Papryka do gruntu. Część 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Albo zainwestować w grzałkę akwarystyczną z termostatem 50W cena ok.35 zł.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szanso- polecam piekarnik, bo przy włączonej żarówce jest tam 24-25 stopni. Temperatura stała, łatwo utrzymać wilgotność, przeciągów nie ma.
Wszystkie pomidory i papryki tam kiełkuję (np. w plastikowych jajcarkach) i naprawdę są efekty.
Wszystkie pomidory i papryki tam kiełkuję (np. w plastikowych jajcarkach) i naprawdę są efekty.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Esmeraldo-piękne ,kolorowe Twoje papryczki
.Wstyd się przyznać,ale ja nigdy nie jadłam białej papryki
Napisz,proszę,jak ona smakuje i jakie to odmiany?
Ostatnio bardzo mi przypadła do gustu papryka hiszpańska ramiro ze sklepu. Jest bardzo długa i mimo,że ścianki ma niezbyt grube,to jest bardzo smaczna,słodka ,chrupiąca,delikatna,zapach papryki prawie niewyczuwalny ( dla tych,co nie przepadają za tym aromatem). Cielawa jestem jak ona się spisuje w naszym klimacie?

Napisz,proszę,jak ona smakuje i jakie to odmiany?
Ostatnio bardzo mi przypadła do gustu papryka hiszpańska ramiro ze sklepu. Jest bardzo długa i mimo,że ścianki ma niezbyt grube,to jest bardzo smaczna,słodka ,chrupiąca,delikatna,zapach papryki prawie niewyczuwalny ( dla tych,co nie przepadają za tym aromatem). Cielawa jestem jak ona się spisuje w naszym klimacie?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
O Ramiro tutaj
Krynko, białe nie do końca, bardziej ecru czy nawet kremowe/żółtawe (podobnie z pomidorami), niestety zdjęcia wyszły jak wyszły.
01 - Edesalma, tutaj Cantati bardzo ładnie je opisała

02 - dostałam je jako "Pusztagold", lecz pewna nie jestem, dlatego w "."

03 - Hallo - pierwotnie nasiona stąd, ale po drodze coś mi się pokrzyżowało, bo jedne są prostopadłościenne, a drugie z czubkiem:

04 - Sweet Banana - najpierw białe, potem żółtawe, na końcu czerwone, tutaj opis Cantati.

Krynko, białe nie do końca, bardziej ecru czy nawet kremowe/żółtawe (podobnie z pomidorami), niestety zdjęcia wyszły jak wyszły.
01 - Edesalma, tutaj Cantati bardzo ładnie je opisała

02 - dostałam je jako "Pusztagold", lecz pewna nie jestem, dlatego w "."
03 - Hallo - pierwotnie nasiona stąd, ale po drodze coś mi się pokrzyżowało, bo jedne są prostopadłościenne, a drugie z czubkiem:
04 - Sweet Banana - najpierw białe, potem żółtawe, na końcu czerwone, tutaj opis Cantati.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Dzięki Esmeraldo za obszerne wyjaśnienia -pięknie wyglądają te papryczki. A powiedz mi jeszcze,proszę ,jak one wyglądają po obróbce cieplnej (może robiłaś w słoiki albo zapiekałaś) ? Bo moja fioletowa Oda po ugotowaniu wygląda średnio apetycznie 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
W słoikach po pasteryzacji wszystkie trzymały kolor oprócz fioletowej - ona zrobiła się biała 

- ktbudowa
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sty 2013, o 22:36
Witajcie,
Nie wiem czy w dobrym temacie, ale zastanowiły mnie ostatnio nasiona z kupnych papryk które chciałem rozmnożyć
Mianowicie z 2 różnych odmian zakupionych w sklepie wydłubałem nasionka i próbowałem podkiełkować. Najpierw z fioletowej papryki i nic. Ostatnio do testów przeprowadzałem kiełkowanie papryki pomidorowej wydłubanych z owoców wyhodowanych we własnymi ogródku oraz białej papryki igołomskiej ze sklepu. Moja papryka pomidorowa ładnie skiełkowała i teraz testowo rośnie sobie w doniczkach. Igołomska do kiełkowania była przetrzymywana w tych samcy warunkach i ani drgnęła? Możecie mi wyjaśnić to zjawisko, co jest z tymi owocami że ich nasiona nie kiełkują ?
Serdecznie pozdrawiam
Nie wiem czy w dobrym temacie, ale zastanowiły mnie ostatnio nasiona z kupnych papryk które chciałem rozmnożyć

