Kaktusy Joanny - annaoj cz.2
- annaoj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy Joanny - annaoj cz.2
A taki Ci się podoba? http://www.suculentas.es/phpBB3/downloa ... hp?id=8724 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Wcale a wcale!
Nie pokazuj mi więcej takich, bo dostanę normalnie szczękościsku!
Jakie cudaaaaaa

Nie pokazuj mi więcej takich, bo dostanę normalnie szczękościsku!
Jakie cudaaaaaa

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Mnie wkurzają w ogóle ceny geometricusa. Aż tak biednie on rośnie, czy taki jest modny? Z pozamediolobiwkowego 'wantu' zostały mi właśnie trzy tefraczki - papyracanthus i alexanderi z czarnymi cierniami to luzik, ale aż żal za jedną kulkę geometricusa dawać majątek, no a co dopiero takie, jak na powyższych fotkach.
Btw, bo mi umknęło - a siejesz? Bo problematyczne są w kiełkowaniu, ale opuncjowate, jak już skiełkują to trudne do zatrzymania, a bez siania wiele pozycji nie do zdobycia. Sianie przy specjalistycznej kolekcji to konieczność ;)
Btw, bo mi umknęło - a siejesz? Bo problematyczne są w kiełkowaniu, ale opuncjowate, jak już skiełkują to trudne do zatrzymania, a bez siania wiele pozycji nie do zdobycia. Sianie przy specjalistycznej kolekcji to konieczność ;)
- piasek pustyni
No właśnie - wiem, zaraz się wszyscy będą ze mnie śmiać - ale od listopada wertuję wszystkie wątki, wiadomości o wysiewie opuncjowatych - tych małych, takich jak Tephrocactus, Cumulopuntia czy też Maihueniopsis, Tomek kiedyś pisał coś o Tunilla - i jak składałam zamówienie u Koehres, to tak ręka chciała kliknąć kilka pozycji, niemniej się jeszcze wstrzymałam. Być może zdecyduję się na wiosnę, bo jest kilka pozycji tak jak mówisz - za majątek gotowych, a cena nasion nieporównywalnie mniejsza. Problem ze skaryfikacją - ale jak poradziłam sobie z tymi adansoniami, to pewną wprawę w łupaniu nasion mam, to może... Myślę i myślę intensywnie i niedługo przyśnią mi się kaktusy przemieszane z papryką i pomidorami, bo to teraz okres zamawiania a nawet wysiewu tych nasion. Leczo niezłe co prawda, ale myślenie nie boli 

- annaoj
Następny wyjeżdża mi z sianiem...
W końcu przy Was nie będę miała wyjścia.
Zgadza się , ogólnie trudno w Polsce z kupnem tefraków. Spec ze mnie żaden, ale geometricusy rzadko się u nas w sprzedaży pokazują, nie rosną za szybko, chyba z kulkę na rok, chociaż mój jeden wypuścił w tym roku trzy pypcie, ale malutkie. Ale taki urok w sobie mają, że i cena wysoka!
Wiesz - co kto lubi, ja (bez urazy) wolałabym kupić sporego geometricusa niż kilka medio-, chociaż też pikne.
-- 6 sty 2014, o 18:50 --
Żaneta - a kto by się śmiał, jakbym miała wprawę w sianiu (a kiedyś siałam, kiedy to było
), to już dawno bym szalała z tefrakami.
A pomidorki też zamawiasz? Bo ja tez muszę je wysiać.

Wiesz - co kto lubi, ja (bez urazy) wolałabym kupić sporego geometricusa niż kilka medio-, chociaż też pikne.
-- 6 sty 2014, o 18:50 --
Żaneta - a kto by się śmiał, jakbym miała wprawę w sianiu (a kiedyś siałam, kiedy to było

A pomidorki też zamawiasz? Bo ja tez muszę je wysiać.

- piasek pustyni
Ja się akurat z Tobą zgadzam w każdej części. A i sorki za zakręcenie - wzięłam wypowiedź czarnego za Twoją, Asiu i się wzięłam i odpowiedziałam. Na swoje wytłumaczenie mam to, że całe przedpołudnie było u nas kinderparty, więc jestem z lekko zakręcona. I jutro do pracy po trzech tygodniach, to tak już jestem zmęczona samą myślą.
A do siania muszę Cię namówić. Ja spróbowałam to i Ty musisz, Twoje weki pamiętam, więc nic tylko ...siać
Edit: Oczywiście, tylko jednak trochę później niż większość, w lutym. I pomidorki, i paprykę, i takie tam. W tym roku zażyczył sobie mój M habanero, więc ciekawa jestem nowości.
A do siania muszę Cię namówić. Ja spróbowałam to i Ty musisz, Twoje weki pamiętam, więc nic tylko ...siać

