Nutkowy ogród cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nutkowy ogród cz. 2
Jak Ci fajnie że sobie siedzisz w ogródku, ja muszę w robocie, ale dziś to tylko udaję że pracuję, totalnie zeszło ze mnie powietrze 

Ja mojito musiałam robić ciagle rok temu, ale pozbyłam się mięty, bo zagłuszała mi wszystko po drodze - i tak wyrosło kilka gałązek przy tarasie...
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
April, fajnie, fajnie, ale czasami wolałabym pójść w końcu do pracy
Zawsze miałabym wtedy mniej okrojone fundusze ogrodowe

Aguś, ja póki co nie narzekam...mam ją zakopana w pojemniku i na razie trzyma się wyznaczonego miejsca. Jak ogarnę się z rabatkami, to pomyślę gdzie w przyszłym roku zrobić prawdziwy zielnik

Aguś, ja póki co nie narzekam...mam ją zakopana w pojemniku i na razie trzyma się wyznaczonego miejsca. Jak ogarnę się z rabatkami, to pomyślę gdzie w przyszłym roku zrobić prawdziwy zielnik

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

-
Oj na ogród to można dużo wydać, nie ważne czy się pracuje czy nie zawsze jest za mało
zawsze roślinki wołają i ciągle coś się przytarga do domu 

- Nutka81
- 1000p
Oj tak...wołają, wołają... mnie ostatnio wołał tak niebieski hibek
Wołał też jasno różowy...ale chciałam takiego małego, a były tylko duże ... teraz jednak żałuje...
No ale...nic straconego... najgorsze że były jeszcze białe...

-
No i gdzie zdjęcia tych nowych nabytków? Bięgnę z wywieszonym ozorem a tu nic
Szanuj mój podeszły wiek i kiepsą formę
jeszcze pół godzinki i też się karnę do ogrodnika
Chcę kupić niebieskie kolumnowe jałowce lub cyprysiki i nie mogę się zdecydować jakie. To wcale nie takie proste, mają taką różną strukturę pędów liści-igieł. No i boję się trochę cyprysików czy nie pomarzną? Wczoraj prawie wzięłam Alumnii.

jeszcze pół godzinki i też się karnę do ogrodnika

- Nutka81
- 1000p
To jedynie wstępny projekt, pewnie po konsultacjach będzie jeszcze ewoluował
Te obrzeża nie będą jednak z krawężnika betonowego, ale z plastikowej palisady...brązowej albo szarej...
Jeśli chodzi o nasadzenia, to trawki chyba jednak stamtąd wylecą, a na miejsce pasiastej przyjdzie jeszcze mini jałowiec

Dokupione tuje to 'Smaragd'-y, a nazwy jałowca zapomniałam...

Te obrzeża nie będą jednak z krawężnika betonowego, ale z plastikowej palisady...brązowej albo szarej...

Jeśli chodzi o nasadzenia, to trawki chyba jednak stamtąd wylecą, a na miejsce pasiastej przyjdzie jeszcze mini jałowiec

Dokupione tuje to 'Smaragd'-y, a nazwy jałowca zapomniałam...

-
żurawki chyba fajniej wyglądają niż dąbrówka. U mnie dąbrówka jakoś słabo sobie radzi.
Jakoś nie kojarzę tego jałowca, może blue chip? Bardzo ważne jaki to jest bo one rosną od 30 cm do nawet 3 m w górę i na szerokośc, Ja jak szukałam płożących to zrobiłam sobie całą tabelkę z nazwami i opisami
Jakoś nie kojarzę tego jałowca, może blue chip? Bardzo ważne jaki to jest bo one rosną od 30 cm do nawet 3 m w górę i na szerokośc, Ja jak szukałam płożących to zrobiłam sobie całą tabelkę z nazwami i opisami

- Nutka81
- 1000p
Jolu, żurawki na pewno są bardziej efektowne niż dąbrówka. No ale muszę przyznać, że u mnie ona wyjątkowo dobrze rośnie
Rozrasta się jak oszalała. Pamiętam jak na tej rabatce sadziłam 4 rozetki, a teraz już połowę ziemi zarosła
Co do jałowca, to dowiem się co z niego za gagatek i czy będzie się rozłaził ... jakby co to będę go ciachać mocno, a jak się nie da to wytargam go stamtąd na środek ogródka i powstanie kolejna rabatka jałowcowa

No ale powiedz...jak ci się widzi taki "projekt"?

No ale powiedz...jak ci się widzi taki "projekt"?

