Wełnowiec

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wełnowce i mrówki w pokoju.

Post »

Pisałem wielokrotnie o wełnowcach, woda z denaturatem 2:1 (woda:denaturat) powycierać wszystkie liście dokładnie i albo Actellic albo Confidor każdy w dawce 1 ml na 1 l wody do oprysku, po 6 dniach oprysk do powtórzenia. Na mrówki najlepiej wysypać na drodze ich spacerowania proszek do pieczenia, zabiorą tam gdzie jest ich więcej i już się nie pojawią powtórnie. :wink:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wełnowce i mrówki w pokoju.

Post »

A mi się coś wydaje że te wełnowce przyciągają mrówki poprzez wydzielaną lepką ciecz :idea:
Alessia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2014, o 11:08

wełnowiec korzeniowy - pomocy !

Post »

Mam bardzo ładną , już 20-letnią palmę daktylową którą okolo 3 tygodni temu przesadziłam do nowej doniczki.
Ziemię kupiłam w kwiaciarni - no i niestety okazało się że była ona zainfekowana ! Tydzień temu zobaczyłam na powierzchni ziemi w donicy białe kępki przypominające kłębki waty - a pod lupą widoczne są malutkie, białe robaczki. Chyba to wełnowce korzeniowe ??
Wpadłam w panikę - zebrałam wierzchnią warstwę ziemi i wlałam do donicy 1 litr rozcieńczonego zgodnie z przepisem środka "Polysect 005 SL" którym właśnie skończyłam walkę z ziemiórkami i dlatego miałam go w domu..
Niestety dzisiaj - czyli po tygodniu - na powierzchni ziemi w donicy znów pojawiły się białe kłębki .Czyżby ten środek nie zadziałał ?

Co ja mam robić ???
Wyjęcie palmy z ziemi i mycie korzeni nie wchodzi w rachubę bo to jest już ogromna roślina i nie dałabym rady tego zrobić .
Bardzo proszę o radę !
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: wełnowiec korzeniowy - pomocy !

Post »

Było by łatwiej gdybyśmy mogli zobaczyć zdjęcie (dobrej jakości).
Alessia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zdjęcie spobuję zrobić gdy będzię następny rzut tych kłębków - wczorajsze zebrałam lyżką z wierzchnią ziemią i wyrzuciłam !
Ale co tu pomoże zdjęcie ? To malutkie kłębki jak waty - a ja nie mam w aparacie funkcji " macro". Nie bardzo wiem jak to zdjęcie zrobić.

Co wlać do tej palmy żeby to świństwo wytłuc ????
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Alessia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za tego linka....
A czy nam wiadomo który z czterech tam wymienionych preparatów najlepiej wlać do doniczki palmy ?
Ja mam chyba jednak wełnowce korzeniowe ...obejrzałam dokladnie całą roślinę i nie znalazłam nigdzie ich śladu a jedynie na powierzchni ziemi w donicy.
lucwhatever
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2014, o 14:36

Roslina w firmie bialy nalot coś ala pajęczyna

Post »

Hej,
Na wstępie powiem ze niestety nie znam się za dobrze na roślinach (czytaj w ogóle). I nawet nie wiem co to jest za roślina. Ostatnio zauważyłem na roślinach firmowych jest taki biały nalot coś ale pajęczyna. Ten sam nalot zaczyna atakować drugą roślinę w biurze. Zamiast ją wyrzucać wole jej pomóc ale nie wiem z czym walczę. Było by miało jak by ktoś mógł jakąś wskazówkę podać.

Z góry dzięki,
Łukasz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roslina w firmie bialy nalot coś ala pajęczyna

Post »

To wełniowiec
Poczytaj jak z tym walczyć od początku wątku
Pozdrawia cynia
szpindorio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2015, o 11:11

Wełnowce

Post »

Witam,

Podpinam się pod temat ponieważ wydaje mi się że naszego Ficusa Regina zaatakowała ta sama choroba (żeby nie mnożyć wątków) - mógłby ktoś patrząc na zdjęcia potwierdzić, że to również jest bawełnica? ( obserwujemy na ficusie kilka "kępek" takich białych kłaczków).

http://imageshack.com/a/img633/9280/mw3Qby.jpg
http://imageshack.com/a/img905/5591/i80EQf.jpg
http://imageshack.com/a/img903/70/65wUtX.jpg
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Re: Bawełnica korówka na oliwce?

Post »

Twojego: Ficusa Regina zaatakowały wełnowce. Pozdrawiam klakier.
Kapucha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2016, o 13:22

Re: Wełnowce

Post »

Panowie i Panie, specjaliści od walki z wełnowcami.

Przeczytałem cały ten temat i nie znalazłem ważnej dla siebie informacji.
Otóż zapisałem sobie wszystkie preparaty jakie wymienione są chyba w tym wątku:

- Talstar 100 EC
- Mospilan 20 SP
- Actellic 500 EC
- Prowado Plus AE
- Confidor 200 SL

Zanim kupie, któryś z nich chciałbym się dowiedzieć czy można oprysk robić w pokoju dziennym, którego ciężko się wietrzy. Chodzi mi o to bo mam na palmie Arece wełnowca, palma jest duża, ciężko ją ruszyć, stoi w olbrzymiej doniczce do palm. Nie wiem czy jak zrobie oprysk, którymś z tych preparatów to sam się nie zatruje (albo ktoś z domowników). Nie mam możliwości przenieść tej palmy gdzie indziej bo nie mam takiego pomieszczenia, żeby to tam wykonać. Czy opryskiwanie w mieszkaniu polecanymi środkami jest bezpieczne? Czy przy opryskiwaniu trzeba mieć maskę ochronną, czy można w tym pokoju spać? Takie i inne pytania mi się nasuwają dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.

Dostałem od ogrodnika Tabletki na Tarczniki firmy Bros, które wchłaniają się przez system korzeniowy i nie powoduje, że w powietrzu lata jakaś trucizna, ale po 1.5 miesiąca stwierdzam, że te tabletki nie działają, a dałem zalecaną ilość. Poza tym te tabletki miały się chyba rozpuścić w glebie, a jak ostatnio paluchem ich szukałem to się nie rozpuściły więc nie wiem co jest grane. Miały się chyba rozpuścić w tej glebie podczas podlewania, a one prawie są tak samo duże jak je wkładałem. Palmę podlewam raz w tygodniu, zraszam 2x dziennie (rano i wieczorem). Wybrałem te tabletki tylko dlatego bo myślałem, że pomogą zwalczyć wełnowca, ale też dlatego bo nie szkodzą powietrzu i można bezpiecznie mieszkać w tym pomieszczeniu.

Jak mogę zwalczyć wełnowca w takich warunkach?

--
Z góry bardzo dziękuje
Marcin
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest chemia, więc w trakcie oprysku i bezpośrednio po lepiej otworzyć okno. Ja co prawda od wielu lat robię opryski w łazience bez okna i nigdy się nie zatrułem, ale nie polecam tego nikomu, bo robię to na własne ryzyko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

O ile mnie pamięć nie myli Actellic śmierdzi jak nieszczęście - więc nie polecam
Kapucha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2016, o 13:22

Post »

Okres prewencji dla Actellic dla ludzi i zwierząt po oprysku to 7 dni więc na pewno tego w domu nie zastosuje.

Spróbuje ten środek: Agricolle Spray zwalcza mszyce i przędziorki
Ktoś miał może i stosował ten Agricolle Spray firmy Target?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”