Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Ponieważ zakwas robię cały rok na okrągło mam do tego osobne naczynie. A do zakwasu dla celów działkowych- osobne. Nie mam więc dylematu. A osad z kredą z powodzeniem może lądować na kompoście lub zasilić winogrona.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A czy przypadkiem kreda nie utrudni fermentacji lub jej nie spowolni?forumowicz napisał(a):
Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- offca11
- 200p
- Posty: 247
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pod Krakowem
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wtedy będziemy mogli wyprodukować dużo bardziej stężony roztwór mleczanu wapnia, dosypując więcej kredy i potem bardziej rozcieńczyć.
Np. podwójna dawka kredy i rozcieńczyć 1:4 gotowy roztwór.
Np. podwójna dawka kredy i rozcieńczyć 1:4 gotowy roztwór.
Pozdrawiam Mateusz
- Andzia1967
- 200p
- Posty: 305
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Próbowałam znaleźć przepis na mleczan wapnia ale nie mogę się jakoś doczytać , weszłam też w g...le wpisując biologiczna ochrona pomidorów i wybija mi kilka artykułów -czy ktoś mógłby mi konkretnie podać link gdzie mogę to odszukać albo podesłać na maila przepis - nie wiem albo oczy mnie już zawodzą, bo od rana przy kompie ,albo braki w wykształceniu i czytaniu ze zrozumieniem -pozdrawiam
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. Ta ilość kredy wiąże 2 % kwasu mlekowego i fermentacja jak gdyby rozpoczyna się od zera . Skutkiem tego po fermentacji w roztworze będzie na pewno 2,3 % mleczanu wapnia i od 0,6-3 % kwasu mlekowego.
Problem jest następujący:
- fermentują nasz zakwas bakterie dzikie. W zależności od tego na jaki bukiet trafimy uzyskamy kwasu mlekowego od 0,6 do 3 %. Jeśli uzyskamy tylko dolną granicę i rozcieńczymy potem 1;1 roztwór do oprysku będzie za słaby. Dodatek kredy przed fermentacją da nam pewność, że w roztworze do oprysku jest ponad 1 % mleczanu wapnia.
Problem jest następujący:
- fermentują nasz zakwas bakterie dzikie. W zależności od tego na jaki bukiet trafimy uzyskamy kwasu mlekowego od 0,6 do 3 %. Jeśli uzyskamy tylko dolną granicę i rozcieńczymy potem 1;1 roztwór do oprysku będzie za słaby. Dodatek kredy przed fermentacją da nam pewność, że w roztworze do oprysku jest ponad 1 % mleczanu wapnia.
- Andzia1967
- 200p
- Posty: 305
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Dziękuje wszystkim za pomoc w uzyskaniu przepisu na mleczan wapnia
Już go mam i mogę teraz dobrze przygotować się do uprawy pomidorków i ogóreczków.
Pozdrawiam



Już go mam i mogę teraz dobrze przygotować się do uprawy pomidorków i ogóreczków.



- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A ja chciałam zapytać...Czy mogę zrobić zakwas z ''mąki'' którą mi mój M. zmieli?Mamy własne żyto i mógłby mi zmielić na młyniku.
Będzie grubo mielona i zboże raczej nieoczyszczone z chwastów
.Gdyby się zamieszały inne zboża-nie zaszkodzi? 
Będzie grubo mielona i zboże raczej nieoczyszczone z chwastów


Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Pożywką dla bakterii kwasu mlekowego jest skrobia a zawiera ją każde zboże.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Bardzo dziękuję za odp.
Mam nadzieję,że starczy mi zapału.Bo poczytałam trochę i na razie chęci są
.Mam nadzieję,że podołam
Jeszcze raz bardzo dziękuję.Pozdrawiam
Mam nadzieję,że starczy mi zapału.Bo poczytałam trochę i na razie chęci są



Jeszcze raz bardzo dziękuję.Pozdrawiam
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A ja się zastanawiam,czy dodanie kredy przed,zlikwiduje(ograniczy)"kwaśny zapach" fermentacji.Takie wrażenie odniosłem,kiedy już do gotowego zakwasu dodawałem kredę.Zresztą niebawem sprawdzę,bo będę nastawiał zakwas do oprysku brzoskwini.Z prognozy wynika,że luty będzie z temperaturą dodatnią i słoneczkiem. 

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 30
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łomża
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
forumowicz a czy można stosować mleczan wapnia w tunelu. Jeśli tak to czy o tym samym stężeniu i jak często.
Pozdrawiam Sławek
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Jak najbardziej. Identyczne stężenie. Myślę, że co 10 dni wystarczy jako, że deszcz na nie nie pada.
Osoby skłonne do astmy nie powinny tego robić osobiście.
Osoby skłonne do astmy nie powinny tego robić osobiście.
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4486
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Po tych wywodach , czy kredę przez kiszeniem czy po , przyznam że troszkę się pogubiłam i nie mogę dojść jak jest lepiej .
Ja dodaję kredę jak zakwas jest kwaśny , i jeszcze się pieni , bywa że wracam z pracy i zakwas jest uśpiony , dodaję łyżkę mąki i czekam aż zacznie znów fermentować (ok 0,5 - 1 godz ). Doświadczenie wyniesione z pieczenia chleba , na uśpionym zakwasie chleb nie rośnie . Też się zastanawiałam czy nie dodać kredy od razu , ale preparat już wypróbowany spisuje się znakomicie , oprysk robiony nawet w czasie mżawki trzyma się dobrze na liściach .Do tej pory nie miałam wątpliwości czy zakwas to jest zakwas czy też woda z mąką . Czuć zapach i smak jest kwaśny . Boję się że jak dodam od razu kredę to nie będę wiedziała czy zakwas się już ukisił .Teraz nie będę praktykowała , bo pryskam tylko podłoże z siewkami . Może latem spróbuję jak forumowicz przetestuje .
Ja dodaję kredę jak zakwas jest kwaśny , i jeszcze się pieni , bywa że wracam z pracy i zakwas jest uśpiony , dodaję łyżkę mąki i czekam aż zacznie znów fermentować (ok 0,5 - 1 godz ). Doświadczenie wyniesione z pieczenia chleba , na uśpionym zakwasie chleb nie rośnie . Też się zastanawiałam czy nie dodać kredy od razu , ale preparat już wypróbowany spisuje się znakomicie , oprysk robiony nawet w czasie mżawki trzyma się dobrze na liściach .Do tej pory nie miałam wątpliwości czy zakwas to jest zakwas czy też woda z mąką . Czuć zapach i smak jest kwaśny . Boję się że jak dodam od razu kredę to nie będę wiedziała czy zakwas się już ukisił .Teraz nie będę praktykowała , bo pryskam tylko podłoże z siewkami . Może latem spróbuję jak forumowicz przetestuje .