Bardzo chciałabym zachęcić wszystkich do wnikliwego przyjrzenia się daliom pomponom, które niesłusznie są niedoceniane w ogrodach. To one najlepiej nadają się na bukiety i bukieciki, gdyż najdłużej stoją w wodzie nie więdnąc. Poza tym dobrze się wszędzie prezentują, dobrze przechowują i mnożą. Dla zachęty parę zdjęć.
To chyba Ivanetti
...Eveline
i ... Mary's Jomanda?
Szczerze mówiąc to ja też mało je znam,ale oglądajac je na stronie,którą wszyscy znają-zakochałam się w nich i już .Małe gabaryty też maja plusy w przypadku braku miejsca,a cieszą oczy tak samo jak duże.Przechowywać też łatwiej.
Jak sie nie ma co sie lubi,to sie lubi co się ma
Dzięki za radę potasowo-fosforową.Ja co roku daje popiół z kominka, ale może to za mało.Kłącza u mnie przechowują się dobrze, lecz w tym roku jestem pełna obaw, ponieważ w czasie wykopywania było deszczowo.Faktycznie Contrast jest bardzo podobny do Tartana. W podobnej tonacji bardzo piękna jest też Kazusa Shiranami.Przy takiej mnogości ślicznych odmian zawsze będziemy mieli o czym marzyć.
Barbaro ! - zamawiałam u Stanisława Tartan,dając możliwość zamiany na podobną dalię w razie braku konkretnej odmiany.
Przechowywałam ją w blokowej piwnicy 2 sezony.Jesienią oddałam w "dobre ręce" komuś z rodziny.Jest piękna i fotogeniczna,ale w tym roku nastawiam się na ciepłe i jaśniejsze kolory.
Znalazłam dokładniejszą fot.-myślę,że to jednak Tartan.....
Lodziu,
więc może Tartan - jednak niektóre są bardzo podobne. Nie jestem znawcą, tylko obserwatorem.
Ale że udaje ci się przechować karpy w blokowej piwnicy, to chylę czoła. Moja jest zdecydowanie za ciepła i za bardzo wysychają. Ja przechowuję w piwnicy działkowej, ale też różnie bywa i czasami się nie uda - zdarzyło mi się którejś z ostatnich ostrych zim stracić wszystkie karpy. Dobrze, że jest Stanisław i zawsze można zacząć od nowa...
Pozdrawiam
Chyba znalazłam zdjęcie Tartana
Witam Panie Stanisławie dzisiaj otrzymałem katalog i ofertę dalii - bardzo dziękuję !
Jestem w trakcie wybierania odmian , ale jest ich tak dużo ...... że można dostać daliowego zawrotu głowy .....
co jedna to piękniejsza .... Barbaro wklejasz fotki uroczych odmian dalii - interesują mnie nazwy niektórych , może jeszcze załapie się u Stansława na nie ...
Jeśli znasz nazwy tych lub p.Stanisław to bardzo bym prosił o podanie ....
Adamie, spieszę objaśnić zdjęcia dalii , o które pytasz - na początek te piękne bukiety z jednorodnych dalii
bukiet 1: różowe z jasnym środkiem półkaktusowe - Ruskin Andrea
bukiet 2: jasne z różowymi końcówkami, strzępiaste - Jenny
bukiet 3: też jasne z różowo-amarantowymi zakończeniami, półkaktusowe - Sorbet
Na zdjeciach zbiorczych:
jasno brzoskwiniwa w zestawie z innymi bukietami - chyba Peach Delight
dwa bukiety w innym zestawie obok siebie jaskrawo pomarańczowy i biały to chyba: Peach Sorbet i Kenora Cheleenger. Za to górą nad nimi przepiękna ciemno pomarańczowa z żółtymi końcami strzępiasta Show'n Tell
Ale za te ostatnie trzy, o które pytasz głowy nie dam sobie uciąć...
Barbaro dziękuję , bardzo mi pomogłaś .... teraz wiem czego szukać .
Widzę , że nie wszystkie wymienione przez Ciebie odmiany są w ofecie p.Stanisława ,
a poza tym chyba muszę się spieszyć z zamówieniem bo Stasiu straszy już brakami