Skrętnik (Streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja cz.1
- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Skrętnik (streptocarpus) - uprawa,pielęgnacja
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
-
lasowiaczka
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 14 lip 2013, o 10:39
Proszę o pomoc, dziś zauważyłam na liściach jednego ze skrętników ciemno różowe plamy. Czy może to być spowodowane niską temperaturą czy raczej jakiś grzyb?
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- Edyta 74

- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kilka moich kwitnących.

- kris11
- 200p

- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Piękne okazy, czym może być spowodowane zasychanie końcówek liści?
myślałam, że może od grzejnika, ale zaczęło się wcześniej nim włączyli ogrzewanie......
myślałam, że może od grzejnika, ale zaczęło się wcześniej nim włączyli ogrzewanie......
Pozdrawiam- Marzena
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale i tak trzeba zwiększyć wilgotność powietrza. Ja swoje prawie codziennie zamgławiam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Zasychanie końcówek liści skrętników może być spowodowane zbyt suchym powietrzem /otoczeniem .
Aby zwiększyć wilgotność najlepiej ustawić doniczki na jakichś większych podstawkach/tacach i na keramzycie .
Z zamgławianiem też trzeba być ostrożnym i robić to delikatnie z wyczuciem , aby nie zafundować sobie niepotrzebnie jakiegoś grzyba
Aby zwiększyć wilgotność najlepiej ustawić doniczki na jakichś większych podstawkach/tacach i na keramzycie .
Z zamgławianiem też trzeba być ostrożnym i robić to delikatnie z wyczuciem , aby nie zafundować sobie niepotrzebnie jakiegoś grzyba
- kris11
- 200p

Własnie bałam się moczyć im liście, muszę jakoś to zorganizować bo każdy jest w osobnej donicy osłonce, nie wiem jak te tace z keramzytem podstawić.....
Pozdrawiam- Marzena
-
Ratownik1
- 100p

- Od: 8 sty 2012, o 18:35
Skrętniki są dość podatne na choroby grzybowe, radziłbym często czyścić z chorych zasychających liści.
Dobra zmiana. 
- mniodkowa

- Kontakt:
Skrętnikom, tak jak fiołkom - trzeba usuwać brzydkie liście i usychające kwiatki
wtedy roślinka nie marnuje energii na coś co i tak już
Ja osobiście nie odważyłam się moczyć im liści
Ale widziałam przypadki dosłownego kąpania fiołków i zero gnicia itp
Więc może to kwestia warunków domowych...?
Ja z wilgocią szybciej będę mieć problem odwrotny niż u Was, bo musiałam zakupić profesjonalny osuszacz powietrza
Ale keramzyt to można nasypać do podstawki
Tylko jak kwiatek w osłonce to hm... może nasypać do osłonki, bo kwiatek i tak w oddzielnej doniczce rośnie prawda? i to osłonka pełni rolę podstawki... Chyba, że źle zakumałam
Bo kilka moich też stoi w takich wysokich osłonkach aby liście mogły swobodnie zwisać
Ja z wilgocią szybciej będę mieć problem odwrotny niż u Was, bo musiałam zakupić profesjonalny osuszacz powietrza
- kris11
- 200p

Pozdrawiam- Marzena
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Które już całe brzydkie usuń, a u reszty możesz tylko obciąć te zaschnięte końce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- kris11
- 200p

Dzięki, tak zrobię, i chyba zmienię osłonki na większe by na keramzycie je ustawić 
a co myślicie o takich doniczkach specjalnych dla storczyków? wysokie są i mają miejsce na wodę?
a co myślicie o takich doniczkach specjalnych dla storczyków? wysokie są i mają miejsce na wodę?
Pozdrawiam- Marzena
- mniodkowa

- Kontakt:
Ja specjalnie dla skrętnika kupiłam taką osłonkę:

jest trochę inna niż te do storczyków, ale wysoka i z takimi liśćmi sprawdza się idealnie
Do niej także można nasypać keramzytu na dno, choć ja osobiście mam wilgoci tyle ile trzeba

jest trochę inna niż te do storczyków, ale wysoka i z takimi liśćmi sprawdza się idealnie
-
ewelizarda
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 7 lis 2013, o 10:26
witam:)
jestem tu nowa i choć od niedawna kocham się w skrętnikach właśnie dostałam dwa listki i posadziłam je po wycięciu nerwu głównego do perlitu z mieszanką ziemi. Przykryłam je foliowymi woreczkami a wcześniej podlałam wodą, ale mam teraz pytanie: jak ma być dalej z podlewaniem, żeby listki wypuściły nowe sadzonki i czy folia ma być cały czas nad pudełkami i ma być zaparowana?
Dziękuję za każde info co do pielęgnacji roślinek
jestem tu nowa i choć od niedawna kocham się w skrętnikach właśnie dostałam dwa listki i posadziłam je po wycięciu nerwu głównego do perlitu z mieszanką ziemi. Przykryłam je foliowymi woreczkami a wcześniej podlałam wodą, ale mam teraz pytanie: jak ma być dalej z podlewaniem, żeby listki wypuściły nowe sadzonki i czy folia ma być cały czas nad pudełkami i ma być zaparowana?
Dziękuję za każde info co do pielęgnacji roślinek