Familokowy pachnący różami i nie tylko cz10
- Tosia1
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowy pachnący różami i nie tylko cz10
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.

Wcześniejsze wątki.
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mówcie wszystkie, co wiecie bo ja to jestem zielona w tym temacie.A czytam w waszych wątkach że ciągle sadzicie jakieś patyczki.Więc każda rada się liczy.

- chatte
 - Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52

Tosiu, bardzo dobrze gadasz  

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39

ALU ja na razie bym go zostawiła w ziemi aż do czerwca . Zaczekaj ,aż zacznie rosnąć, wtedy go dopiero przesadż . Teraz przy wyciaganiu płotkow wyszedł mi patyczek z ziemi, a wsadzałam go chyba lipiec sierpień . Fakt miał malutkie korzonki ,ale już miał . Ja wolę jak patyczki zamiast w doniczkach rosna w ziemi ,bo w doniczce zapomnę podlać, a tak jest lepiej . Czyli jak zacznie rosnąć to dopiero go przesadż 
TOSIA widziałaś tego patyczka z korzonkami, a do jesieni nie musi być
IZULKO możesz odpowiadać ,przecież jesteś specjalistką od ukorzeniania wszystkiego .Nasze wszystkie ogrody są z gumy nie wiesz o tym

TOSIA widziałaś tego patyczka z korzonkami, a do jesieni nie musi być
IZULKO możesz odpowiadać ,przecież jesteś specjalistką od ukorzeniania wszystkiego .Nasze wszystkie ogrody są z gumy nie wiesz o tym
- chatte
 - Przyjaciel Forum

Widzisz, napisałabym dokładnie to samo, co Ty  
 Tzn. prawie to samo, bo myslę, że różę można przesadzić, jak zacznie roznąć, ale korzystniej byłoby dla niej przesadzenie jesienią, pod warunkiem, że siedzi w dobrej ziemi i ma dość słońca.
Ale pytanie było do Ciebie, to nie chciałam się wymądrzać

Jadziulku, mój ogród nie jest z gumy, słyszę czasem jak pęka w szwach

Ale pytanie było do Ciebie, to nie chciałam się wymądrzać
Jadziulku, mój ogród nie jest z gumy, słyszę czasem jak pęka w szwach
- Georginia

Dzięki,czyli poczekać do czerwca.Ma dobre spokojne miejsce,więc niech siedzi.Potem ją przesadzę na  wolne miejsce po tej padniętej róży.To znaczy ona będzie rosła na własnych korzeniach.Tak. 

- JAKUCH

IZA jak wsadzam patyczki dla siebie to przeważnie na docelowe miejsce ,albo przy danej róży, z ktorej jest patyczek . Burgund w ciagu lata sie ślicznie ukorzenił i przeżył u Basi juz 1 zimę jako dziecię . Zostawię Ci ukorzeniony patyczek Burgunda ,bo mam ich parę . Lincolna też trzeba mieć, bo ma piękny zapach , więc ten też Ci zostawię . Moje nie mają takich warunków słonecznych więc muszą sobie jakoś radzić  
 To jest szkoła przetrwania  
Alu tak jest mozesz i jesienią ją przesadzić ,ale jak wspomnę jesienne sadzenie róż to mnie telepie ,ale jak z bryłą korzeniową to powinna przeżyc . Na własnych korzeniach róże chyba są mocniejsze . Mam 2 ukorzenione Bonici, jedna prowadzę na drzewko i posadziłam ja do donicy, a druga może rosnąć jak chce

Alu tak jest mozesz i jesienią ją przesadzić ,ale jak wspomnę jesienne sadzenie róż to mnie telepie ,ale jak z bryłą korzeniową to powinna przeżyc . Na własnych korzeniach róże chyba są mocniejsze . Mam 2 ukorzenione Bonici, jedna prowadzę na drzewko i posadziłam ja do donicy, a druga może rosnąć jak chce
- Georginia

No dobrze ,niech sobie rośnie,będę obserwować bo pewnie wiosną powinna wypuszczać pączki.Ja chyba też ostatni raz sadziłam jesienią.

- chatte
 - Przyjaciel Forum

2 róże dla mnie? A ja jeszcze nie znalazłam miejsca dla swoich!  
  Tylko Graham, Kardynał i Twoja Eskimoska  
  mają zarezerwowane miejsca ...
Co masz przeciwko jesiennemu przesadzaniu róż?

