Pustynnikowi nic nie będzie , trzeba go przekopać z dużą bryłą ziemi.
Kiedyś to będzie raj ;)
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedyś to będzie raj ;)
Karol wygląda na to, że piwonia będzie miała kwiaty .
- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Danusiu - masz rację - piwonia ma pączki kwiatowe, minimum 1
rozchyliłem liście
Dzisiaj zdjęcia samych krokusów
Na dwóch pierwszych zdjęciach widać producenckie pomyłki - kupione jako białe a w paczce znalazło się po jednej cebulce w innym kolorze.

Dzisiaj zdjęcia samych krokusów
Na dwóch pierwszych zdjęciach widać producenckie pomyłki - kupione jako białe a w paczce znalazło się po jednej cebulce w innym kolorze.

- sauromatum

A teraz ciąg dalszy rozpoznawania siewek na ogrodzie 
Wrócę na chwilę do puszkinii cebulicowatej. Jest to jeden z wielu gatunków cebulowych, który bardzo łatwo rozmnaża sie z nasion. W ciągu 4 lat z jednej cebuli i jej nasion można by zrobić małą łąkę puszkiniową
Poniżej zdjęcie jak wygląda kiełkująca puszkinia - jakby ktoś chciał jej przypadniem nie usunąć przy odchwaszczaniu

Tak wyglądają siewki puszkinii kwitące po raz pierwszy:

A tu kolejne siewki rośliny cebulowej:

Jakby ktoś nie rozpoznal to sa to siewki tulipana
a dokładniej tulipana tarda - tulipanom botanicznym nie trzeba usuwać nasienników ponieważ nie wpływa to na ich przyrost i kwitnienie w kolejnym roku - a przynajmniej u mnie żadnych negatywnych skutków to nie ma. Tulipanom z innych grup obrywam główki po kwitnieniu.
A tu zdjęcie faunistycznej części ogrodu

Karasie mam od kilku lat, zimują w oczku wodnym, nie odławiam ich. Mimo, że warunki maja bardzo dobre i są dokarmiane to na razie nie rozmnażają sie na potęgę - w zeszłym roku wybarwiła sie tylko jedna młoda ryba, w tym roku powinna kolejna
Wrócę na chwilę do puszkinii cebulicowatej. Jest to jeden z wielu gatunków cebulowych, który bardzo łatwo rozmnaża sie z nasion. W ciągu 4 lat z jednej cebuli i jej nasion można by zrobić małą łąkę puszkiniową
Poniżej zdjęcie jak wygląda kiełkująca puszkinia - jakby ktoś chciał jej przypadniem nie usunąć przy odchwaszczaniu

Tak wyglądają siewki puszkinii kwitące po raz pierwszy:

A tu kolejne siewki rośliny cebulowej:

Jakby ktoś nie rozpoznal to sa to siewki tulipana
A tu zdjęcie faunistycznej części ogrodu

Karasie mam od kilku lat, zimują w oczku wodnym, nie odławiam ich. Mimo, że warunki maja bardzo dobre i są dokarmiane to na razie nie rozmnażają sie na potęgę - w zeszłym roku wybarwiła sie tylko jedna młoda ryba, w tym roku powinna kolejna
- sauromatum

Kolejna porcja zdjęć 
Tulipan 'Unicum' - jeden z moich ulubionych tulipanów

Powoli zaczynająca wegetację Bletilla striata

Jedna ze skrzynek z zeszłego roku - tulipany całkiem dobrze w niej przezimowały, niestety narcyze nie przetrwały

Pierwszy, kwitnący tulipan - oczywiście 'Fashion' - niezawodna, niska, bardzo wczesna odmiana

A tu obsypany kwiatami dereń jadalny - bezodmianowy. W zeszłym roku dokupiłem 2 drzewka odmianowe ale nie maja kwiatów

Posadzony w zeszłym roku szpaler tulipanowy
- w zamyśle miał być dłuższy ale to jesienią się dopracuje 

Tutaj widać pąki kwiatowe powojnika - w zeszłym roku nie kwitł ponieważ jest prowadzony jako roślina okrywowa i moja mama wycięła go wiosną przy ziemi myśląc, że to martwe pędy
Nie pamiętam co to za odmiana ale poszukam nazwy - wiem, ze jest o niebieskich, zwisających kwiatach.

A tu mini pole psizębowe
W zeszłym roku były objedzone częściowo przez ślimaki, w tym roku nic ich nie uszkodzilo i zapowiada się piękne kwitnienie.

Tulipan 'Unicum' - jeden z moich ulubionych tulipanów

Powoli zaczynająca wegetację Bletilla striata

Jedna ze skrzynek z zeszłego roku - tulipany całkiem dobrze w niej przezimowały, niestety narcyze nie przetrwały

Pierwszy, kwitnący tulipan - oczywiście 'Fashion' - niezawodna, niska, bardzo wczesna odmiana

A tu obsypany kwiatami dereń jadalny - bezodmianowy. W zeszłym roku dokupiłem 2 drzewka odmianowe ale nie maja kwiatów

Posadzony w zeszłym roku szpaler tulipanowy

Tutaj widać pąki kwiatowe powojnika - w zeszłym roku nie kwitł ponieważ jest prowadzony jako roślina okrywowa i moja mama wycięła go wiosną przy ziemi myśląc, że to martwe pędy

A tu mini pole psizębowe

- Ela_2015
- 500p

- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miło patrzeć na Twoje fotki,ładnie wszystko startuje.
Już nawet tulipanek zakwitł
oby tylko
było więcej.
Czasem nie przesadzaj pustynnika przed kwitnieniem,szkoda by było tych ślicznych kwitnących igieł
U Ciebie samosiejki w ogrodzie mają istny raj-warunki,będą piękne plamy kwiatowe jak się rozrosną.
U mnie też wszystko startuje ładnie,mam też 2 derenie jadalne On i Ona i obficie zakwitły tak jak u Ciebie.
Ciekawe ile owoców będzie.
Już nawet tulipanek zakwitł
Czasem nie przesadzaj pustynnika przed kwitnieniem,szkoda by było tych ślicznych kwitnących igieł
U Ciebie samosiejki w ogrodzie mają istny raj-warunki,będą piękne plamy kwiatowe jak się rozrosną.
U mnie też wszystko startuje ładnie,mam też 2 derenie jadalne On i Ona i obficie zakwitły tak jak u Ciebie.
Ciekawe ile owoców będzie.
Ela
- sauromatum

W zeszłym roku owoców derenia trochę miałem choć to były pierwsze kwitnienia 2 moich starszych drzewek. Jedno miało owoce opadające po dojrzeniu, bardzo dobre, drugie dojrzewające dużo później i o mniejszych owocach i już nie takie smaczne. Dokupiłem 2 odmiany - jedna ma mieć bardzo duże owoce, druga nie pamiętam
ale chyba bardzo plenna jakaś. Jedno ze starszych drzewek będzie usunięte.
Poszukałem nazwy powojnika, który ma już pąki kwiatowe - to 'Maidwell Hall'
Szykujące się do kwitnienia śnieżniki:

Tulipany 'Violacea Black Base'

Poszukałem nazwy powojnika, który ma już pąki kwiatowe - to 'Maidwell Hall'
Szykujące się do kwitnienia śnieżniki:

Tulipany 'Violacea Black Base'

- ktoś

Moje tulipanki jeszcze nie kwitną , widać Twoje mają jakieś super miejsce
. Muszę sprawdzić na działce tulipana Unicum , którego też bardzo lubię . Nie wiem jak się ma.
- sauromatum

Trzeba uzupełnić wątek o nowe zdjęcia
Na początek to, co się samo wysiewa wszędzie i czasem brakuje już sił na usuwanie ich
Choć prawdę mówiąc to co roku zostawiam kilka krzaczków a one rozsiewają się na potęgę
I wiosną wyglądają ładnie, później już tak ładne to nie są
Chodzi oczywiście o bratki

A tu metamorfoza kawałka ogrodu, który co roku leżał odłogiem i nie było wiadomo co z nim zrobić.

Zdjęcie jest już po oczyszczeniu ze wszystkiego, co tam zalegało - mnóstwo suchych roślin, sznurków, kamieni itp...
Teren wyrównałem, trochę przekopałem i 2 dni zajęło mi jego zupełna odmiana:

Efekt końcowy będzie ładniejszy jak już wszystkie rośliny tam podrosną
Nie wszystkie rośliny widać
Nie ma też jeszcze nawadniania podłączonego a będzie na pewno.
A tutaj jedne z wielu odmian tulipanów na ogrodzie:

I tulejnik kamczacki, na którego kwitnienie czekałem kilka lat. Czytałem, że tulejniki rosną wolno ale nie sądziłem, że aż tak
Od ilku lat jest on jedną rozetą...

Psiząb - kiedyś miałem około 5 cebulek - teraz cebul jest ponad 10 w tym miejscu jak również rosną już w 2 innych miejscach
I w tym roku nie został uszkodzony przez ślimaki.

I psiząb z bliska

Na początek to, co się samo wysiewa wszędzie i czasem brakuje już sił na usuwanie ich

A tu metamorfoza kawałka ogrodu, który co roku leżał odłogiem i nie było wiadomo co z nim zrobić.

Zdjęcie jest już po oczyszczeniu ze wszystkiego, co tam zalegało - mnóstwo suchych roślin, sznurków, kamieni itp...
Teren wyrównałem, trochę przekopałem i 2 dni zajęło mi jego zupełna odmiana:

Efekt końcowy będzie ładniejszy jak już wszystkie rośliny tam podrosną
A tutaj jedne z wielu odmian tulipanów na ogrodzie:

I tulejnik kamczacki, na którego kwitnienie czekałem kilka lat. Czytałem, że tulejniki rosną wolno ale nie sądziłem, że aż tak

Psiząb - kiedyś miałem około 5 cebulek - teraz cebul jest ponad 10 w tym miejscu jak również rosną już w 2 innych miejscach

I psiząb z bliska

- sauromatum

A teraz trochę zdjęć tulipanów. Część tulipanów już przekwitła - między innymi niezawodny 'Fashion' czy też 'Zombie' ale jeszcze duża ilośc odmian szykuje sie do kwitnienia

To jest bardzo ciekawy tulipan. Pojawił się u nas w ogrodzie jakieś 3 lata temu, prawdopodobnie kupiony był w Holandii i przywieziony przez mojego tatę. Od tego czasu nie był wykopany, co roku nawożony - odwdzięczył się teraz sporą ilością kwiatów. Co ciekawe - tulipan na zdjęciu nie kwitnie jeszcze
On jest dopiero "w pąku"
To jest jego cecha charakterystyczna - tak wyglądają jego pąki kwiatowe. Kwitnący kwiat jest żółty, nie zielonkawo żółty
Ale dzięki takiemy wyglądowi zdaje się, że kwitnie on znacznie dłużej niż inne odmiany

A tu 2 serduszki - ze wzrostu bardzo podobne, z koloru zupełnie inne
Pierwsza to Dicentra 'Bacchannal' - kwiaty ma ciemne, natomiast liście jasne, żółtawe, czasem bardziej zielone. Po zakupie myślałem, że brakuje jej jakichś pierwiastków - ale rośnie zaraz obok drugiej serduszki, są tak samo nawożone i ta druga ma liście zielone. Widocznie taki jej urok.

Serduszka obok to 'Aurora' - biała z zaróżowionym czubkiem

Te seruszki są mało wymagające, nie zrzucają liści po kwitnieniu - a kwitną do jesieni właściwie choć najobficiej wiosną.
A tu mamy pewnego szafirka- kiedyś wpadła w moje ręce jedna cebulka, zakwitła marnym kwiatem po 2 latach. Została nawieziona i jesienią przesadzona w inne miejsce (przy okazji podzielona na 2 cebule). W tym roku wygląda dużo lepiej - jedna cebula ma 1 kwiatostan, a druga ze zdjęcia, jak widać, ma 3 kwiatostany. Jest to najprawdopodobniej Muscari aucheri 'Mount Hood'

I na koniec nieśmiało jeszcze rosnąca Bletilla striata (na zdjęciu odmiana 'Variegata'). Ten storczyk podobno nie lubi przesadzania i w tym roku pierwszy raz nie jest w żaden sposób ruszana - uzupełniłem jej tylko ziemię i nawiozłem. Zobaczymy jak będzie wyglądała w tym roku w pełni kwitnienia

To jest bardzo ciekawy tulipan. Pojawił się u nas w ogrodzie jakieś 3 lata temu, prawdopodobnie kupiony był w Holandii i przywieziony przez mojego tatę. Od tego czasu nie był wykopany, co roku nawożony - odwdzięczył się teraz sporą ilością kwiatów. Co ciekawe - tulipan na zdjęciu nie kwitnie jeszcze

A tu 2 serduszki - ze wzrostu bardzo podobne, z koloru zupełnie inne
Pierwsza to Dicentra 'Bacchannal' - kwiaty ma ciemne, natomiast liście jasne, żółtawe, czasem bardziej zielone. Po zakupie myślałem, że brakuje jej jakichś pierwiastków - ale rośnie zaraz obok drugiej serduszki, są tak samo nawożone i ta druga ma liście zielone. Widocznie taki jej urok.

Serduszka obok to 'Aurora' - biała z zaróżowionym czubkiem

Te seruszki są mało wymagające, nie zrzucają liści po kwitnieniu - a kwitną do jesieni właściwie choć najobficiej wiosną.
A tu mamy pewnego szafirka- kiedyś wpadła w moje ręce jedna cebulka, zakwitła marnym kwiatem po 2 latach. Została nawieziona i jesienią przesadzona w inne miejsce (przy okazji podzielona na 2 cebule). W tym roku wygląda dużo lepiej - jedna cebula ma 1 kwiatostan, a druga ze zdjęcia, jak widać, ma 3 kwiatostany. Jest to najprawdopodobniej Muscari aucheri 'Mount Hood'

I na koniec nieśmiało jeszcze rosnąca Bletilla striata (na zdjęciu odmiana 'Variegata'). Ten storczyk podobno nie lubi przesadzania i w tym roku pierwszy raz nie jest w żaden sposób ruszana - uzupełniłem jej tylko ziemię i nawiozłem. Zobaczymy jak będzie wyglądała w tym roku w pełni kwitnienia

- Ela_2015
- 500p

- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne masz psiząb i do tego jak kwitną bujnie.
Ja chyba będę musiała swoje przesadzić bo coś marnie pokazały listki chyba im miejsce nie odpowiada.
Urzekły mnie te żółte tulpanki z tym ciemnym środkiem jakby malutkie płateczki takich jeszcze nie widziałam.
Znasz może ich nazwę?
Ja chyba będę musiała swoje przesadzić bo coś marnie pokazały listki chyba im miejsce nie odpowiada.
Urzekły mnie te żółte tulpanki z tym ciemnym środkiem jakby malutkie płateczki takich jeszcze nie widziałam.
Znasz może ich nazwę?
Ela
- ktoś

Wszystko piękne , ale tulejnik .....
Chciałam go mieć w ogrodzie , ale bałam się ,że od razu padnie , bo nie mam bagienka. Stworzyłeś mu specjalne warunki ?
Chciałam go mieć w ogrodzie , ale bałam się ,że od razu padnie , bo nie mam bagienka. Stworzyłeś mu specjalne warunki ?
- sauromatum

Ela_2015 - Ty pytasz o te tulipany:
?
Niestety nie znam ich nazwy, wiem, że były kupione w Holandii ale nazwy nigdy nie znałem ponieważ sadził je mój tata
Na zdjęciu są w pełni kwitnienia teraz i wyglądają bardzo ciekawie
ktoś - ja mam to szczęście, że mam oczko wodne więc żadnych dodatkowych warunków nie musiałem tulejnikowi tworzyć
Już przy kopaniu oczka wodnego robiłem półki na różnej głębokości żeby móc tam sadzić rośliny - i jedna półka to taka bagnista ziemia ponad lustrem wody - i tam rosną tulejniki
Razem z tulejnikami rosła czermień błotna - ale okazało się, że ona zdecydowanie woli rosnąc w płytkiej wodzie niż w mokrej strefie brzegowej i rośnie teraz na głębokości około 10cm pod wodą. Na razie zaczyna wypuszczać liście.
A tu roślina, która pokrywa częściowo kamienisty brzeg oczka wodnego (suchy brzeg):

to powojnik 'Maidwell Hall'
Kupiony 2 lata temu, w zeszłym roku nie zakwitł ponieważ moja mama wycięła wiosną jego zeszłoroczne pędy zaraz przy ziemi ponieważ myślała, że to suche badyle
Na szczęście odbił z uśpionych pąków, przez rok sporo urósł i w tym roku można podziwiać jego kwiaty
Jego kolor jest przepiękny na żywo, kwiaty są duże, i jak widać, bardzo liczne 
?Niestety nie znam ich nazwy, wiem, że były kupione w Holandii ale nazwy nigdy nie znałem ponieważ sadził je mój tata
Na zdjęciu są w pełni kwitnienia teraz i wyglądają bardzo ciekawie
ktoś - ja mam to szczęście, że mam oczko wodne więc żadnych dodatkowych warunków nie musiałem tulejnikowi tworzyć
A tu roślina, która pokrywa częściowo kamienisty brzeg oczka wodnego (suchy brzeg):

to powojnik 'Maidwell Hall'
- sauromatum

kwitnąca Fothergilla major:

Jeden z ostanich kwiatów magnolii gwiaździstej:

Serduszka 'Candy Hearts' w pełni kwitnienia:

Jeden z ostanich kwiatów magnolii gwiaździstej:

Serduszka 'Candy Hearts' w pełni kwitnienia:

- sauromatum

Teraz trochę o tym, co mnie zawsze raduje
Czyli o pierwszym kwitnieniu po latach oczekiwania
Jakoś chyba 4 lata temu dostałem 2 siewki piwonii drzewiastej, z ogrodu botanicznego. W zeszłym roku pierwsza siewka chciała zakwitnąć ale zasuszyła jedyny pąk. Zdarza się. W tym roku z niecierpliwością doglądałem drugą z piwonii, u której znalazłem pąki kwiatowe. No i zakwitła po latach oczekiwania

Obojętnie jak zakwitłaby - i tak podobałaby mi się
Więc nawet ten majtkowy róż jej kwiatów mi się podoba 
Jakoś chyba 4 lata temu dostałem 2 siewki piwonii drzewiastej, z ogrodu botanicznego. W zeszłym roku pierwsza siewka chciała zakwitnąć ale zasuszyła jedyny pąk. Zdarza się. W tym roku z niecierpliwością doglądałem drugą z piwonii, u której znalazłem pąki kwiatowe. No i zakwitła po latach oczekiwania

Obojętnie jak zakwitłaby - i tak podobałaby mi się