Podkładki pod jabłonie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Masele
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podkładka pod jabłoń

Post »

założmy taki James Grieve powinien mieć od 4-5 m.
Jak A2 to rozumiem ,że będzie miał te 4-5 metrów

A2 odzwierciedla mniej więcej docelową wielkość drzewa czy ją jeszcze powiela w związku z tym że do duża podkładka?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

8-letnia 'Geneva Early' na M26. Wysokość dokładnie 360 cm. Gleba kl. V + obornik (chyba dawałem jej 2 razy w życiu). I proszę, piszże te zdania z wielkiej litery i jakoś względnie interpunkcyjnie..

Obrazek
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Masele
200p
200p

Post »

Dobra będę pisał jak trzeba (choć i tak każdy wie co kaman nawet bez znaków interpunkcji no ale ok)

Proszę bardzo tego mi trzeba po tym zdjęciu wiem więcej niż po przeczytaniu 100 stron na tym forum

Zdecydowałem się na A2

Ktoś mądrzejszy ode mnie odpowie mi jeszcze na wcześniejsze pytanie cz A2 odzwierciedla drzewo do szczepione czy jeszcze zwiększa jego wysokość. Np. James Grieve 3m-5m na A2 będzie podobnie czy w związku z A2 może mieć 5-7 ?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

No wiemy o co kaman, ale estetyka forum cierpi, a jak trzeba przeczytać większą ilość takich wypowiedzi to bolą oczy i mózg.
czy A2 odzwierciedla drzewo do szczepione czy jeszcze zwiększa jego wysokość.
Chyba już o tym pisano. To zależy od odmiany. A2 będzie potęgować wzrost bardzo słabo rosnących odmian (mniejszość), a dla większości będzie jednak podkładką nieco skarlającą, choć nie tak skarlającą jak podkładki półkarłowe i karłowe.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Re: Jak rozróżnić podkładki: m 26 od antonówki???

Post »

Można po bryle korzeniowej coś powiedzieć zrób zdjęcia jak nie są zasadzone gołych korzeni .
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Masele pisze:założmy taki James Grieve powinien mieć od 4-5 m.
A skąd to założenie? Skoro tak zakładasz, to twierdzisz, że Gloster na włąsnych korzeniach urośnie 4-5 m. A wiesz to, czy widziałeś, czy tak wróżysz z fusów?
Masele
200p
200p

Post »

Wyczytałem, że tyle rośnie w opisach drzew na necie.
Chętnie się dowiem ile według Twoich informacji rośnie James czy Gloster
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odczytać z etykiety- paszportu. Tam taka informacja jest zawarta i dobrze widoczna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Nie dowiesz się, na pewno nie ode mnie i nie wiem czy w ogóle. Znajdź kogoś, kto z nudów zabawiał się sadzeniem na własnym korzeniu tych odmian. Albo inaczej - kogoś kto wsadził szczepieniem poniżej gruntu i odmiana "poszła" na swoich korzeniach. To że piszą o jakiejś odmianie, że jest silnie lub słabo rosnąca, to biorą pod uwagę wielkość przyrostów rocznych, przekrój poprzeczny pnia po roku i może coś jeszcze. A nikt Ci nie powie, czy Gloster na swoich korzeniach będzie miał 6 czy 8 m wysokości.
Horta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sie 2015, o 08:59

Post »

Nowy 83, dzięki za podpowiedź. Proszę zerknij na zdjęcia poniżej. Mam nadzieję, że będzie coś widać. Jabłonie były w doniczkach. Pierwsze dwa zdjęcia to rubin, następne dwa to szampion. Czy te podkładki wyglądają na m26?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Z tego co kojarzę to Antonówka jako podkładka jest już rzadko używana w szkółkach.To raczej amatorska podkładka więc szanse że masz na niej zaszczepione drzewka są niewielkie.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rubin na moje oko nie jest na m26 być może jest na jakiejś słabszej podkładce np. m9 bo[ rubin ]silnie rośnie i owocuje na końcówkach pędu [pamiętaj przy przycinaniu] a szampionik wygląda jak najbardziej na m 26 [na moje oko ] antonówka jako podkładka to dzisiaj raczej mało prawdopodobne. Gdzie kupowałeś drzewka ? w szkółce, na rynku czy w sklepie?
Jefe
50p
50p
Od: 10 wrz 2015, o 15:55

Post »

Dowiesz się ile, mniej więcej, bo to też zależy od kilku czynników, urośnie jaka odmiana na jakiej podkłądce. Na własnych korzeniach próbuję z Kosztelą, ale to dopiero początki. W moim pytaniu na forum nikt się przykładami nie wykazał, więc pewnie ludzi tak kombinujących jest niewielu. Zresztą z tą Kosztelą u mnie, to też przypadek, że się ukorzeniła.
Horta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sie 2015, o 08:59

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Drzewka kupowane były w szkółce pod patronatem Związku itd. Niestety nie było na etykietkach informacji o podkładkach więc kupując zdałam się na pana szkółkarza. Zastanowiło mnie tylko już w domu, że podkładki , po dokładniejszym przyjrzeniu się, wyglądają inaczej, a miały być takie same, na m26. Nie mam za dużo miejsca wokół domu i jest to dla mnie istotne.
Jeszcze pozostając w temacie kupowania drzewek. Nie wiem , jakie macie doświadczenia... Ja zaczęłam od kupowania przez internet. Tak, tak... Już nie popełnię takiego błędu. Kupiłam jabłonie na allegro w szkółce w Lusowie, w sierpniu, zapłaciłam z góry... i czekałam grzecznie dwa miesiące, prosząc mailowo w międzyczasie, żeby nie pomylili podkładek, sprawdzili itd po czym przysłali mi drzewka na zupełnie innych podkładkach niż kupiłam, mało tego zamiast na półkarłowych przysłali właśnie na wysoko rosnącej antonówce. Strata czasu, bo przez te dwa miesiące mogłam nie wiem ile szkółek przeszukać. Totalna olewka kupującego.
Z tymi informacjami o podkładkach to nie jest taka prosta sprawa. Po prostu sklepy ich nie zamieszczają, a przecież to taka ważna informacja.
A wracając do tematu - Rubin ma silny wzrost - jest szansa, że na m9 będzie mniej więcej jak szampion czy golden delicious na m 26?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest szansa że wzrost będzie w miarę wyrównany , w rasowych szkółkach antonówki podkładki nie uświadczysz a jeśli nawet to jest to wyróżnione podwójnie dla tego że ta podkładka jest jako towar specyficzny , prędzej z m26 wcisną że jest to antonówka w twoim przypadku jest ok .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”