-
Wiesz, trochę trudno mi ocenic bo zdjęcie tak zrobione że nie widac odległości, perspektywy. Jakbyś zrobiła kilka ujęc, podała wymiary rabaty. Ale tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi się że za gęsto planujesz te nasadzenia. Thuje, szczególnie aurea dośc szeroko się rozrośnie. Taki wygląd będziesz miała dwa, góra trzy lata a potem zrobi się tłok. I jeszcze chcesz tam upchnąc jałowca? czy on gdzieś indziej?
Może lepiej trochę rzadziej iglaki i uzupełniac bylinami dopóki się nie rozrosną? Zresztą nie wiem jaki efekt chcesz osiągnąc. Czasem fajnie wyglądają takie gęste iglaki przenikające się wzajemnie.
Daj więcej zdjęc to będziemy dalej dyskutowac ale pamiętaj że to Twój ogród i rady nie muszą trafiac w Twój gust, Każdy lubi co innego.
Kiedy zajrzy Aguniada? ona ma świetne wyczucie w kompozycjach.
Może lepiej trochę rzadziej iglaki i uzupełniac bylinami dopóki się nie rozrosną? Zresztą nie wiem jaki efekt chcesz osiągnąc. Czasem fajnie wyglądają takie gęste iglaki przenikające się wzajemnie.
Daj więcej zdjęc to będziemy dalej dyskutowac ale pamiętaj że to Twój ogród i rady nie muszą trafiac w Twój gust, Każdy lubi co innego.
Kiedy zajrzy Aguniada? ona ma świetne wyczucie w kompozycjach.
Jolu, dziękuję
Jak teraz sprostam wyzwaniu, po takich słowach?
Gosiu, przyszło mi do głowy, żebyś się skupiła na rabacie po prawej stronie (patrząc w stronę ulicy)... Skomponowałabym na niej kilka iglaków, które masz, z wyższymi trawami, a luki wypełniła żurawkami. Kompozycja nieskomplikowana, zróżnicowana piętrami, kolorami, i niezbyt droga. Na tej rabacie po lewej stronie, możesz wsadzić więcej roślin niższych, nie zabierających słońca skalniakowi.
Ale, jak pisałam wcześniej, to Ty tu urządzisz;-)

Gosiu, przyszło mi do głowy, żebyś się skupiła na rabacie po prawej stronie (patrząc w stronę ulicy)... Skomponowałabym na niej kilka iglaków, które masz, z wyższymi trawami, a luki wypełniła żurawkami. Kompozycja nieskomplikowana, zróżnicowana piętrami, kolorami, i niezbyt droga. Na tej rabacie po lewej stronie, możesz wsadzić więcej roślin niższych, nie zabierających słońca skalniakowi.
Ale, jak pisałam wcześniej, to Ty tu urządzisz;-)
- Nutka81
- 1000p
Jolu, ale 'Aurea Nana' rośnie max do 70cm wzwyż, więc chyba za bardzo się nie rozrośnie.
No ale może faktycznie za gęsto. Ja chciałabym takie "stykające się iglaki, ale może za bardzo, to tez nie dobrze...
Jutro pomierzę dokładnie wielkości rabaty i podam konkrety. Zrobię też więcej zdjęć
A kiedy Aga wpadnie...hmmm...tego to chyba najstarsi Indianie nie wiedzą...
Ten nasz pracuś, jak nie haruje w pracy, to w ogrodzie i ciężko ją od roboty oderwać

Aguś...ja po ostatnich dniach...męki alergicznej ...to już słabo chyba kontaktuje...dlatego ciężko mi cokolwiek zaplanować
Jutro będę rozsadzać i zmieniać... może coś mi się umysł rozjaśni...

Aguś...ja po ostatnich dniach...męki alergicznej ...to już słabo chyba kontaktuje...dlatego ciężko mi cokolwiek zaplanować

Gosiu, jutro zjem obiad i jestem u Ciebie - pasuje? 

-
Ostatnio u Szymanowskich widziałam Nana Aurea wyższą ode mnie, a sama Aurea miała chyba z 7 metrów. Wiem że to stare egzemplarze ale zawsze mocno ponad normę
Wyglądały rewelacyjnie, aż się zapytałam jakie to odmiany bo oczom nie wierzyłam.
Najczęściej w opisach podaje się przewidywaną wielkośc jaką roślina osiągnie po 10 latach. A wierz mi to wcale nie jest długo, czas tak zap....
O widzisz, zdopingowałyśmy Agę do działania
Ciekawe co razem wymyślicie 

Najczęściej w opisach podaje się przewidywaną wielkośc jaką roślina osiągnie po 10 latach. A wierz mi to wcale nie jest długo, czas tak zap....
O widzisz, zdopingowałyśmy Agę do działania

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Małgosiu, wpadłam do ciebie od Agi z podziękowaniami za małosolne z miodem 
Jutro targ, więc nabędę ogórasy. Dodaję liście wiśni albo porzeczki ( w zależności od nastroju), natomiast nigdy nie dawałam liścia laurowego. Spróbuję.
Już tu kiedyś byłam, ale anonimowo, pozwól, że teraz oficjalnie podrepczę po twoich zakątkach
.

Jutro targ, więc nabędę ogórasy. Dodaję liście wiśni albo porzeczki ( w zależności od nastroju), natomiast nigdy nie dawałam liścia laurowego. Spróbuję.
Już tu kiedyś byłam, ale anonimowo, pozwól, że teraz oficjalnie podrepczę po twoich zakątkach

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...