Tuje- żywotniki - rozmnażanie od podstaw

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
qba753i
50p
50p
Od: 26 lip 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje - rozmnażanie od podstaw

Post »

Jakie masz wymiary kubeczków w multipalecie?

Zrobiłem zdjęcie gałązki thuji ;p, może na tym zrozumie. Sory że tyle pytam jedno i to samo ale proszę o zrozumienie.

http://imageshack.us/photo/my-images/405/6v5k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/27/vum1.jpg/
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przede wszystkim jednoroczne. Energicznym ruchem oderwij od tej grubej gałązki. Z dwuletnimi też możesz zaryzykować ale ja polecam jednoroczne. A takie gałązki jakie widziałeś u mnie (na str.3) to były z thuji kupionej w szkółce, ale wykopanej przy mnie z pola, ponieważ takie, które stoją w doniczkach to nie mają takich ładnych przyrostów. Te multiplaty mają gdzieś 3 - 3,5 cm średnicy, ale twoje nie są złe. Dłużej będziesz mógł je w nich potrzymać. Więc obrywaj te jednoroczne. (Te które zaznaczyłeś na obrazku, że mają 1 rok).
qba753i
50p
50p

Post »

O dzięki. Bo ja nawet 3 letnie rwałem bo pamiętam... Ale dobrze że zrobiłem dopiero niecałe 2 palety.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

"Rozmnazanie drzew i krzewow nagozalazkowych" J. Hrynkiewicz-Studnik w pdf-e na chomiku tam bedziesz mial wszystko.
qba753i
50p
50p

Post »

Mam nowe zdjęcia. Dzisiaj zacząłem obcinać część góry i boków, a te co już posadzonkowałem w środę troche obciąłem. Dzisiaj posadzonkowałem 250 thuji szmaragd 50 jałowców i kilka bukszpanów ... jutro same bukszpany. Dawidzie daj swoje zdjęcia.

http://imageshack.us/a/img689/381/znbe.jpg
http://imageshack.us/a/img716/223/xied.jpg
http://imageshack.us/a/img707/6352/uply.jpg

Proszę wstawiać zdjęcia w rozmiarze określonym w regulaminie forum.
Następne tak ogromnych rozmiarów po prostu będa usunięte/KaRo
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dawid214 jestem pod ogromnym ważnieniem twojej uprawy. Ja swoje sadzonki chyba ugotowałem w tym inspekcie. Na szczęście w tamtym roku wsadziłem pod drzewem kilka gałązek szmaragdów i przykryłem butelką- wszystkie przetrwały i mam kilka sztuk ale nie są takie duże jak twoje. Ja nie wiem jak to zrobiłeś że twoje tyle urosły. Ten perlit i ciągłe podlewanie na pewno robi swoje... ja nie podlewam tak często i to jest główna przyczyna i moje w dodatku są cały czas w gruncie- przetrwały nawet zimę. Zdradź tajniki tak szybkiego wzrostu tych sadzonek. Ja wiosną posypie swoje nawozem żeby trochę poszły w górę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Sadzonki były przesadzane w czerwcu, a później nawożone dwa razy nawozem szybkodziałającym do iglaków. I tyle.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Zapraszam na mój nowo założony temat o rozmnażaniu krzewów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=69463
qba753i
50p
50p

Post »

Dawidzie, fajnie to wszyscy opisałeś. Ale wywnioskowałem z tego że w moich warunkach będzie trudno im się ukorzenić. Bo będe miał dach i mogę go na zimę ocieplić. A ja myslałem że na zimę mam go ściąnąć i przysypać ma mi te sdzonki śnieg. Oczywiście ocieplić je trotami itp/
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

qba753i pisze:Dawidzie, fajnie to wszyscy opisałeś. Ale wywnioskowałem z tego że w moich warunkach będzie trudno im się ukorzenić. Bo będe miał dach i mogę go na zimę ocieplić. A ja myslałem że na zimę mam go ściąnąć i przysypać ma mi te sdzonki śnieg. Oczywiście ocieplić je trotami itp/
O to by była tragedia. Tak małe sadzonki bez korzeni lub częściowo zakorzenione zupełnie nie przetrwały by tego. Na zimę koniecznie musi być osłonięte od zimnego wiatru i mrozu.
qba753i
50p
50p

Post »

Aha, a teraz przed zimą zaraz po posadzonkowaniu wystarczy im to co mają? Czy musi być w inspekcie lub w tunelu

-- 17 sie 2013, o 21:00 --

I tunel w zimie zamkniety przez caly czas czy ma być wietrzony? I na te drzewka położyć tą agro włókniną czy dookoła ? Śmieszne pytania może zadaje ale nwm czy to ważne.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Trudno mi powiedzieć, jak byś mógł zrobić zdjęcie tego obiektu całego to bym mógł ci powiedzieć.
W zimę NIE WOLNO! otwierać tunelu. Multiplaty powinny być położone na macie szkółkarskiej lub na czarnej agrowłókninie, a od góry przykryte powinny być białą grubą agrowłókniną.
qba753i
50p
50p

Post »

Agrowłóknina nie powywala tych sadzonek? A przy sraszaniu to wszystko będzie stało na agrowłokninie.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Ja oczywiście mówię o okresie zimowym a wtedy nie zraszamy.
qba753i
50p
50p

Post »

A no ja wiem. A teraz przykryć je czymś bo raczej zamknięty tunel zrobię. I otwierać ten tunel jak na ten czas? Jeszcze tunelu nie mam ale po niedzieli zrobi się .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”