Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Sabinko, kosmosy wysiewają się same, lubią ubogą ziemię i należy je mocno przerywać, bo im mają więcej miejsca tym piękniejsze rosną. Usuwam siewki bardzo krzaczaste, bo te zawyczaj wydają mało kwiatków i potrafią brzydko zdominować rabatę. Zostawiam 'kopciuszki', najbardziej 'zabiedzone' siewki, które z czasem naprawdę nas zachwycą. Z pełnymi formami onętków mam mniejsze doświadczenia, nie pojawiają się u mnie, być może z powodu żyznej gleby.
Sabinko, ile życia i energii jest w Twoich zdjęciach :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nifredilku, Twoja wiosna bardzo zaawansowana! Lada dzień zobaczysz pierwszy kwiatuszek!
Ja też wypatruję moich, mają już ładne pączki ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sabinko , wiosna u Ciebie zagościła miejmy nadzieję że na dobre ;:108 ;:108 , Słoneczne widoczki piękne!!!!
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

;:7 Sabinko Ja Fruczaka Gołąbka jeszcze u siebie nie spotkałam :( a rośnie u mnie wiciokrzew którego nektar lubi spijać
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Weekend upłynął pod znakiem zimnego wiatru i chmur pomieszanych z wychodzącym słońcem. Pocieszeniem jest to, że nadal nie ma minusowych temperatur, więc pierwsze wychodzące roślinki są bezpieczne. Byłam wczoraj na zwiadach w ogrodniczych z zamiarem zakupienia kilku lilii trąbkowych, była tylko biała w cenie 8.70zł :shock: , zaczekam aż poszerzą ofertę i pierwszy szał zakupowy minie, w tamtym roku płaciłam 5zł i wydawało mi się sporo..Wzięłam za to frezje i...kolejne nasiona (kocimiętkę i zestaw ziół)
Paulii, u mnie wiciokrzewu nie ma , Fruczak skusił się na zwyczajne cynie ;:108 chociaż przyznam, że pierwszy raz w życiu takiego stworka widziałam na oczy :shock:
Maryś, Wiosna zagościła i mam nadzieję, że nie zrobi sobie już urlopu. W tamtym roku w kwietniu jeszcze sypał śnieg, w tym roku dla odmiany moglibyśmy mieć w lutym wiosnę ;:215
Robaczku, byłam w szoku jak zaglądnęłam na podwyższoną rabatę ;:173 rośliny mają tam jak w niebie, jest cieplej niż w innych miejscach i wszystko szybciej startuje..dlatego tak bardzo boję się o moje lilie, które miejscami już wychodzą :?
Irminko, tego jeszcze nie było, będę wyrywała piękne, bujne sadzonki a zostawiała bidulki :;230 :;230 Myślę, że trzeba im jakiegoś oddzielnego miejsca (nie na rabacie z innymi roślinami), gdzie będą mogły siać się do woli każdego roku. Pełnych jeszcze nie spotkałam ;:204
Ewciu, właśnie o to mi chodzi...one tak się rozpanoszyły, że było jak w gąszczu i wszystko inne nie miało szans się przebić. Ale miałam je pierwszy rok i tak jak pisałam sugerowałam się opisem na nasionach..wys do 100cm ;:306
Karino, wiosna dojdzie i do ciebie. Sama jestem zdziwiona, że tak szybko jest u nas na podkarpaciu. Zwykle toniemy w śniegu, podczas gdy u wszystkich kwitną krokusy..W tym roku jestem szczęściarą i wszystko szaleje :tan
Joanno, iryski bardzo mi się podobają, są takie wyrafinowane w swoim kształcie, i odcieniach, a do tego niektóre bajecznie pachną ;:108
Małgoś, wiem który masz na myśli ;:108 Jakoś mam tam nie po drodze i jak tak sobie przypomnę to tylko raz tam byłam ;:131

Przegląd lwich paszczek, które sieją się same i zawsze wpasują się miedzy inne rośliny :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nie mam pojęcia jak te jednoroczne maleństwa się nazywają, ale zawsze się skusze na kilka sztuk. Kwitną wdzięcznie aż do przymrozków

