Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Aniu..
Mam jeszcze jedno zagadnienie..
Wieczorkiem dodam zdjęcia bo zapomniałam aparatu zabrać z działki..
Otóż chodzi mi o tworzenie gron..
takie dziwne grona zaobserwowałam u Rudego ale nie tylko
Pomidorok rośnie, liście sobie wychodzą następna łodyga to grono..i ono gośnie w owoce a od nich idzie dalej łodyga i znów grono i kończą się liściami..wyglądają niczym wilki..ale to nie możliwe bo po 1 nie wychodzą z koncików liści po 2 najpierw są grona..
Mam takich delikwentów chyba 3
Łodyga wygląda jak sinusoida bo te grona ciągną się ku dołowi a gałązki z liśćmi jak nowy pęd wyglądają i idą ku górze.

I pytanie mam o megagroniastego..
Pisałaś że jak jest cieńki i wiotki, aby mu zostawić wilki do wykarmiania..
Ale tym wilkom nie pozwolić rosnąć prawda?
Tylko do wytworzenia zielonych liści je zostawić..?

Odgłowiłam wczoraj jednego już, choć 3czy 4 grono bardzo malutkie..
no ale niestety sięga już do dachu mojej "wysokiej" szklarni..czyli ma już ok 120cm!! :-/
Te w gruncie troche bardziej krępe..ale też takie tyczki.. nie wiem czemu tak mi porosły ;:14
Mam nadzieję tylko że tak wczesne zakończenie pędu nie zaszkodzi pomidorowi i będzie tworzył większe grona bo te na chwile obecną nie są imponujące..

A...
analiza ziemi wskazała że w tunelu pH ziemi jest z 1 str gdzie mam megagroniaste bialego, cheeroke i betaluxa
tam pH jest 5,6
Tam gdzie mam czarne, cherokee, kalmana, rude, na przeciery i creme sausage 5,8
Pomidory w gruncie mają znów pH 6,0
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

kozula pisze: Rybko, muszę poobserwować, zaserwować coś swoim ćwiczebnym i przemyśleć.
W koncu zrobilo sie cieplo, noce powyzej 10 stopni, moze w koncu sie odmula :evil: A moze one po prostu dorwaly sie do konskiego zlotka, ktory sypnelam na dno cylindra (nie bylo swieze, z zeszlego roku). No nic, czekam bo ja juz calkiem zglupialam.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Rusałko, chyba wiem o co Tobie chodzi, u mnie jest tak samo tylko mam jedno grono i dalej liście.
Obrazek
Co z tym zrobić?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ale wyżej na krzaku są kwiaty czy może nawet zawiązane już grona czy nie? ja taką gałązkę poniżej grona uszczykiwałam, nie wiem czy robiłam dobrze, sama jestem ciekawa co z tym fantem zrobić, trzeba czekać aż Ania się wypowie.

A tak wygląda mój jeden z kilku megagroniastych, fotka z przed kilku dni Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj udało mi się cyknąć zdjęcia moim maleństwom :)
Na pierwszy ogień idzie malinowa zebra z dzióbkiem :)
Obrazek

Italian gigant :)
Obrazek

Fioletowa zebra :)
Obrazek

Megagroniasty ma na razie jednego ciupeńkiego pomidorka :) i mimo podlania pokrzywówką, chyba za jasny czubek.
Obrazek

Obrazek
A to jest Snow white. Dopiero jest w trakcie wiązania owoców na pierwszym gronie. Dolne liście ma z plamkami...I nie jestem pewna czy to jakiś niedobór, czy zielona mozaika pomidora? Ale te przebarwienia są tylko na dwóch liściach krzaka. I tylko na tym krzaku.
Obrazek
Obrazek

Malinowa zebra ma nadal pozwijane liście. Są koło siebie 4. Trzy wyglądają normalnie a ta jedna nadal się zwija....Wszystkie tak samo podlewam gnojówką. I jakaś taka jasna jest...
Obrazek

To były szklarniowe pomidorki. Na razie pada niemiłosiernie i nie mam szans na zrobienie zdjęć tym w gruncie.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

u mnie też właśnie malinowe zebry się pozwijały
Ania
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Elu..
Właśnie takie coś co justyna pokazała mam i ja..
Tyle że u mnie to 1 grono kwiatów jest, z niego idzie 2 grono kwiatów a potem liście..
może te liście to pomidor wypuszcza żeby miał więcej "żywicieli"