U mnie te, które były przesadzane jesienią, wiosną ruszały z kopyta i miały sie zawsze dobrze. Przesadzane wiosną natomiast długo jakoś się zbierały i dopiero w następnym sezonie rosły już normalnie. Tak więc jestem zwolenniczką przesadzania jesiennego

Co masz przeciwko jesiennemu przesadzaniu róż?
U mnie te, które były przesadzane jesienią, wiosną ruszały z kopyta i miały sie zawsze dobrze. Przesadzane wiosną natomiast długo jakoś się zbierały i dopiero w następnym sezonie rosły już normalnie. Tak więc jestem zwolenniczką przesadzania jesiennego
- marion215
 - 200p

- Od: 1 sie 2010, o 14:31

Witaj Jadziu  
  nareszcie Cię znalazłam.

- Hanka 1

- Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Witaj Jadziu
No zaszalałaś z różami-oj będzie się działo jak one wszystkie zakwitną-będziemy podziwiać.Jak oglądam Twój ogród to tak jakby u Ciebie nie było zimy.Azalia cudnie Ci przezimowała-moja trochę podmarzła.A Twoimi różami jestem zdumiona,już puszczają listki a moje bidule jeszcze się nie obudziły i wydaje mi się,że będę miała trochę strat.

No zaszalałaś z różami-oj będzie się działo jak one wszystkie zakwitną-będziemy podziwiać.Jak oglądam Twój ogród to tak jakby u Ciebie nie było zimy.Azalia cudnie Ci przezimowała-moja trochę podmarzła.A Twoimi różami jestem zdumiona,już puszczają listki a moje bidule jeszcze się nie obudziły i wydaje mi się,że będę miała trochę strat.
- JAKUCH

Witaj Haniu tylko jesienne nasadzenia mają sie dobrze i wypuściły oczka a stare dalej śpią ,ale żyją tylko co to za życie    
 Azalie fajnie przezimowały i jak dzisiaj oglądałam Annę, to zauważyłam jakby jej już zaczynały pękać niektóre pąki  
 . Teraz mamy biało, a śnieg dalej sypie  
 Nie wiem czy nic się nie stanie piwoniom ,które dzisiaj wsadzałam. Miały  już wielkie odrosty 

Witaj Mariolu ja się nigdzie nie zgubiłam

IZULKO no cóż twoja decyzja ,jak nie masz miejsca a chętni na patyczki się znajdą
 Wolę jednak takie młode siewki przesadzać wiosną zanim ruszy wegetacja Dorosłe okazy też przesadzam jesienia ,ale młodzież wiosną ,albo w lecie ,żeby jeszcze przed zimą się porządnie zakorzeniły 
ALU najważniejsze ,żeby rosła a sama zadecydujesz kiedy to zrobisz
Oj miałam ja dzisiaj pracowity dzień . Wszystko co wczoraj przywiozłam od Basi jest już posadzone . Róże moczyły sie całą noc a dzisiaj zostały posadzone Dr, Jamain ,Nuits de Young-mchówka ,Silesia rabatowa czerwona oczywiście
 MMe Boll ,La France ,Champagne ,takze piwonie 10 szt,Anemony,skrzydlinkę ,tojady , wiązówki ,gerania Campanule, irys i Hemerocalisy,Tochyba wszystko fakt ,ze było tego multum  
 No i tak z przerwami z powodu deszczu spędziłam cały dzień pracowicie . Rabatki zapełnione teraz tylko czekać na kwitnienie 

Witaj Mariolu ja się nigdzie nie zgubiłam
IZULKO no cóż twoja decyzja ,jak nie masz miejsca a chętni na patyczki się znajdą
ALU najważniejsze ,żeby rosła a sama zadecydujesz kiedy to zrobisz
Oj miałam ja dzisiaj pracowity dzień . Wszystko co wczoraj przywiozłam od Basi jest już posadzone . Róże moczyły sie całą noc a dzisiaj zostały posadzone Dr, Jamain ,Nuits de Young-mchówka ,Silesia rabatowa czerwona oczywiście

- majar
 - 1000p

- Od: 26 sty 2011, o 14:21

Jadziu, ładnie się zazieleniło u Ciebie. Dziś pewnie jest biało, ale rano już śladu śniegu nie będzie, bo temperatura dość wysoka. W górach dopadało 30 cm i na święta nie pojadę.  

- chatte
 - Przyjaciel Forum

Wiem, że znajdą się bez trudu ... mam rozdarte serceJAKUCH pisze: chętni na patyczki się znajdą![]()
Jak pisałaś o przesadzaniu młodzieży, to zupełnie inna sprawa! Tu zgadzam sie z Tobą
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.

Wcześniejsze wątki.