Ściółkowanie drzew i krzewów owocowych (czym)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ściółkowanie drzew i krzewów owocowych (czym)

Post »

Też używam rozdrabniarkę ale walcową. Nożowe dobrze tną ale szybko mi się tępiły. Jak moja stara rozdrabniarka padła to kupiłam znów walcową. Wrzucam gałęzie z liśćmi. Jak zmiętoli tak zmiętoli i od razu daję pod co chcę. Potem i tak jest ściółka brązowa. Kiedyś też cięłam sekatorem ale to była praca na wieki i ręce bolały nie mówiąc o bąblach. Nie kompostuję zrębki, od razu idą pod rośliny.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sumie racja, że kobiety mają mniej siły, ale jak to mówią trening czyni mistrza.
W tym szalonym świecie niektórzy mają tyle do zrobienia, że muszą się spieszyć. Dlatego napiszę, że maszyny nie są złe. Jak ktoś ma dużo do cięcia, nie ma siły, czasu lub ochoty to niech tnie maszyną.
Jeśli jednak ktoś chce mieć parę w łapie to polecam to ćwiczenie.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cięcie sekatorem na kawałki pędów malin, jeżyn i winorośli nie wymaga dużego wysiłku. Ściółka pozyskana z tych krzewów rozkłada się już po roku. Jako ciekawostkę podam przypadki ukorzeniania się kawałków łozy długości 10-15cm, którymi ściółkowałem kamczatki i porzeczki.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wroniarz jak się ma nowy sekator to jest łatwo. Po 1 sezonie już nie jest tak różowo. Przy okazji przypomnę, że trzeba przygotować narzędzia na przyszły sezon, żeby były sprawne, ostre i nie zardzewiały przez zimę.

U mnie najczęściej rozkręca się śruba trzymająca ostrza. Warto to sprawdzić przed użyciem.

Poza tym nic na siłę. Jeśli się gałąź nie przycina, to znaczy, że jest za gruba, za sucha lub tniemy w złym miejscu.
Oczywiście wiem, że tu wszyscy 100 razy lepiej się ode mnie znają na tych sprawach, ale może się ktoś nowy pojawi i mu się przyda. :oops:
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”