Serdecznie pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie ma reguły,nasiona Topgirl,Legutko ważn 2015r leży na pieluszce trzeci tydzień i 2/10,Po tygodniu oprócz Tepina wykiełkowały wszystkie piekielne,nawet rokoto.Nasionka z moich działkowych też.Nasionka dłubane z paprykki z lid.. nie mialy problemów.Ostatnio w ald.. kupiłem strąkową z Maroka
.Po jednodniowym podsuszeniu poszły na wacik,temp 28 st i po trzech dniach są kiełki.A ta pierwsza w nasionka kopana milczy jak złota rybka!

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
ktbudowa pisze:Witajcie,
Nie wiem czy w dobrym temacie, ale zastanowiły mnie ostatnio nasiona z kupnych papryk które chciałem rozmnożyćMianowicie z 2 różnych odmian zakupionych w sklepie wydłubałem nasionka i próbowałem podkiełkować. Najpierw z fioletowej papryki i nic. Ostatnio do testów przeprowadzałem kiełkowanie papryki pomidorowej wydłubanych z owoców wyhodowanych we własnymi ogródku oraz białej papryki igołomskiej ze sklepu. Moja papryka pomidorowa ładnie skiełkowała i teraz testowo rośnie sobie w doniczkach. Igołomska do kiełkowania była przetrzymywana w tych samcy warunkach i ani drgnęła? Możecie mi wyjaśnić to zjawisko, co jest z tymi owocami że ich nasiona nie kiełkują ?
Serdecznie pozdrawiam
W ubiegłym roku wydłubałam nasionka z czerwonej papryki zakupionej w Te...o, posiałam wprost do ziemi bez żadnego kiełkowania na wacikach. Wschody były dość obfite a późniejszy plon również zadowalający zarówno ilościowo jak i jakościowo.
A w tym roku Cayenka ( kupne nasiona) siedzi na wacikach już sama nie wiem ile i ani drgnie.
Ramiro ( też kupne)- na 10 nasion skiełkowało 1!
Data ważności nasion 2016. Tak więc nie wiem od czego to tak naprawdę zależy...
Pozdrawiam, Marta.
Dużo zależy też od tego jak nasiona w sklepie są przechowywane. Znajoma pracująca w Lidlu mówiła mi rok temu, że u niej nasiona w magazynie trzymają przy jakimś wielkim, ciepłym wentylatorze i zastanawiałyśmy się czy będzie to miało wpływ na kiełkowanie.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nadzieję, że moja papryczka wykiełkuje jak najszybciej, jednak z drugiej strony nie minęło jeszcze 7 dni. Cóż, jestem uosobieniem niecierpliwego ogrodnika 

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Kafforka musiałabyś je przepikować do osobnych pojemniczków/doniczek, bo za ciasno mają. I jest też ryzyko, że uszkodzisz korzenie, jak będą dłużej w jednym wspólnym pojemniku 

Pozdrawiam Kaśka
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Ale ta nagrzewnica włącza się jak temperatura na magazynie spada poniżej 12*C, co zdarza się bardzo rzadko, a jeśli nawet to strumień powietrza ma około 25*C.Amanita pisze:Dużo zależy też od tego jak nasiona w sklepie są przechowywane. Znajoma pracująca w Lidlu mówiła mi rok temu, że u niej nasiona w magazynie trzymają przy jakimś wielkim, ciepłym wentylatorze i zastanawiałyśmy się czy będzie to miało wpływ na kiełkowanie.
Pozdrawiam Mateusz
- ktbudowa
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sty 2013, o 22:36
No właśnie, zastanawiający fakt, może faktycznie wszystko zależy d tego jak papryka jest przetrzymywana, czy nasiona były już odpowiednio rozwinięte. Mam jeszcze nasionka z jednej wydłubanej sklepowej papryki, poczynię kolejny eksperyment. W zeszłym roku jedne ze sklepowych nasion skiełkowały drugie nie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam