Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Azalia? :shock: Czakram, nie znajduję innego wytłumaczenia :lol:
Magnolia urocza - czekam aż pękną do końca pąki na moich ;:65
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu piękna u ciebie wiosna ;:138 ;:138 ;:138 zdjęcia super :uszy
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
x-d-a

Post »

Danielu, kwitną, kwitną! I to różne odmiany:
Obrazek Obrazek

Gosiu, też mnie ona zdziwiła :roll: Wczoraj jeszcze nie było ani jednego kwiatka, a dzisiaj kwitnie na całego :heja
Ale mój ogród jest położony w zacisznym, ciepłym miejscu, no i ten czakram ;:224

Dawidzie, TAK - od dzisiaj mogę mówić z pełnym przekonaniem, że wiosna na dobre zagościła w moim ogrodzie :D

Halinko, mój M. cały czas załamuje ręce, bo ja ciągle nie mogę połapać się we wszystkich funkcjach mojego aparatu...Chyba wolałam ten poprzedni, taki typowy "idioten aparat" - wystarczyło tylko cykać, a fotki były ładne. W tym nowym jest dziesiatki funkcji i możliwości, w tym do focenia kwiatów i z bliska, i z daleka - czasami uda mi się dostosować funkcję do fotografowanego obiektu i zdjęcie jest do przyjęcia...
A wiosenka chyba rzeczywiście na Dolnym Śląsku jest najbardziej rychliwa ;:3

Gosiu, to jest bardzo wczesna odmiana, chyba nazywa się P.J.M. Elite, ale muszę to sprawdzić...Mam jeszcze jedną taką, znacznie większą i starszą, ale tamta jeszcze nie kwitnie - potrzebuje jeszcze z tydzień dobrej pogody...

Majeczko, dzięki ;:196
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

dala pisze:A wiosenka chyba rzeczywiście na Dolnym Śląsku jest chyba najbardziej rychliwa ;:3
Rychliwa? Ja bym powiedziała wyrywna! Nieprzyzwoicie wręcz :wink: Magnolia i azalia? :shock: Czytałam obliczenia Siberii i tak na swój użytek pomyślałam, że w stosunku do wrocławskiej wiosny nasza lubelska opóźniona jest o jakieś dwa tygodnie...Ale to było zanim zobaczyłam tę magnolię i azalię...Teraz uważam podobnie jak Siberia :(
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, kilka takich ciepłych dni i wszystko rośnie jak na drożdżach. ;:138 piekna magnolia, pokaż ją w całości jak już obsypie się cała
kwiatami. U nas po deszczach zieleń podskoczyła o metr i zaczyna się prawdziwy tłok na rabatach. A przecież tak niedawno była czarna ziemia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, tak, masz racje - teraz wiosenka bardzo przyspieszyła :D I czasami nawet smutno i żal, że to się wszystko tak szybko dzieje :( Fotka magnolii będzie; nawet dzisiaj próbowałam ją sfotografować, ale ona jest taka "koronkowa" i jeszcze nie moge jej ładnie uchwycić...

Marto, wiosna może nierychliwa, ale sprawiedliwa - troszkę się ociąga, ale do was też dojdzie...

A na dobranoc wiosenna fotka kwitnącego pieriska i prymulek, które dostosowały się kolorem do jego kwiatków i listków:
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Te białe prymulki są cudne..
Musze sobie takie gdzieś kupić..

Bardzo podobają mi się białe i niebieskie kwiaty.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dalu - ten pieris ma tak piękne liście że dla mnie nawet nie musiałby kwitnąć :P
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, u Ciebie też bardzo wiosennie. Ciekawe i piękne zestawienie na ostatniej fotce. Chyba nie doceniałam pierisów.
Od lat szukam wczesnej azalii (to dachurska?) bez rezultatu. Mam nadzieję na szkółkę w Iłowej pod koniec kwietna.
;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie taką prymulkę sobie kupiłam.
Śliczna jest i taka "czysta".
Pieris masz wspaniały i aż się dziwię, że tak wspaniale rośnie.
Ja już dwa zmarnowałam. ;:223
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, te prymulki zostały posadzone w moim ogrodzie jeszcze przez poprzednich właścicieli i co roku jest ich więcej! Same sie rozsiewają i to nie tylko białe, ale również żółte i różowe :D Potrafią się pojawić w najmniej spodziewanych miejscach - n.p. w szczelinach między kostka brukową :roll:
Pierisy natomiast rosną u mnie dobrze - mam trzy różne, ten Variegata jest najstarszy i największy. One potrzebują kwaśnej ziemi i bardzo zacisznego stanowiska, bo w mroźne zimy przemarzają im listki i pąki. W tym roku też sporo pąków się zmarnowało, ale na szczęście dużo przetrzymało i kwitnienie będzie dosyć obfite :)

Adrianko, te wczesne ...azalie? różaneczniki? (nie mam etykietki) są super - kwitną niezawodnie co roku już od początku kwietnia, wtedy kiedy jeszcze inne ani o tym myślą ;:224 Zdaje mi się, że to są różaneczniki karolińskie Elite. Najpiękniejszy, bo największy krzaczek zakwitnie za jakiś tydzień, ten mniejszy już jest dzisiaj cały w kwiatach :heja

Mariolko, to prawda, że pieris Variegata ma fajne, ozdobne listki, ale jak zakwitnie i jest cały obsypany śnieżnobiałymi kwiatuszkami w kształcie malutkich dzwoneczków to wygląda bajecznie ;:108

Dawidzie, jak kiedyś się spotkamy, to się z Tobą chętnie podzielę tymi prymulkami...Ja też lubię białe kwiaty i chyba takich mam najwięcej w swoim ogrodzie :P

Dzisiaj od rana pada, więc trzeba siedzieć w domu i ewentualnie patrzeć przez okno jak roślinki cieszą się z porcji wilgoci i rosną w oczach. Wczoraj wystawiłam już na dwór moje wielkie oleandry; teraz tylko muszę zmienić im wierzchnią warstwę ziemi, poobcinać ogołocone od dołu gałązki, zacząć zasilać i ...mogę czekać na kwitnienie:
Obrazek

Oprócz narcyzów, sasanek, tulipanów, pierisów, wrzośców, forsycji, magnolii - kwitną jeszcze śliczne, malutkie zawilce
Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dala -oleandry już wystawiłaś :shock:
Nie boisz się ,że zmarzną :?: Ja tez myślałam o wystawieniu moich
tarasowców ,ale się trochę boje ,że jeszcze przymrozki będą :roll:
O hortensji napisałam u mnie :wit
x-d-a

Post »

Bożenko, oleandry wytrzymują przymrozki do minus 2, a u nas w kwietniu już takich niskich temperatur nie zapowiadają. Zawsze wystawiam je w kwietniu - o wiele szybciej wtedy rosną i kwitną, niż męczone w piwnicy....
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

No tak u Was jednak cieplej jest :?
U mnie w maju czasami jest nawet -8 stopni :(
Ja zawsze wystawiam dopiero po zimnych ogrodnikach ,ale mam
tunel foliowy, gdzie mogą sobie spokojnie rosnąć :D
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Zawilce piękne. Ostatnio byłam w lesie na spacerze i były ich całe łany. Piękny widok.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”