A jako ciekawostkę powiem wam, że jedna moja kępa (jednej przepięknej jakieś ??nowej odmiany) miała wszystkie cebule jak "czosnek", którego nie chce się obierać
Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Jak masz w koszykach to wyjmuj, przynajmniej sobie wybybierzesz najdorodniejsze cebule.
A jako ciekawostkę powiem wam, że jedna moja kępa (jednej przepięknej jakieś ??nowej odmiany) miała wszystkie cebule jak "czosnek", którego nie chce się obierać
..doliczyłam takich wąziuteńkich "ząbków" z jednej cebuli ok 15. Wszystkie cebule tego gatunku tak się podzieliły....moim zdaniem te tulipany to jednorazówki, bo nic z tego drobiazgu nie będzie
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monika - może nie w przyszłym roku, ale za dwa lata zakwitną z pewnością ( pewnie były hormonalnie podpędzone - też mam taki drobiazg, koleżanka za "psi pieniądz" kupiła w Amsterdamie cała siatkę - ze sto cebul).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja sadziłam jesienią z 15 dużych ładnych cebul tej odmiany - prosty rachunek - mam tego drobiazgu gruuuubo ponad sto - wierz mi, że pewnie w małej doniczce by się to zmieściło, siatka? zapomnij. Ale masz rację, pewnie po dwóch/trzech zimach może może..ale to nie dla mnie, ze trzy/cztery największe posadzę, reszta na kompost
- tralaluszy

- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Będziesz miała ładnie kwitnący kompostownik
U mnie potrafi tam piwonia zakwitnąć
U mnie potrafi tam piwonia zakwitnąć
Pozdrawiam - BabajAGA
kiedy tralaluszy....powiedz kiedy???
bo taką optymistką to ja nie jestem 
- tralaluszy

- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Truskawkaaa15
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 5 cze 2011, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam .
Ja miałam fajne tulipanki , ale już zwiędły .
Za rok będą ładniejsze .
Ja miałam fajne tulipanki , ale już zwiędły .
Za rok będą ładniejsze .
Pozdro . Aguś . ;)
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Mam pytanie..
Przekopuje ziemie gdzie rosły tulipany... poprzednia właścicielka nie wykopywała ich bodajże i ja też tak zamierzałam..
Ale teraz na tym skrawku chce posazić truskawki.. więc ziemię przekopuje..
Znajduję różne cebulki (nie znam sie za dobrze, są i białe i brązowe-te bodajże to tulipanowe)
Chciałam się spytać..czy z uszkodzonej cebulki wyrośnie jeszcze tulipan..
a po 2 .. czy jeśli wykopę teraz tulipany i wkopę je najpóźniej do listopada będą one kwitły na wiosne?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Jeżeli tulipany nie były kilka lat wykopywane to ich cebule są dość głęboko.Przekopuje ziemie gdzie rosły tulipany... poprzednia właścicielka nie wykopywała ich bodajże i ja też tak zamierzałam..
Po wyjętej cebuli prosto z ziemi ciężko stwierdzic czym jest ;-) Brązowe mogą być z łuską okrywową, białe z łuską zdartą - nie ma reguły. Odstaw je do suchego miejsca, jeżeli ładnie się zazłocą to prawdopodobnie są tulipanami.Znajduję różne cebulki (nie znam sie za dobrze, są i białe i brązowe-te bodajże to tulipanowe)
Uszkodzenie uszkodzeniu nie równe. Jeżeli uszkodzony jest kiełek (środek) to nic z cebuli nie będzie. Gdy uszkodzone są tylko łuski to wzrasta podatność na choroby ale z tym cebula może sobie poradzić.Chciałam się spytać..czy z uszkodzonej cebulki wyrośnie jeszcze tulipan..
Bez najmniejszej wąpliwości, ale nie czekaj do końca listopada. To taki czas że często ziemia jest już zmrożona, a i sama roślina się ukorzenić nie zdąży (później wystartuje wiosną).a po 2 .. czy jeśli wykopę teraz tulipany i wkopę je najpóźniej do listopada będą one kwitły na wiosne?
-
sylwekw
1. Oczywiście zależy jak bardzo uszkodzonej ale zgaduję, że chodzi Ci o takie, które "przypadkiem" przetniesz podczas wykopywania - takie raczej są do wyrzucenia.Rusalka pisze: 1.Chciałam się spytać..czy z uszkodzonej cebulki wyrośnie jeszcze tulipan..
a po 2 .. czy jeśli wykopę teraz tulipany i wkopę je najpóźniej do listopada będą one kwitły na wiosne?
2. Właściwie teraz zaczyna się pora sadzenia tulipanów zatem jak najbardziej możesz liczyć na wiosenne kwitnienie tych, które teraz przesadzisz. Tylko czy one aby przypadkiem nie są już ładnie ukorzenione przez to, że nie były wykopane do tej pory?
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Możesz mieć racje, przesadzałem kępę krokusów i ku mojemu zdziwieniu już teraz mają ładne korzenie ale i zaczątki kiełków.Tylko czy one aby przypadkiem nie są już ładnie ukorzenione przez to, że nie były wykopane do tej pory?
Swoją drogą, pamiętam że prowadziłeś kiedys statystyki plenności swoich tulipanów. Mógłbyś się pochwalić jakie odmiany Ci się najlepiej sprawowały pod tym względem? Pod Twoim wypływem do mojego ogrodu przywędrowały Monte Carlo, może teraz coś innego podpowiesz ;-)
-
sylwekw
To prawda notowałem sobie "płodność" moich odmian tulipanów ale to dopiero dwa sezony więc trudno jeszcze mówić o jakiejś statystyce a tym bardziej o powtarzalności cech.
Ale nie ma sprawy - odszukam te notatki (postaram się w ten weekend) i podzielę się spostrzeżeniami.
Ale nie ma sprawy - odszukam te notatki (postaram się w ten weekend) i podzielę się spostrzeżeniami.