Jak kupisz już owocujące, to będziesz podjadać do jesieni i w następnym roku. Jeśli kupisz nasionka, to dopiero za rokStokrotkania pisze:Świetny pomysł, to rozglądnę się za nimi
Domowy zielnik - fotorelacja ;)
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowy zielnik - fotorelacja ;)
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Może gdzieś dostanę jeszcze sadzonkę, a jak nie to kupię nasionka ;)
hymmm...
to moja bazylia znacznie przekracza te wymiary 30-60 bo ma 90 cm i nadal rośnie
- Stokrotkania

- Kontakt:
daniel m proponuje utworzyć swój ziołowy wątek. 
- BozenkaA
- 1000p

To jak Ty to robisz?daniel m pisze:hymmm...
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stokrotkaniu w tej nowej książce polecali na balkon oprócz poziomek również truskawki jednoroczne 
BozenkaA nie wiem jak to robię,ona sama z siebie rośnie w pokoju na parapecie ma tam sporo słońca a mam te bazylię od nasiona.
mam ją posianą już od 11 tygodni i już dziś(07.08.2011r) zebrałem pierwsze nasiona
sam jestem zaskoczony rozmiarami tego mojego giganta,a nie mam nawet doświadczenia z bazylią ani z żadnymi innymi ziołami,po prostu kupiłem paczkę nasion w "twoim markecie" i posiałem,ale trochę za głęboko,bo pierwsze roślinki pojawiły się dopiero po 2 tygodniach.
mam ją posianą już od 11 tygodni i już dziś(07.08.2011r) zebrałem pierwsze nasiona
sam jestem zaskoczony rozmiarami tego mojego giganta,a nie mam nawet doświadczenia z bazylią ani z żadnymi innymi ziołami,po prostu kupiłem paczkę nasion w "twoim markecie" i posiałem,ale trochę za głęboko,bo pierwsze roślinki pojawiły się dopiero po 2 tygodniach.
Dlaczego w następnym roku?? Ja siałam na początku lutego poziomki, odmianę Rugia, i obecnie od paru tygodni się nimi delektuję. Może zależy to od odmianyBozenkaA pisze:Jak kupisz już owocujące, to będziesz podjadać do jesieni i w następnym roku. Jeśli kupisz nasionka, to dopiero za rokStokrotkania pisze:Świetny pomysł, to rozglądnę się za nimi
A co do pomidorków koktajlowych, to polecam na balkon Maskotkę - wspaniale owocuje, a do tego bardzo ozdobnie wygląda :P
Jest jeszcze jedno warzywko godne polecenia na balkon - papryka, np. Cayenne
Pozdrawiam! Tereska 
- BozenkaA
- 1000p

Teriko, jeśli posieje teraz, to będzie jeść dopiero w następnym roku.terika pisze:Dlaczego w następnym roku?? Ja siałam na początku lutego poziomki, odmianę Rugia, i obecnie od paru tygodni się nimi delektuję. Może zależy to od odmianyBozenkaA pisze:Jak kupisz już owocujące, to będziesz podjadać do jesieni i w następnym roku. Jeśli kupisz nasionka, to dopiero za rokStokrotkania pisze:Świetny pomysł, to rozglądnę się za nimi![]()
Dzięki, zachęciłeś mnie do wysiania nasion bo dotąd zawsze kupowałam sadzonki. A w następnym roku sama zaszaleję z bazylią.daniel m pisze:BozenkaA nie wiem jak to robię,ona sama z siebie rośnie w pokoju na parapecie ma tam sporo słońca a mam te bazylię od nasiona.
mam ją posianą już od 11 tygodni i już dziś(07.08.2011r) zebrałem pierwsze nasiona![]()
- Stokrotkania

- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny
terika mam już papryczkę, co prawda kupną, ale zebrałam już kilka nasion, więc jak ta obecna będzie umierać, to wysieję nową.
Dzisiaj pojadę do miasta rozejrzeć się za nasionkami i zobaczymy co przywiozę..
terika mam już papryczkę, co prawda kupną, ale zebrałam już kilka nasion, więc jak ta obecna będzie umierać, to wysieję nową.
Dzisiaj pojadę do miasta rozejrzeć się za nasionkami i zobaczymy co przywiozę..
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorki koktajlowe są w różnych odmianach, gruntowe i doniczkowe. Z doniczkowych mam Venus i Wilmę, które są na prawdę malutkie i kompaktowe. Służę na przyszły rok nasionkami. Venus jest żółta, a Wilma czerwona. A jeśli nie znajdziesz w okolicy poziomek, to szepnij słówko 
- Stokrotkania

- Kontakt:
mag dziękuję ;)
Byłam dzisiaj w marketach (przy okazji robienia zakupów) jednak już pochowali nasiona, muszę wskoczyć, do jakiegoś ogrodniczego.
A tak na chwilę obecną wygląda mój parapet
(mięta ostatnio ją przycięłam, papryczki, słonecznik, bazylia, lawenda)

Edit:
Dzisiaj zasiałam jeszcze papryczki, nasiona od matki ze zdjęcia.
Papryczki trzy sztuki dla znajomych..
Byłam dzisiaj w marketach (przy okazji robienia zakupów) jednak już pochowali nasiona, muszę wskoczyć, do jakiegoś ogrodniczego.
A tak na chwilę obecną wygląda mój parapet
(mięta ostatnio ją przycięłam, papryczki, słonecznik, bazylia, lawenda)

Edit:
Dzisiaj zasiałam jeszcze papryczki, nasiona od matki ze zdjęcia.
Papryczki trzy sztuki dla znajomych..
piękna fotorelacja, z przyjemnością się ogląda
a`propos tych pomidorków- bo też z chęcią bym posadziła, żeby synek miał jakieś warzywka bez supermarketowej chemii
- dysponuję tylko balkonem, więc proszę Was o rady, jak się za to zabrać, bo w życiu nie miałam do czynienia z uprawą pomidorków
ajjj, ta bazylia też mnie kusi..
a`propos tych pomidorków- bo też z chęcią bym posadziła, żeby synek miał jakieś warzywka bez supermarketowej chemii
ajjj, ta bazylia też mnie kusi..
- Stokrotkania

- Kontakt:
_Ewcik_ miło, że zajrzałaś, co do pomidorków, to nie miałam, ale to tak jak z innymi nasionkami - do doniczki, przykryć folią i czekać aż wzejdzie ;)