Edit: Oczywiście, tylko jednak trochę później niż większość, w lutym. I pomidorki, i paprykę, i takie tam. W tym roku zażyczył sobie mój M habanero, więc ciekawa jestem nowości.
- czarny
Mediolobiwki zazwyczaj tanie, ale są i różne rarytasy warte więcej niż geometricusy ;)
No to nie pozostaje Ci nic innego tylko wstukać np. na stronę Berchta i zamawiać, tego akurat nikt nie ma dużo, bo słabo kwitnie, więc 50-100PLN styknie (za jedną paczuszkę z roślinami pewno tyle płacisz) ;)
No to nie pozostaje Ci nic innego tylko wstukać np. na stronę Berchta i zamawiać, tego akurat nikt nie ma dużo, bo słabo kwitnie, więc 50-100PLN styknie (za jedną paczuszkę z roślinami pewno tyle płacisz) ;)
- annaoj
Żanetka - nie przeszkadza mi, że piszesz i odpowiadasz, o to w końcu tu chodzi.
Czarny - nawet nie chodzi o rarytasy, tylko co kto lubi.
Wysiewy najpierw poćwiczę np na medio- (żarcik)
, potem się wezmę za konkrety. 

Czarny - nawet nie chodzi o rarytasy, tylko co kto lubi.
Wysiewy najpierw poćwiczę np na medio- (żarcik)

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
polecam wam wysiew Aztekium valdezii, Dohnalik miał oferte, takie nasionka do poćwiczenia
10 seeds = 32 ?
20 seeds = 60 ?
30 seeds = 90 ?
40 seeds = 115 ?
50 seeds = 130 ?
100 seeds = 215 ?
500 seeds = 850

10 seeds = 32 ?
20 seeds = 60 ?
30 seeds = 90 ?
40 seeds = 115 ?
50 seeds = 130 ?
100 seeds = 215 ?
500 seeds = 850
- czarny
Myślę jednak, że sianie tefraków lepiej poćwiczyć na pierwszej lepszej opuncji ;)
- annaoj
Ciekawe kto to kupuje.banditoo pisze:polecam wam wysiew Aztekium valdezii, Dohnalik miał oferte, takie nasionka do poćwiczenia![]()
10 seeds = 32 ?
20 seeds = 60 ?
30 seeds = 90 ?
40 seeds = 115 ?
50 seeds = 130 ?
100 seeds = 215 ?
500 seeds = 850

Chyba bym wartę przy nich zaciągnęła i klepała zdrowaśki.
Czarny - to jest dobry pomysł!
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Oj na widok takiego geometricusa to i ja dostaję śliniotoku
MIODZIO
Po prostu cudooooo
i ten aleksandri również cudooooo
Tak robicie smaka na sienie,że i mnie bierze ,nie może na tefraki,ale gymno to i owszem
i może jeszcze mammillaria
Gdybym miała gdzie je postawić to bym siała...to takie ekscytujące jak z ziarenka wykluwa się roślinka...piękne widoki...
Ojej dopiero zauważyłam
...mam krótszy adres cz.3 w stopce
Ktokolwiek to jest dziękuję ,ja nie umiałam tego zrobić

Po prostu cudooooo

Tak robicie smaka na sienie,że i mnie bierze ,nie może na tefraki,ale gymno to i owszem

Gdybym miała gdzie je postawić to bym siała...to takie ekscytujące jak z ziarenka wykluwa się roślinka...piękne widoki...
Ojej dopiero zauważyłam

Ktokolwiek to jest dziękuję ,ja nie umiałam tego zrobić

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Śliczna z kwiatkiem i bez, na pewno jeszcze się rozkręci

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przytoczę tylko komentarz Tomka :banditoo pisze:polecam wam wysiew Aztekium valdezii, Dohnalik miał oferte, takie nasionka do poćwiczenia![]()
10 seeds = 32 ?
20 seeds = 60 ?
30 seeds = 90 ?
40 seeds = 115 ?
50 seeds = 130 ?
100 seeds = 215 ?
500 seeds = 850
A ja się zastanawiam skąd ten " Pepik " ma tyle nasion,jeżeli to Aztekuim istnieje oficjalnie dopiero kilka miesięcy ???blabla pisze:
"Za 2-3 lata to porcja 20 nasion tego Aztekium będzie kosztować 0,50? jak obecnie A.hintonii czy A.ritteri. Wg mnie wydawanie jakiejkolwiek kasy teraz na tę roślinkę to zwykłe marnotrawstwo, po prostu pieniądze w błoto".
- piasek pustyni
Pewnie od odkrywcy. Ale jako ciekawostkę sprzedaję informację, że już w piątek/sobotę pojawią się te nasiona już na rynku polskim, będą na all. Nie znam ceny wyjściowej, i nie wiadomo, jaką osiągną u nas cenę, ale z zaciekawieniem będę patrzeć