Zima 2010/2011 -Jaka będzie? Jaka jest?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zima 2010/2011 -Jaka będzie? Jaka jest?
U mnie na szczęście nie było trzeciego epizodu, odpocząłem i doszedłem trochę do ładu ze zwałami śniegu u siebie. U mnie dzis było 0 do +1 stopnia, całkeim fajna pogoda i nareszcie cieplej 

Pozdrawiam, Maciek.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie rano przejezdnie. Nie musiałam śniegu odgarniać, choć w nocy troszkę napadało 

-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Żeby to tylko z tego powodu. Ech. Jeśli masz tartak w pobliżu , popytaj o odpady produkcyjne. Do pieca idealne . Cena to jakieś 20-30 % ceny lesnej.elli3 pisze:Przez ta modę na kominki to nawet byle jaka opałówa krocie kosztuje.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lorrie
- Kontakt:
Kominki kominkami - a jak ludzie drewnem całe domy grzeją..?
A przepraszam.... to coś złego? 

- Lorrie
- Kontakt:
Nie, skąd - tylko czy zdąży tyle drzewa narosnąć...?
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdąży, zdąży. Od czasu zakończenia wojny powierzchnia lasów w Polsce (i Europie) systematycznie rośnie. POza tym możliwe jest palenie w piecach brykietami np z trocin, czy słomy.
Ja też palę w kominku w celach grzewczych.

Ja też palę w kominku w celach grzewczych.

Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
U nas cena 1 m sześciennego drewna opałowego wynosi około 110zł w nadleśnictwie. Oczywiście trzeba sobie we własnym zakresie przywieżć i pociąć na drewka.Opalanie samym drewnem nie jest tanie.W moich stronach lasów nie brakuje ale duża ilość drzew jest sprzedawana przez nadleśnictwa i wywożona gdzieś dalej.
Kupiliśmy na próbę brykiety drzewiane ale moje odczucia są takie, że nie dają tyle ciepła co drewno.Drewno intensywniej się spala.Brykietów też trzeba więcej spalić żeby był efekt, piszę tu o piecu do centralnego ogrzewania a nie o kominku.
Kupiliśmy na próbę brykiety drzewiane ale moje odczucia są takie, że nie dają tyle ciepła co drewno.Drewno intensywniej się spala.Brykietów też trzeba więcej spalić żeby był efekt, piszę tu o piecu do centralnego ogrzewania a nie o kominku.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Mam dwa w jednym. Kominek z systemem rozprowadzania ciepłego powietrza. Brykietami nie paliłem, ale rożne gatunki drewna mają różną wartość opałową. Tzn taką samą w przeliczeniu na masę suchego drewna, ale bywają cięższe i lżejsze. Największa lipa w kominku to właśnie lipa. 

Jestem JA i MOJE bagno!
Azali zapewniam Cię... zdąży 

- Suppa
Ja opalam u siebie węglem i w duzej mierze drewnem.
Ale mam to szczęście (lub utrapienie), że rośnie u mnie kilka wiekowych wierzb i topoli, sadzonych jeszcze przez dziadka. Osobiście wolałbym ich nie wycinać ale czas robi swoje - gałęzie łamią się w każdą większą wichurę, próchnieją no i dochodzi presja sąsiadów
Z jednej strony to dobrze, z drugiej takie drewno wymaga ogromu pracy przy wycince i późniejszym łupaniu.
W miejsce wyciętych drzew staram się sadzić nowe, niestety widzę że w okolicy mało kto tak robi..
Ale mam to szczęście (lub utrapienie), że rośnie u mnie kilka wiekowych wierzb i topoli, sadzonych jeszcze przez dziadka. Osobiście wolałbym ich nie wycinać ale czas robi swoje - gałęzie łamią się w każdą większą wichurę, próchnieją no i dochodzi presja sąsiadów

W miejsce wyciętych drzew staram się sadzić nowe, niestety widzę że w okolicy mało kto tak robi..
Pozdrawiam, Maciek.
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
Suppa topole to moim zdaniem śmieciowe drzewo i niebezpieczne bo kruche bardzo.Wyciełabym i posadziła w to miejsce coś szlachetnego.A wierzby ogłów i wiosną Ci ładnie odbiją młodymi witkami.Będziesz miał fajne zielone parasole.
pozdrawiam ANIA
- Suppa
Aniu wierzby są gorsze, dużo bardziej łamliwe i próchnieją. Ale za to łatwo się regenerują.
Na szczęście drzewa nie rosną przy żadnych budynkach.
Ale wracając do tematu, dziś miałem odwilż
Na szczęście drzewa nie rosną przy żadnych budynkach.
Ale wracając do tematu, dziś miałem odwilż

Pozdrawiam, Maciek.
- Incognita
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lis 2010, o 11:10
W pobliżu mojego rancho jest jeszcze masa drzew pogiętych (brzozy) i połamanych po ubiegłorocznej lodowej zimie.
Na naszym terenie, mimo, że to las wycinamy sami takie kikuty i do kominka jak znalazł. Też mamy kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.
To wygoda, kiedy dom traktuje się (chwilowo) jako letniskowy i na zimę wyłączamy w starej części wodę i ogrzewanie centralne.
W nowej już niekoniecznie, bo w grzejnikach "borygo"...
Odwilż chyba wszędzie, ale krótka, jak zapowiada pogodynka...mam ndzieję, że w tym roku nie będzie lodu.
Piękny był, ale potwornie poniszczył ogrody i sady.
Na naszym terenie, mimo, że to las wycinamy sami takie kikuty i do kominka jak znalazł. Też mamy kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.
To wygoda, kiedy dom traktuje się (chwilowo) jako letniskowy i na zimę wyłączamy w starej części wodę i ogrzewanie centralne.
W nowej już niekoniecznie, bo w grzejnikach "borygo"...
Odwilż chyba wszędzie, ale krótka, jak zapowiada pogodynka...mam ndzieję, że w tym roku nie będzie lodu.
Piękny był, ale potwornie poniszczył ogrody i sady.
feci, quod potui, faciant meliora potentes...
Zapowiadają się białe święta, a na pewno mroźne