście do domu...w między czasie też przechodziły chmury z deszczem...wody mam na razie po uszy. Przez ostatnie kilka dni z piwnicy woda też była pompowana...funkie były podtapiane. Rosną jak szalone, obwódki z kamieni są już schowane pod liście. Metrowe kępy się porobiły, cudnie wyglądają ;:333 W upały nawet liście języczki nie ucierpiały, co roku w taką pogodę leżały zwiędłe...teraz jest ok ładnie wyglądają.

Wandziu ;:167 funkie lubią rosnąć w ogrodzie, dzielone były niedawno...niedaleko wierzby rośnie sześć jednakowych kęp, mam w planach przesadzić i zrobić obwódkę przy ścieżce...odmiana nie jest zbyt wysoka, będzie ciekawie wyglądać...na razie nic nie mogę zrobić, lilie rosną w miejscu gdzie ma szersze przejście...na razie pomiędzy nimi chodzi się po kilku kamieniach. Teraz sobie myślę że jak wszystko się rozrośnie, miejsca zacznie brakować...w tym roku dwie kępy liliowców biją rekord w przyrastaniu...naliczyłam ponad dziesięć pędów kwiatowych u jednej...w tamtym roku było tylko trzy.

Aniu ;:196 piesio powinien być mały...suczka jest rasowa, nawiała tylko raz poza ogrodzenie :;230 trafił się jej facet, jamnik mniejszego kalibru. Miała dwa szczeniaki...jakie będą to się okaże ;:173
Rośliny w oczku rosną podstawowe...za mało ich jest, jedna trzecia oczka powinna być zarośnięta. Oglądałam w ogrodniczym jakieś rośliny...trudno jest coś wybrać nie wiedząc w jakiej strefie wodnej powinny rosnąć.
Lilia wodna 2x odmiany do małego oczka wodnego...etykietki z nazwami są gdzieś w zeszycie. Kaczeniec błotny, posadzony w tamtym roku. Carex pseudocyperus - Turzyca nibyciborowata to ta z kwitnącymi kłosami wiszącymi do dołu. Chyba moczarka, na pierwszym zdjęciu...roślina podwodna, może też pływać na powierzchni wody.
Strzałka wodna. Irys kwitnący na żółto. Tatarak posadzony w doniczce...przebijał folię korzeniami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek