Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

Akwelan_2009 pisze:masik - Adenium super się prezentuje. Czy to jest Adenium obesum z Twojego wysiewu, ile liczy "wiosenek" ? Bardzo ładnie kształtuje mu się dolna część kaudexu ;:63 .
Wysiew nie mój, siewkę odziedziczyłam. Malutka była....miała może z 10 cm. U mnie roślinka stoi już półtora roku:tan
I od Ciebie Mieczysławie zaczęłam przygodę z różą i z tym forum. Czytałam, podglądałam, bo nie wiedziałam co to za cudo...a potem już wysiałam swoje ( w tle)
Tej róży brzuszek ostatni raz "wyciągałam" na jesień.....zawsze płaskie i dość płytkie doniczki. Teraz jak widać też "mieszka" w płaskim i płytkim domku :D
...ale jak patrzę na wasze róże i ich brzuszki...hmmmm....moja do jesieni była zakopana z brzuszkiem "prawie po dach". Widać różnicę w kolorze kaudexu "spod" i "z nad" ziemi ;:128
Czyżby mi sie "coś" fuksem i przez przypadek udało?
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę, że w tym wątku nikt nie chce napisać pierwszego, w tym nowym roku, postu więc zrobię to ja ;)
Wszystkiego najlepszego na ten Nowy Rok, spełnienia marzeń no i mnóstwa grubaskowych kwiatów....
Adenium Thai Socotranum z przed 5 dni:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/002 ... 34c1e.html
od 3 dni wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a5 ... 3f72c.html
Przepraszam, że dałem tylko linki ale nie wiem czy to u mnie coś się porobiło ale przy dodawaniu zdjęć "Dodawanie zdjęć przez Fotosik" ciągle mam to samo, jak pokazuje się lista zdjęć (z mojego kompa) to mam komunikat "Wtyczka Shockwave Flash uległa awarii"
AleksandraBdg

Post »

Janie, Tobie również wszystkiego najlepszego! Gratuluje kwiata na Adenium!! Piękny.. Jest tylko jeden czy jeszcze jakieś pączki są?
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki Olu :)
Na tym egzemplarzu jest jeden i na drugim jeszcze bardziej gołym (listki) jest jeden chyba mini pączuś. Szkoda właśnie , że tylko po jednym i to na dodatek ten pierwszy na pewno już przekwitnie jak ew. zakwitnie ten drugi...
A taką miałem ochotę jakimś pędzelkiem... może byłyby jakieś własne nasionka... no ale trzeba by było mieć jednocześnie dwa kwiatki...
AleksandraBdg

Post »

Jakbyś tam pomazał pędzelkiem to może udałoby się uzyskać nasionka.. A w jakim wieku są twoje rośliny? Z własnego siewu?
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg pisze:A w jakim wieku są twoje rośliny? Z własnego siewu?
Kupiłem jesienią na all 4 obesum i 2 socotranum. Sprzedawca twierdził, że mają po około 2 lata. Na jednym z Thai Socotranum jak kupiłem było chyba z 5 czy 6 dość sporych pączków (po ok. 1 cm) ale niestety transport i zmiana klimatu chyba im zaszkodziły bo wszystkie zaschnęły i opadły. Natomiast ten obecny kwiatek to już sobie wyrósł u mnie :)
Moje najstarsze maluszki mają dopiero 2 miesiące...
W tym tygodniu może wreszcie uda mi się wysiać Arabicum...
Oleńko strasznie podoba mi się ten Twój grubasek z tym brązowym paskiem na brzuszku... Pozostałe też ślicznoty :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

jang pisze:Moje najstarsze maluszki mają dopiero 2 miesiące...
Hej! to prawie tyle co moje! ;:oj
Ja swoje wysiałam dokładnie 11.11
jang pisze:Oleńko strasznie podoba mi się ten Twój grubasek z tym brązowym paskiem na brzuszku...
Bo rzeczywiście ślicznie sie rozrasta! :)
A mnie się ponadto podobał pokręcony 'pień' u Magdy ;:333 Ile trzeba czekać az się coś takiego zadzieje? I czy cos specjalnego mu robiłas? Też taki chcę ;)

No i naturalnie najlepszego dla wszystkich na cały długi rok!! ;:136
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Lucynko, za wyjątkiem zawsze płaskich i płytkich doniczek nic mu nie robiłam. Przesadzany był 2krotnie tak, że korzonki nigdy nie były wyprostowane, raczej leżały na dnie doniczki. Na boki miał miejsce by się rozrastać, ale w dół już nie. Ot i tyle.
Moim maluchom na wiosnę też ograniczę ilość ziemi "pod nóżkami". Wydaje mi się, że im szybciej się to zrobi tym ładniej potem wyglądają.
AleksandraBdg

Post »

jang pisze: Oleńko strasznie podoba mi się ten Twój grubasek z tym brązowym paskiem na brzuszku... Pozostałe też ślicznoty :)
Akurat ta piękna sadzonka, to zasługa Mieczysława bo to od niego ją mam i to jemu należą się pochwały. Reszta jest mojego autorstwa
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ta brązowa obrączka z czasem zniknie, to jest osad od keramzytu ogrodniczego, którego używam do "rozluźniania" podłoża. Super, że sadzonkę "wysadziłaś" w podłoże sporo wyżej niż rosła.
Miło mi, że sadzonka już się dobrze zaaklimatyzowała, a najważniejsze że podoba się Tobie, natomiast sadzonce odpowiadają warunki i troskliwa opieka jaką ja otaczasz ;:63 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, długo zastanawiałam się o jaką otoczkę Wam chodzi... ;:224 Mi ona nie przeszkadza,na tyle,że nawet jej nie zauważyłam..
Adenium pięknie się krzewi:
Obrazek
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć! Mam pytanko ... Czy adenium somalesium różni sie w hodowli od obesum czy tez postepujemt tak samo z oba odmiansmi ?
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

dawid24 pisze:Cześć! Mam pytanko ... Czy adenium somalesium różni sie w hodowli od obesum czy też postepujemt tak samo z oba odmiansmi ?
wydaje mi się że postępuje się jak z obesum, przynajmniej ja tak robię :)
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
AleksandraBdg

Post »

Wydaje mi się,że uprawa jest bardzo podobna, przepuszczalne podłoże,dużo słońca i podlewanie gdy kaudeks mięknie.
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedz ;) już mogę robić zakupy nowych nasionek na ten rok
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”