Pierwsze kroki w ogrodzie
-
Lucy2na
Re: Pierwsze kroki w ogrodzie
aleeee..... musicie xhyba na wegetarianizm przxejść .. 
Jeśli to Pylygala myrtifolia (a podejrzewam, że tak), może być kłopot z przezimowaniem w ogrodzie. Wytrzymuje podobno spadki temperatury do około -5 stopni Celsjusza.
Jaśmin piękny.
Nie poznaję tego gatunku/odmiany, ale są takie wytrzymujące mróz do kilku czy nawet więcej stopni Celsjusza. Na etykiecie nie ma dokładnej nazwy?
Pozdrawiam,
Tomek
- kasiatt
- 200p

- Od: 16 lut 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo! piękne zakupy
Ja też się miałam dzisiaj na zakupy ogrodnicze ale jakoś tak trafiłam prosto do domu. Jutro odwiedzę moje centrum ogrodnicze i zrobię przegląd co już mają.
Czekam na forteczki po wsadzeniu w ogródku
Czekam na forteczki po wsadzeniu w ogródku
- magda2003
- 200p

- Od: 20 lis 2009, o 18:05
Agnieszko ja też jestem zadowolona. Teraz myślę gdzie je wsadzić żeby było ok.
Lucynko witaj na moich włoskich włościach. Mój mąż i wegetarianizm

Lucynko witaj na moich włoskich włościach. Mój mąż i wegetarianizm
- magda2003
- 200p

Tomku jak do -5 to spokojnie u mnie przezimuje. Mieszkam tutaj od 8 lat i temperatura w zimie nigdy nie spadła poniżej - 2 stopni
Co do gravillea to niestety nie ma dokładnej nazwy. Ale wydaje mi się że będzie to gravillea poorinda rondeau. Niestety w zimie będę ją musiała trzymać w domu.Na dołaczonej karteczce jest temperatura od + 5 do + 35.
Kasiu ja te wszystkie rosliny kupiłam w l'eclercu i tu jest pies pogrzebany. Bo idę sobie na zwykłe zakupki i już przy wejściu stoją te wszystkie cuda.
Jak załadowałam koszyk to na jedzenie nie starczyło już miejsca.
L'eclerc ma co tydzień nową ofertę. I super ceny! Kurcze żeby nikt tego nie odczytał jako reklamę. Ale to i tak we Włoszech 
Kasiu ja te wszystkie rosliny kupiłam w l'eclercu i tu jest pies pogrzebany. Bo idę sobie na zwykłe zakupki i już przy wejściu stoją te wszystkie cuda.
- magda2003
- 200p

Justa co ja gadam o tej lawendzie
. Pewnie się zdziwiłaś
Ale jak tak sobie wyobraziłam ten fioletowy kolor to od razu pomyśłałam o lawendzie... Oj lawenda mi na myśli... 
magda2003 pisze:Tomku jak do -5 to spokojnie u mnie przezimuje. Mieszkam tutaj od 8 lat i temperatura w zimie nigdy nie spadła poniżej - 2 stopni![]()
Nie wierz bezgranicznie w informacje z etykiet. Specjaliści podają dla tej odmiany: Arbusto a fiori rossi, h 0,60/1m, min-8°C (minus osiem) >kliknij<. Sadź do gruntu (chociaż z drugiej strony taka miniaturka będzie się ładnie prezentować w donicy).Co do gravillea to niestety nie ma dokładnej nazwy. Ale wydaje mi się że będzie to gravillea poorinda rondeau. Niestety w zimie będę ją musiała trzymać w domu.Na dołaczonej karteczce jest temperatura od + 5 do + 35.
Pozdrawiam,
Tomek
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Magdo, przypomniałaś mi, że i u nas jest L'eclerc. Co prawda na drugim końcu miasta, ale chyba się wybiorę, skoro maja tam takie ciekawostki. No chyba, że w naszym nie? 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Madziu przeglądałam dziś jeszcze raz twoją stronę i zatrzymałam się na kształcie twojej działki.Pięć lat temu miałam podobny układ działki i jeżeli mogę ci zasugerować to powinnaś na końcu działki {na całej szerokości} posadzić krzewy .Efekt będzie taki ,że automatycznie wizualnie działka nie będzie wydawała się długa.Przemyśl to, pozdrawiam.
Zapraszam
MojOgrod
Zapraszam
Moj Ogrod
Moj Ogrod
-
Ania1234
- 50p