Obrazek

U mnie to jest na rudym, Malinowe zebry mix, oraz White tomestos..
Orzy czym mam 2 rudzielce i 2 białe z takimi fikuskami..
Ja dziś nie wiem czy dobrze zrobiłam ale u 1 jak robiłam porządki w tunelu to się zdenerwowałam na ta fajke co sterczała i ja urwałam :twisted:

A w ogóle jako że jestem nadmiernie ciekawska...
Prosiłabym o wpisanie drogich mi wszechwiedzopomidorantów o napisanie
ILE OWOCÓW W GRONIE POWINNA MIEĆ DANA ODMIANA POMIDORA..
Pytam bo np dziś odkryłam że crem sausage ma też takie grona duże że liczą sobie po 9-11 kwiatków..
Poza tym ten pomidor dziwnie się zachowuje..
pomijając to że jest taki wątły zauważyłam dziś że "wykręca" łodygi liści i tworzy "wężyk"

Obrazek

Ja dziś znów podlałam pomidory gnojówką..mam nadzije że się "rozluźnią"
Dziś dałam mniej bo tak jak wcześniej dałam 2l na krzaczek.. tak dziś już niecały litr..

A
i proszę o rade!!
Czy dolać do wywaru pokrzywowego wody skoro wyparowała..
myślę że ubyło jej spokojnie ze2 litry albo więcej -mam zrobioną 2kg na 20l
Więc koncentrat mi zostanie taki że szok jak będzie tak parowała :-/
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Aniu poczekajmy aż wypowie się Kozula, ja je obrywałam ale czy dobrze robiłam, nie wiem. W tym roku jak na razie takiego problemu nie mam a mam aż 4 rudaski, najbardziej mizerny jest z ziemniaczanymi liśćmi.

Wiesz, chyba nie ma reguły że dana odmiana ma mieć tyle a tyle w gronie, wiem że są takie którym niektórzy regulują ilość owoców w gronie, chodzi tu chyba głównie o to, że krzak nie jest w stanie ich wykarmić, bo to że ma tyle kwiatków nie znaczy że będzie tyle owoców, na to trzeba poczekać i kwiatków nie obrywaj czasami. Jeśli wszystkie grona są tak liczne, może to taka odmiana, nie mam tych nasion nie wiem co to za pomidor, może to drobnoowocowy i tak ma być.
Ja bym dolała tą wyparowana wodę.

Dodałaś fotki, myślę że u justy wygląda to inaczej niż u ciebie, tam zwisające grono zakończone jest jakby łodyżką i ja to obrywałam. Aniu za dużo wątpliwości mamy i same nie dojdziemy co z tym zrobić.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja uszczykuję takie liście i pędy wyrastające z grona. U mnie szczególnie Cherokee Purple wytwarza takie dziwactwa.
Rusalko - czegoś takiego jeszcze nie widziałem :shock:. Ja bym ciachnął tą łodyżkę tuż przy pierwszym gronie. Chyba, że trafił się krzak rosnący w ten sposób. U mnie malinowe samokończące z nr. 36 rosną w taki sposób, że wytwarzają podwójne grona, ale wyrastają one z jednego miejsca.

A wracając do rudego - ten faktycznie będzie bardzo wczesny, krzak jest niewielki w porównaniu do innych wysokich i ma mniejsze liście a już trzecie grono zakwita w gruncie :!: Oby był smaczny, wtedy nazbieram nasion :)
Mam jeszcze jeden rudy ale to potężnie zbudowany krzak i dopiero zakwita pierwsze grono.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Meno515, o to własnie chodzi. Pokazowe zdjęcia do czego dążyć. Takie jasnozielone powinny być wierzchołki wszystkich pomidorów. Wreszcie zaczęły rosnąć. Te, które nadal są skręcone i słabo rosną, poczęstuj pokrzywówką poza kolejką
Przedłużenie gron oznacza nadmierny wzrost wegetatywny ( oczywiscie trzeba to suwać). To też skutek spadku stężenia soli w podłożu. Pisałam o tym przed chwilą w temacie ,,Choroby i szkodniki pomidorów''.

