Prowadzenie pomidorów/ usuwanie liści, wilków,wyłamywanie itp
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prowadzenie pomidorów/ cięcie itp
Uprawa na 2 czy 3 pędy to nie jest taka prosta sprawa. Można z tego zrobić doktorat
. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2084

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Doktorat można robić w każdej dziedzinie i na praktycznie każdy temat. :wink
W amatorskiej uprawie raczej najpopularniejsze jest prowadzenie na jeden pęd odmian wysokich.
To co widać na zdjęciach powyżej, to po prostu rozdwojenie pędu głównego. Jeśli chcemy prowadzić na jeden pęd, to usuwamy ten gorszy, mniejszy, słabszy. Jak chcemy uprawiać na dwa pędy, to taki rozdwojony jest lepszy nawet od tradycyjnego wilka puszczonego spod pierwszego grona.
W normalnej uprawie, drugi pęd to ten z pod pierwszego grona. Na trzy rzadko ktp uprawia.
W amatorskiej uprawie raczej najpopularniejsze jest prowadzenie na jeden pęd odmian wysokich.
To co widać na zdjęciach powyżej, to po prostu rozdwojenie pędu głównego. Jeśli chcemy prowadzić na jeden pęd, to usuwamy ten gorszy, mniejszy, słabszy. Jak chcemy uprawiać na dwa pędy, to taki rozdwojony jest lepszy nawet od tradycyjnego wilka puszczonego spod pierwszego grona.
W normalnej uprawie, drugi pęd to ten z pod pierwszego grona. Na trzy rzadko ktp uprawia.
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Poproszę o poradę,mam pomidory w tunelu foliowym pierwszy raz prowadzę je na jednym pędzie i mam pytanie jakie są zasady obrywania dolnych liści czyli na jaką wysokość wiem że nie powinno wycinać więcej niż 3 listki dziennie na jednym krzaczku.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najkorzystniej usuwać te liście, które nie mają dostępu do światła. Powinno być przynajmniej 1 m liści od wierzchołka, tj. około 15 liści. Oczywiście także usuwać liście porażone chorobą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- iwek
Ludwiku dziękuję za cenne rady
ja nigdy nie wycinałam dolnych liści a faktycznie są gorsze w wyglądzie niż pozostałe.

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Należy też obrywać liście, które dotykają ziemi.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Iwona,
tu masz artykuł na ten temat: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
Ja dziś też pousuwałam trochę liści, pod pierwszym gronem zostawiłam po 2 liście i usunęłam niektóre między gronami, bo gęsto było, a rosną 2x1.
tu masz artykuł na ten temat: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
Ja dziś też pousuwałam trochę liści, pod pierwszym gronem zostawiłam po 2 liście i usunęłam niektóre między gronami, bo gęsto było, a rosną 2x1.
Iza
- iwek
Dziękuję,mam jeszcze jedno pytanie pod folią mam pierwszy raz pomidory i te które sama siałam już są spore mają ponad metr i pierwsze kwiatki mają bardzo wysoko na dole nie zawiązują kwiatków co może być tego powodem?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W czasie uprawy rozsady nie była odpowiednia temperatura i natężenie światła, a także zawartość składników pokarmowych wpływa na późniejszy rozwój gron kwiatowych.
pozdrawiam Ludwik
- jeszcze
- 1000p
Temperatura w tym roku sprzyjała, więc to niedobór światła. Też mam kilka takich z rachitycznym pierwszym gronem. Mają trochę mało światła, ale moja działka nie pozwala na więcej.
Iza
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
iwek
Może to cecha odmianowa danego pomidora ?
U mnie np Aurija ma już grubo ponad metr wysokosći i też grona zawiązywała wysoko
Może to cecha odmianowa danego pomidora ?
U mnie np Aurija ma już grubo ponad metr wysokosći i też grona zawiązywała wysoko

Pozdrawiam, Mirek
- jeszcze
- 1000p
Mirek,
u mnie Aurija ma pierwsze grona na wysokości ok. 45 cm, więc chyba nie jest to cecha odmianowa. Dodam, że nie rośnie w najszczęśliwszym miejscu jeśli chodzi o światło. Choć pewnie wysokość pierwszego grona i odległości między gronami zależą w jakiś sposób od odmiany.
u mnie Aurija ma pierwsze grona na wysokości ok. 45 cm, więc chyba nie jest to cecha odmianowa. Dodam, że nie rośnie w najszczęśliwszym miejscu jeśli chodzi o światło. Choć pewnie wysokość pierwszego grona i odległości między gronami zależą w jakiś sposób od odmiany.
Iza
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, mam pytanie:
czy gdy nie zauważę wilka a zdąży zrobić się na nim grono, mogę je zostawić i wyłamać sam stożek wzrostu? Czy w tym przypadku zostawić jakiś liść żeby karmil to grono, czy lepiej zostawić samo grono bez liści?
czy gdy nie zauważę wilka a zdąży zrobić się na nim grono, mogę je zostawić i wyłamać sam stożek wzrostu? Czy w tym przypadku zostawić jakiś liść żeby karmil to grono, czy lepiej zostawić samo grono bez liści?
Milena
- jeszcze
- 1000p
Jak zostawiasz grono, to lepiej zostawić ze dwa liście nad nim. Albo sobie wyprowadź drugi pęd z tego wilka i na dwa prowadź.
Iza
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
Witam
Mam problem z pomidorami w foliaku. Są to pomidory malinowe jakie dokładnie nie mam pojęcia ponieważ je dostałam.
Problem polega na tym , że mają bardzo dużo i grube liście natomiast bardzo mało owoców. Na dole mają piękne duże owoce :

to tylko jedno piętro. Potem długo długo nic , dużo wielkich liści , były jakieś pojedyńcze kwiatki ale nie zawiązały się
Teraz mają kwiatki na samej górze ale też nie wiem czy się zawiążą
. To jest las liści na krzakach.

Pomyślałam żeby może poobcinać niektóre listki ale nie wiem czy to dobry pomysł. Może macie jakąś radę co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam
Agnieszka
Mam problem z pomidorami w foliaku. Są to pomidory malinowe jakie dokładnie nie mam pojęcia ponieważ je dostałam.
Problem polega na tym , że mają bardzo dużo i grube liście natomiast bardzo mało owoców. Na dole mają piękne duże owoce :

to tylko jedno piętro. Potem długo długo nic , dużo wielkich liści , były jakieś pojedyńcze kwiatki ale nie zawiązały się

Teraz mają kwiatki na samej górze ale też nie wiem czy się zawiążą

Pomyślałam żeby może poobcinać niektóre listki ale nie wiem czy to dobry pomysł. Może macie jakąś radę co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.