Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
No więc do pewnego czasu wszystko szło dobrze z hodowlą. Jednak od pewnego czasu dostrzegłem, że palmy(są dwie w doniczce) usychają. Jednak z nich się przechyliła, a druga jest prosto. Ten kawałek rośliny skąd wyszedł liść zbrązowiał(czubek). Warunki w jakich je hoduję: podlewam raz na tydzień, temperatura 20 stopni, nie stoją bezpośrednio na słońcu. I tutaj mam pytanie co mam robić by przestały usychać.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mają za sucho wręcz maja popiół dlatego schną nie można pozwalać by aż tak bardzo przeschła ziemia, ona może przeschnąć ale powierzchniowo, wstaw je do jakiegoś naczynia z wodą i niech tak stoi doniczka do momentu aż ziemia na powierzchni stanie się wilgotna, ponadto proponowałbym je rozsadzić do osobnych doniczek bo im później tym trudniej bez uszkodzenia będzie Ci rozdzielić system korzeniowy obu palm jak się korzenie posplatają. 

Moje Fenixy
Miesiąc temu posadziłem 9 nasion do takiej szklarenki:

Dzisiaj, gdy zauważyłem że korzenie wychodzą przez otwory na odprowadzenie wody. Z 9 nasion duży korzeń puściło 6, jedno dopiero zaczęło wypuszczać, a 2 w ogóle się nie ruszyły. Przesadziłem je do doniczek i umieściłem w większej szklarence. Z tym że te które w ogóle nie zaczęły rosnąć wsadziłem do jednej wspólnej doniczki.

Dzisiaj, gdy zauważyłem że korzenie wychodzą przez otwory na odprowadzenie wody. Z 9 nasion duży korzeń puściło 6, jedno dopiero zaczęło wypuszczać, a 2 w ogóle się nie ruszyły. Przesadziłem je do doniczek i umieściłem w większej szklarence. Z tym że te które w ogóle nie zaczęły rosnąć wsadziłem do jednej wspólnej doniczki.

- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- patrykgiel
- 500p
a tu mam inne żródło proszę
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/pl ... ensis.html
ale nie znam francuskiego
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/pl ... ensis.html
ale nie znam francuskiego
- patrykgiel
- 500p
- patrykgiel
- 500p