Pod koniec lata ostrzygłem Tamaje -gałązki poszły do ukorzenienia ,a dawczynię spróbowałem poprowadzić na drzewko .Stoi na parapecie zachodnim .Przyrosty mocowałem do podpórek i podlewałem -sporo .Rosie ładnie i urosła do 77 cm do podstawka .
Jak osiągnie 1 m ponownie zostanie dawczynię i może się jeszcze rozgałęzi . Do sufitu ma tylko 80 cm .Jeżeli będzie tak rosła to ciekawe kiedy go osiągnie .
Kupiłem ją pod koniec grudnia 2012 r-nawet kwitnąca .
Kwiat dawno zasechł . Zgodnie z poradami z netu w doniczce lekko wilgotno i co kilka dni zraszałem liście . Z opisu wynika że pod ziemią jest kłącze -bulwa -no właśnie jak to wygląda - ciekawość pierwszy stopień do wiedzy .Liście zasychają
Może kłącze marnieje i pojawia się coś nowego -może oddzielić i uzyskać nowa roślinę
Ciekawość zwyciężyła .
-Same korzenie
Korzennie ciut zredukowałem i w to samo podłoże posadziłem -poczekam ,ma dwa wyjścia i o tym wie . Albo pojawi się obok nadzieja na nowego Nietoperza ,albo -zsyp na półpiętrze .
Śliczne roślinki. Jak się nazywają te na pierwszym i drugim zdjęciu, mają urocze listeczki.
Begonijki też są cudne, tą po lewej mam, przynajmniej podobną. Ta z prawej jest urocza, jak się nazywa i czy można byłoby wyprowadzić ją na drzewko, tak jak to zrobiłeś z Tamają? Zachorowałam na nią i ciężko bedzie
Pozdrawiam.
Aniu witam w Oranżerii .
Na dwóch pierwszych zdjęciach to Fitonie ,na pierwszym odmiana karłowa .
Tą co masz to chyba właśnie Tamaja ,ta z prawej to jakaś odmiana koralowej .Wszystkie koralowe podobne ,różnią się kolorem kwiatów . ta w środku N.N. .
Koralowe można prowadzić na drzewko .
U mnie najszybciej rosną Tamaje ,Ta duża ma różowe kwiaty ,mam jeszcze białą ,ale jeszcze jest nie pełnoletnia
Chcesz listki do ukorzenienia -P.W.
Olku przeczytałam wątek od deski do deski i jestem pod (niemałym) wrażeniem.. Koniecznie muszę przejrzeć poprzednie wątki, bo naprawdę warto
Twoja kolekcja roślin zachwyca Czego Ty jeszcze nie masz w Swej oranżerii Chyba wszystko, co godne uwagi, jest No i ten Twój dar do ukorzeniania begonii.. Super sprawa
Magdo dziękuję za tak pozytywną ocenę .Tak jakoś wyszło że listki i roślinki mnie słuchają .
Zapraszam w wolnych chwilach . .Muszę znowu naciąć liści bo robi się nudno ,nie ma co podglądać i wsadzać -