Pozdrawiam, kozula.
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

To tak obserwuje wątek cały czas i się zastanawiam skąd wy macie te niedobory - i dziś wchodzę do szklarni i widzę wasze niedobory na moich krzakach. Na szczęście dziś pokrzywówka obchodzi tydzień to je nakarmię. Powiedzcie mi co to może być za przyczyna ze pierwsze grona nie chcą zawiązywać owoców - dopiero drugie ładnie zawiązuje - mam tak praktycznie co roku. Jeden rzad pomidorów mi całkowicie się zatrzymał - dawałem obornik na wiosnę wiec maja azot a się zastanawiam czemu nie rosną;/;/ ? Czy potas jest im potrzebny?
Dąbek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Moja córka wsadzila do gruntu 6 krzaczków pomidorów.(dostala je ode mnie z Akcji:fioletowa zebra,malinowa zebra koralika..)
Dzisiaj byłam u niej na inspekci :twisted: Krzaki wygladaja w miere dobrze,koralik rozrósl sie ładnie,( koralik ladniejszy od moich ;:224 ).
Nie zasilala od poczatku niczym.Tylko jak wsadzała do gruntu ,to pod krzak dała pokrzywę.Gnojowicę nastawiła parę dni temu.Jak radzicie,ma czymś je zaslić? Działke mają dopiero pierwszy sezon, ziemia nie była niczym zasilana.
U siebie w altance znalazłam saletre amonową :roll: Może tym? A jak nie, to czym?Czekać na gnojowićę? Zrobi się sie za póltora tygodnia.
Asia
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Ja tez mam saletrę amonową. Wiem że można nią spryskać krzaki, 2 łyżki na 10l wody jeśli dobrze pamiętam? U mnie zimno i ciągle leje :(. Zastanawiam się czy mogę podsypać krzaczki tą saletrą? Jeśli tak, to w jakim stopniu? Obawiam się, że popryskać tych gruntowych krzaków nie mogę, wszystko spłynie :( . Podlać tym bardziej, bo są zlane przez deszcz i stłuczone przez grad :cry: . Przed wczoraj padał taki o średnicy 1,5cm :shock: stłukł wszystko. Niektóre krzaczki mają utłuczone czubki, liście, lub całe grona :( :(. Kilka pomidorków ( owoców) zerwałam i wyrzuciłam, bo były mocno uszkodzone. A widzę, że dosłownie wołają jeść :(. Proszę o pilna poradę :(.

Kozulko, bardzo dziękuję za porady ;:180 .

Jeszcze jedno. Niektóre odmiany hodowane w szklarni mają grube łodygi, długie międzywięźla i są strasznie wysokie, pasują mi do krzaczków wegetatywnych , np. Orange strawberry. Czy na to ma też wpływ zagęszczenie krzaków? Pytam, ponieważ u mnie na prawdę przesadziłam z gęstością sadzenia krzaczków i tak się zastanawiam, czy one nie pną tak do góry bo im słońca brak?
I w związku z powyższym, na ile mogę usunąć liście krzakom, by zapewnić dostęp światła rosnącym owocom?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dąbek pisze:To tak obserwuje wątek cały czas i się zastanawiam skąd wy macie te niedobory - i dziś wchodzę do szklarni i widzę wasze niedobory na moich krzakach. Na szczęście dziś pokrzywówka obchodzi tydzień to je nakarmię. Powiedzcie mi co to może być za przyczyna ze pierwsze grona nie chcą zawiązywać owoców - dopiero drugie ładnie zawiązuje - mam tak praktycznie co roku. Jeden rzad pomidorów mi całkowicie się zatrzymał - dawałem obornik na wiosnę wiec maja azot a się zastanawiam czemu nie rosną;/;/ ? Czy potas jest im potrzebny?
A czy pierwsze grono zapyliło się?
Grona nie chcą się wiązać jak jest wysoka temperatura w szklarni, drugi powód to braki składników: na pewno brak azotu i potasu, tak więc lej pokrzywówkę bez obaw, 1 raz nie wystarczy, możesz dać saletry potasowej albo siarczanu potasu rozpuszczone w wodzie.
Ja dawałam obornik też i mam niedobory azotu i potasu.
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

Suzano dziękuje za odpowiedz :D no właśnie na pierwsze grono powiedzmy z 6 kwiatów jeden się zapylił;/ reszta ma kwiat przekwitnięty i nic z nich;/ No pokrzywówke właśnie dostały i jeszcze pobawiłem się w potrząsanie krzakami. a co do Potasu Kozula kazała dać go jak będę owoce w połowie wielkości - ale myślę ze mniejsza porcja już teraz im nie zaszkodzi.
Dąbek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”