- Od: 26 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pięne rośliny
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Ale poszalałaś na zakupach, jak betonowi sąsiedzi zobaczą to ich ruszy i kupią sobie następnego kwiatka
w zeszłym roku siałam taką, gdzie na opakowaniu było zdjęcie natki. I faktycznie natka wyrosła, a korzonek był cienki i mały. Na opakowaniu tej jest korzeń, nazywa się 'Pietruszka Halblange - Berlińska (Petroselimum crispum)' i ma mieć długość ok. 20 cm. Można siać wczesną wiosną albo stosować siew ozimy w listopadzie-grudniu. Sama jestem ciekawa, co mi z tego wyjdzie.
U nas śledzika w occie można kupić, płaty albo rolmopsy. Nie wiem, czy ta pietruszka to nowość, dla mnie większość jest nowościąBrakuje nam strasznie naszych polskich przysmaków. Jak ja czasami tęsknię za śledzikiem!! A te nasiona pietruszki w korzeniu to chyba jakaś nowość?
- magda2003
- 200p

Tomku i tu chyba masz rację, ta karteczka jest bez sensu, we Włoszech nie ma miejsc gdzie temperatura bedzie w zimie +5 i w lecie + 35. Jeśli ma być +5 w zimie to w lecie bedzie +45 stopni. A ta roślina została nazwana sycylijską... Ale zrobię ja mówisz i posadzę ją do gruntu, przezyje to dobrze, nie przezyje trudno.
Gosiu ta pietrucha to chyba nie jest nowość (nowość to dla mnie) pytałam i rzecywiście można bez problemu kupić nasiona. Oczywiście nie w Italii ale w Polsce. To będzie mój następny zakup. Gosiu wierzę że w waszych sklepach jest śledzik bo to rybka mórz północnych. Włosi w ogóle nie wiedzą że takowe istnieje...
Także jeśli chcę coś na 's' to tylko sadynki
Gosiu ci sąsiedzi to mnie osłabiają. Wszyscy mi mówią jaki mam piękny ogródek, a tam przecież nic jeszcze nie ma
Gdyby zobaczyli jeden z tych forumkowych to by chyba padli
Kajbar dzięki wielkie za radę
, tak zrobię, ten ogródek od strony sypialni jest długi i wąski, trzeba by go dobrze zagospodarować. Na razie mam tam posadzoną mimozę, cytrynę, mandarynkę i oleandra. Ale cytrusy chyba nie przeżyły
Nie mam do nich serca.
Sure jeśli się wybierzesz do Polskiego l'eclerca to daj znać czy też coś jest, ciekawa jestem, u nas co tydzień inna oferta. Mają naprawdę ładne, zdrowe i tanie rośliny. I fajne rzeczy do ogródka. Np dziś przywieżli krasnoludki i Marysie i gwizdające jeże które reagują na ruch. Ale mój m. chyba by mnie z tym nie wpuścił do domu...
Aniu 1234 roślinki super zobaczymy jak się będą prezentować juz po włożeniu do ziemi.
Gosiu ta pietrucha to chyba nie jest nowość (nowość to dla mnie) pytałam i rzecywiście można bez problemu kupić nasiona. Oczywiście nie w Italii ale w Polsce. To będzie mój następny zakup. Gosiu wierzę że w waszych sklepach jest śledzik bo to rybka mórz północnych. Włosi w ogóle nie wiedzą że takowe istnieje...
Kajbar dzięki wielkie za radę
Sure jeśli się wybierzesz do Polskiego l'eclerca to daj znać czy też coś jest, ciekawa jestem, u nas co tydzień inna oferta. Mają naprawdę ładne, zdrowe i tanie rośliny. I fajne rzeczy do ogródka. Np dziś przywieżli krasnoludki i Marysie i gwizdające jeże które reagują na ruch. Ale mój m. chyba by mnie z tym nie wpuścił do domu...
Aniu 1234 roślinki super zobaczymy jak się będą prezentować juz po włożeniu do ziemi.
- kasiatt
- 200p

- Od: 16 lut 2011, o 12:58
Madziu czyżbyś sadziła swoje roślinki
Już myślałam,że będzie ogród w nowej bogatszej odsłonie. 
- magda2003
- 200p

Kasiu tak, rośliny posadzone tylko zabrakło mi ziemi na truskawki i pomidory. Zdjęć nie zrobiłam bo dzisiaj u nas deszczowo i wszystko to robiłam w deszczu. Wieczorem dopadł mnie kaszel, mam nadzieję że nie jest to efekt pracy w ogródku w deszczu...
Wydaje mi się że kupuję tyle roślin a tu efektu ciągle brak, ciągle pusto