Obrazek

Obrazek

piękne kolorystyczne dobranie ;:170

Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

To chyba dimorfoteka
;:19
Małgoś
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sabinko przypomniałaś mi o nasionach lwiej paszczy,muszę koniecznie kupić , kiedyś miałam ale nie wysiewały się same, Twoje są cudowne ;:138
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Sabinko Piękne Lwie Paszcze :D
Te jednoroczne maleństwa, czyli te Obrazekto moje ulubione kwiatki, co roku Je mam na balkonie a kwiatuszek nazywa się Gazania :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

W ubiegłym roku miałam nasiona gazanii z akcji wymiany nasion ,kwitły dzielnie jeszcze po pierwszych przymrozkach :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Gdzie nie wejdę to widzę już spore siewki...i rozmowy nasienne.
A ja zbieram się do wysiewu traw...mam nadzieję, że chociaż w tej dziedzinie mi wyjdzie :wink: grunt to się nie poddawać.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Tak to gazanie .nie miałam ich do tej pory u siebie ale zamierzam to w tym roku zmienić.Lwie paszcze .....no kusisz mnie do posiania tych kwiatuszków. ;:223
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Ależ oczywiście, że koleżanki mają rację- to gazania :oops: ,
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Nie dało mi. Dzisiaj była taka piękna pogoda (10 stopni na plusie ;:oj ), że nie utrzymałam rąk przy sobie i odkryłam róże ;:306 Nie wiem czy to nie był pomysł, którego będę żałowała, ale po ściągnięciu otuliny okazało się, że róże sobie w najlepsze rosną i żadnych mrozów się nie boją :shock: Zakwitły też pierwsze krokusy. Tak bardzo pragnę kolorów po tej szarej zimie, że każdorazowo wychodząc z domu, musiałam przystanąć nad tymi maleństwami :lol: Nie wierzę w nawrót zimy, nie chcę uwierzyć i niech mi wszyscy przypominają, że to luty, a ja i tak pójdę w zaparte, że nadeszła wiosna :tan :tan
Gracha, moje lwie paszczki posiałam dwa lata temu, od tamtej pory na jesień jedynie wytrząsam nasiona, a wiosną jest ich pełno :shock:
Paulii, teraz wiem..gazania ;:108 przypuszczam, że i tak mi to wyleci z głowy do momentu aż będę kupowała w tym sezonie ;:170
Bejka, a wiesz, że nawet nie pomyślałam żeby je samej wysiać...zresztą, moje parapety przeżywają oblężenie..a dzisiaj dodałam im jeszcze kilka pojemniczków ;:131
Agnieszko, moje nasiona leżały od połowy stycznia..dopiero w tamtym tygodniu wysiałam ;:131 też mam taki zapłon, że szkoda mówić :;230
Jonatanko, polecam ci lwie paszczki, są totalnie bezproblemowe. Po pierwszym kwitnieniu, obcinasz kwiatostan, a one wypuszczają nowe i tak do samych przymrozków. Nawet jak już przemarzną to nie wyrywam ich tylko obcinam nad ziemią, a one wypuszczają na wiosnę od korzenia ;:oj Gazanie (taak, teraz wiem jak się cuda nazywają :lol: ) polecam baardzo serdecznie, mają piękne intensywne kolory i długo cieszą oko. Jedyny minus- są przysmakiem ślimaków.
Małgoś ja je co roku kupuję i nigdy nazwa nie trzyma mi się głowy ;:131

WIOSNA

Obrazek

Obrazek

startują floksy

Obrazek

a łubin to już w ogóle szaleje

Obrazek

naparstnica wypuszcza nowe liście i świeże porcje pająków :shock:

Obrazek

powojnik jakimś cudem przetrwał przymrozki bez zabezpieczeń

Obrazek

a tak wyglądają wyciągnięte spod otuliny róże..może jeszcze warto je na noce okrywać??

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Odważna z Ciebie kobitka, ja pomna poprzedniego roku trzymam się z dala od roślinek ;:14
Moje róże tylko w kopczykach były, więc mnie z tym nie kusi. Myślę, że prognoza pogody to będzie Twój stały punkt programu :;230 , w razie mrozów okryj te swoje cudeńka.
Małgoś
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Łubin i u mnie się "puszcza", ale krokusy ani myślą kwitnąć, dlatego róże zostawiam w spokoju. Prawda, że swoim nie owijałam niczym pędów, więc i zdejmowania osłon nie mam w planie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”